Начало Други Кратки новини Представяне на ТРАНСРОДОПИ, най-новата туристическа карта за Родопите
Представяне на ТРАНСРОДОПИ, най-новата туристическа карта за Родопите
Написано от Новото тракийско злато    Сряда, 27 Ноември 2013 13:17    Печат

ТРАНСРОДОПИ – най-новата туристическа карта за Родопите, беше представена за първи път на 13 ноември (сряда) в магазин „Стената“ в София.

Картата представя най-актуалната информация за вело и пешеходни маршрути от Триград до Ивайловград. Трансродопският маршрут за пешеходен и велотуризъм е разработен за две години от „Новото тракийско злато“ в партньорство с фондация „Къща за книги и приключения“. Маршрутът тръгва от Триград и преминава на изток през Мугла, Стойките, Пампорово, Баните, язовир Кърджали, района на Студен кладенец, Ивайловград, Маджарово и завършва в Кърджали. За прокарване на трасето, освен новите отсечки, са ползвани маршрути на сдружение „Байкария“, БТС, общински екопътеки, черни и асфалтови пътища. Разделен е на 17 отсечки (дни) от 11 до 53 км. Седемнайсетте отсечки (дни) са т.нар „гръбнак“ на маршрута. Освен него са описани и локални кръгови маршрути. Маркировката на пътеката е червена - основно червени триъгълници с бяло, но има и участъци, които са маркирани с туристическата пешеходна маркировка бяло-червено-бяло.

Трансродопският маршрут се пресича с други маршрути на дълго разстояние - Рудопия на сдружение "Байкария" и Пътят на султана, които също са представени в картата.

В картата има информация за: локални екопътеки, места за настаняване и хранене, върхове, надморски височини и изолинии, забележителности, защитени местности  и панорамни точки.

Картата е подготвена от екипа на „Новото тракийско злато“ и партньори. Отпечатана е в тираж от 1000 български и 500 английски копия. Картата ще се продава на цена от 4 лв. до края на месец ноември 2013 ексклузивно само в магазини "Стената" и в онлайн магазина на Новото тракийско злато. От 1 декември 2013 цената е 7 лв. и картата ще бъде още по рафтовете на книжарници Хеликон, Сиела, Букпойнт, Книжици, магазини за спортна екипировка в София, в местата за настаняване и в информационните центрове в Източните Родопи. Всички места вижте ТУК.

Допълнителни данни за картата:

Картография и печат: картографско студио ДавГео

Автор текстове: Михаела Кирчева

Консултанти: Васил Флоров и Кирил Макаров

Фотографии: Михаела Кирчева, Кирил Макаров, Мая Къркаличева, Венета Николова

В картата ще откриете информация за:

 • Трансродопски маршрут на „Новото тракийско злато“
 • Маршрут „Рудопия“ на сдружение „Байкария“
 • Маршрут „Пътят на султана“ на фондация „Пътят на султана“
 • Локални екопътеки
 • Места за настаняване и хранене
 • Върхове, надморска височина, изолинии
 • Забележителности
 • Защитени местности
 • Панорамни точки

И ОЩЕ:

 1. Описание на Трансродопи по дни
 2. Денивелации, вид маркировка, нива на трудност по маршрута
 3. Препоръчителна екипировка
 4. Места, откъдето можете да наемете велосипеди
 5. Полезни номера в Родопите

Add this to your website

Коментари

avatar krach
0
 
 
От къде може да се поръча въпросната карта? Понеже през сайта тествах но безрезултатно.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 27 Ноември 2013 15:44 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори