Начало Други Спортни новини UCI прие правила за състезанията по ендуро
UCI прие правила за състезанията по ендуро
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 18 Ноември 2013 09:32    Печат

Международният колоездачен съюз (UCI) наскоро прие поправки и допълнения в правилника си, като в частта за планинско колоездене най-важните от тях са в посока уреждане на дисциплината ендуро, която бе гореща тема през цялата 2013 г. Като обобщение можем да кажем, че в общи линии правилата за нея, приети от UCI, следват правилата, изработени от Enduro Mountain Bike Association във връзка с проведените тази година Enduro World Series, а те от своя страна се основават на правилата на няколко национални вериги от такива състезания, чиито организатори се считат и за основоположници на този формат.


И макар че повечето ни читатели вече знаят какво е ендурото (включително и покрай проведеното за първи път такова състезание в България), ще ви запознаем с основните положения за дисциплината в правилника на UCI, тъй като припознаването ѝ в този най-висш за колоезденето нормативен акт е от съществено значение за по-нататъшното ѝ развитие. Не че тези състезания са зависели някога от Международния колоездачен съюз по отношение на организацията, но вероятно си спомняте, че в началото на 2013 г. избухна "скандал" относно възможността от прилагане на една почти незабележима, но присъстваща открай време в правилника норма, според която лицензираните състезатели нямат право да участват в състезания, които не са включени в национален, континентален или международния календар или които не са признати от национална федерация, континентална федерация или UCI. Повече по темата можете да си припомните тук:
http://www.mtb-bg.com/index.php/other/sportnews/2166-sportnews-130408-uci
http://www.mtb-bg.com/index.php/other/sportnews/2180-sportnews-130415-2-uci-banned-races

От тази гледна точка добавянето на ендурото като официална дисциплина ще отвори пътя на професионалните състезатели от другите дисциплини към него, без да се притесняват от санкции и ограничения. Освен това, за добро или лошо, подобна регулация създава и повече стабилност на нормативната уредба в световен мащаб, т.е. повечето събития, наречени ендуро, ще имат еднакъв регламент, затова нека видим набързо какъв е той:

Ендуро състезанието е определено като състезание, което включва няколко свързващи етапа и няколко етапа с времеизмерване. Времената, постигнати в етапите с времеизмерване се сумират и дават общото състезателно време на участника. Трасето за ендуро се състои от разнообразен пресечен терен. То трябва да включва широки и тесни, бързи и бавни пътеки и трасета, различни настилки. Всеки етап с времеизмерване трябва да е предимно с наклон надолу, но кратки секции с педалиране (равни или с наклон нагоре) са допустими. Свързващите етапи могат да включват подпомогнато транспортиране (например лифт), придвижване на собствен ход или комбинация от двете. Акцентът в трасетата трябва да е върху удоволствието при каране, физическата издръжливост и техническите умения.

До участие се допускат състезатели на възраст поне 17 години, като няма допълнително делене на младежи, мъже до 23 г. и елит.

Организаторът може да осигури не повече от една зона за техническа поддръжка. Външна помощ е допустима само в тази зона.

По време на състезанието участникът може да използва само една рамка, една вилка/заден амортисьор и един чифт колела. Тези части от велосипеда се маркират индивидуално от организатора, за да не могат да бъдат подменяни в различните етапи. При счупване на такава част тя евентуално може да бъде подменена с добавянето на 5 минути наказателно време.

Колоездачите трябва да карат с каска през цялото време на състезанието. При много технични пътеки или такива с високи отвеси отстрани, както и при високоскоростни трасета, организаторът може да въведе в правилата задължително ползване на каска с подбрадник. UCI настойчиво препоръчва носене и на допълнителна защитна екипировка.

Организаторът трябва да осигури за всички участници карта на трасето, а при по-дълги или трудни за навигация маршрути тя трябва да е преносима.

Ендуро трасетата трябва да са ясно маркирани с комбинация от стрелки, врати и ленти. Особено внимание трябва да се обърне на това да не са възможни минавания напряко.

Организаторът трябва да определи времена за стартирате за всеки етап с времеизмерване.

Всеки участник стартира индивидуално. Интервалът между двама участници трябва да е минимум 20 секунди.

Състезанието трябва да включва минимум 3 етапа с времеизмерване. Общото време от тях за всеки участник трябва да е поне 10 минути.

Състезанието трябва да включва минимум две различни  трасета за етапи с времеизмерване. При непредвидени и изключителни обстоятелства (например много лоша метеорологична обстановка) определен етап може да бъде отменен.

Няма ограничения за това как да бъдат организирани свързващите етапи. Изкачването на участниците до старта на етапите с времеизмерване може да става както с механизиран транспорт (лифт, камион и др.), така и с придвижване на самоход или с комбинация от двете - това се определя от организатора.

Организаторът трябва да осигури възможности за адекватна тренировка за всички етапи с времеизмерване.

Колоездачите трябва да се държат спотсменски по всяко време и да позволят на всеки по-бърз участник да ги изпревари, без да му пречат.

Ръководителят на съдийския екип може да приеме за нарушение на правилата и такова действие, което не е било установено пряко от официални лица/съдии на състезанието, но е било докладвано от поне двама участници, които са от два различни отбора (става дума за нарушения като оказване на външна помощ, съкращаване на трасето и др.)

Малък брой специално обучени маршали или съдии могат да се движат по трасето по време на състезанието и да го следят на необявени предварително места. За целта те могат да използват мотоциклети, ATV-та и планински велосипеди.

Организаторът трябва да осигури адекватни възможности за оказване на медицинска помощ и да предостави на участниците контакти за спешни повиквания.


Освен промените, регламентиращи дисциплината ендуро, в правилата на UCI има някои новости и в другите дисциплини. Така например, друг популярен формат, състезанията по спускане с масов старт, вече се наричат маратон по спускане (downhill marathon). Уредено е също така, че състезанията в дисциплини като ХСЕ (ХС елеминатор), XCP (еднодневни състезания от точка до точка), XCM (ХС маратон) и други, когато не са част от Световната купа, ще бъдат регистрирани като UCI Class 3.

Всички промени можете да видите в самия документ на английски език: Правила на UCI за планинско колоездене - 2014 г.

С оранжев цвят са новите текстове. Където те са заместили стари такива, те са задраскани.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 18 Ноември 2013 18:41 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори