Начало Други Други статии Велопарк Златица ви очаква!
Велопарк Златица ви очаква!
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 16 Април 2016 16:36    Печат


Какво е необходимо, за да наречем едно място велопарк? Планински курорт? Лифт/извозване? Поддържани трасета за каране? Състезания? В някои случаи всички тези неща са налице, но има сред тях някои по-важни, които на практика могат да превърнат едно място в байкпарк. Наречете го неофициален, некомерсиален или каквото друго искате, но щом говорим за район, в който хората обичат да карат и го правят редовно, в който има организирано извозване догоре и поддържани пътеки с разнообразни препятствия, то можем лесно да го наречем байкпарк. От тази пролет, благодарение на клуб "Свободно измерение", Златица е точно такова място!


Не че някога не е била, особено за живеещите наблизо и активно каращи и поддържащи пътеките членове на спортния клуб "Свободно измерение". Още след първото състезание Купа Златица спускачи от София, Пловдив и цялата страна започнаха от време на време да посещават стръмните южни склонове на Стара планина над с. Църквище, особено пък в пролетите и есенни месеци, когато снегът бързо се "изпарява" и оставя след себе си сухи пътеки, по които карането винаги е наситено с адреналин.

Освен състезателното трасе, над Златица има и други пътеки, които не са известни на всеки, но са не по-малко хубави. Точно те са в основата на този своеобразен байкпарк и за да приключа с темата, засягаща стереотипите относно това понятие, ще припомня мимоходом, че във Великобритания например повечето байкпаркове всъщност нямат лифтове, но имат трасета, извозване и т.н. Иначе казано, това е един добре утъпкан и доказано полезен път за развитие на планинското колоездене на местно ниво и за създаване на разнообразна и достъпна инфраструктура за каране на национално.

Вярвам, схванали сте вече идеята, но статията не би била пълна, ако не цитирам самите създатели на Велопарк Златица, клуб "Свободно измерение":

Поради големия интерес към трасетата за спускане в района над гр. Златица, клуб Свободно измерение създава неформално Велопарк Златица. Отворените трасета в момента са това за Купа Златица и още едно, като се очаква скоро да отворим и трето. "Свободно измерение" се грижи за колаборацията между всички и за поддръжката на трасетата. Занапред ще имаме още повече елементи по трасетата.

Нашата цел е да поддържаме в свободното време въпросните трасета, да отваряме нови и да координираме транспорта до старта. Извозването се осъществява от бусове, като всеки носи отговорност за коректното подреждане/обезопасяване на колелото си. Времето за тренировките и цената за извозване зависят от предварителните уговорки между желаещите групи карачи и собствениците на бусове. Колкото по-рано се уговори тренировъчен ден, толкова по-добре. Цената зависи от броя хора и курсове. Никой няма за цел да забогатява от това, а идеята е на принципа на споделения транспорт. Молим за приятелско отношение и разбиране към нас или шофьорите, и няма да толерираме нищо извън това. Паркът е на доброволчески начала, за което ние отделяме време и усилия. Целта ни е да популяризираме спорта и да прекарваме хубаво време с приятели/колеги в планината.

Засега имаме двама шофьори с бусове:
Георги Томев (бащата на Ани Томева) - 0883 341 488
Иван Великов - 0886 562 641

Е, какво чакате? Времето в Златица обикновено е хубаво, почвите обикновено са сухи, а дните за каране вече са дълги и топли!

Всякаква въпроси и информация за байкпарка можете да задавате/намерите във Facebook страницата му:

https://www.facebook.com/Вело-Парк-Златица-470472429811800/


Add this to your website

Коментари

avatar vasio
0
 
 
Ако покажете сега и какви пътеки има, поне тракове, ако не видеа ще бъде супер!
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 16 Април 2016 17:25 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори