Начало Други Спортни новини Няколко важни новини от UCI за 2013 г.
Няколко важни новини от UCI за 2013 г.
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 07 Февруари 2013 16:42    Печат

През последните 1-2 месеца Международният колоездачен съюз (UCI) прие няколко важни решения, засягащи състезанията през 2013 г., а и по-нататък, тъй като някои от тях са свързани с промени в правилата за провеждане на състезания по планинско колоездене.

Откъде да започнем? Може би от това, че през 2013 г. за дисциплината 4-крос (4Х) ще се проведе самостоятелно Световно първенство в Леоганг, Австрия. Стартът ще бъде даден в същия уикенд, в който ще се проведе и заключителният кръг по спускане, т.е. 21-22 септември. Причините за отделянето на атрактивната дисциплина от „общия кюп“ са сходни с тези, които преди време бяха посочени и за изваждането ѝ от СК, а именно: построяването на качествено трасе за тази дисциплина изисква от организаторите твърде големи разходи, като в същото време популярността на този формат не е еднаква в различните части на света. Именно поради това UCI реши да остави Световното първенство в Европа, където байкпарковете (като Леоганг) разполагат с необходимата инфраструктура и феновете на това каране са най-много.

Наред с това Международният колоездачен съюз подкрепи новата дисциплина ендуро, като обяви, че от 2014 г. тя ще получи признание в правилата и документите на UCI като самостоятелна дисциплина. Това обаче не означава, че ще се появи UCI серия от типа на СК или друга подобна верига състезания в новия формат. Той просто става една от официалните състезателни дисциплини в рамките на планинското колоездене.

UCI взе и решение да предложи дисциплината крос-кънтри елиминации (ХСЕ) за включване в Олимпийските игри. Макар да е нов формат, ХСЕ е доста атрактивна надпревара и сравнително лесна за организиране. Поради това управата на UCI смята, че шансовете подобно предложение да се приеме са големи, тъй като няма да са необходими специални условия от страна на града домакин, нито пък ще се стигне до увеличаване на броя спортисти, тъй като в нея участват основно ХС състезатели. За съжаление любителите на спускането и 4Х-а отново ще бъдат разочаровани – въпросът за включването на тези дисциплини като олимпийски изобщо не стои на дневен ред, тъкмо защото това би означавало по-големи квоти за спортисти от всяка страна, а и заради невъзможността да се осигурят DH/4X трасета в близост до много от градовете, които са потенциални бъдещи домакини на Олимпийските игри.

И накрая, но не и по важност – две важни промени в правилата, които влизат в сила още от тази година и вероятно ще доведат до увеличаване на участниците в Световната купа.

Първо, в рамките на Световната купа в дисциплината спускане се обособява отделна категория за младежите (17-18 г.). Така момчетата и момичетата ще имат свой собствен старт и подиум с три позиции. (В групата елит все още остават пет призови места, но не е ясно дали догодина това няма да се промени.) Досега младежите караха в категория Елит, което им оставяше малки шансове за добро класиране и дори за прескачане на квалификацията. С новото правило се очаква те да получат повече внимание от публиката, медиите и спонсорите, което да подпомогне развитието им като състезатели. От друга страна, допълнителният старт ще доведе до удължаване програмата на състезанията и по-голям брой участници в неделния ден, но това също е по-скоро плюс.

Петте момчета и трите момичета с най-много точки от предходния сезон ще имат право да избират дали през следващия да карат в Елит, или в Младежи.

Друга промяна, която може да увеличи броя състезатели по трасетата, е увеличената квота състезатели, които националните федерации могат да изпратят в СК, без те да имат необходимите 20 т. в ранг-листата на UCI. По-конкретно, по 6 души във всяка категория.

Ако ви е интересно, можете да видите всички промени тук:
http://www.uci.ch/Modules/BUILTIN/getObject.asp?MenuId=MTY2NjU&ObjTypeCode=FILE&type=FILE&id=ODI4Nzk&LangId=1


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 07 Февруари 2013 17:40 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори