Начало Други Други статии Трасе за спускане и други интересни неща се случват в Гоце Делчев
Трасе за спускане и други интересни неща се случват в Гоце Делчев
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 11 Март 2016 19:00    Печат

Че има много каране в района на Гоце Делчев, разбрах още при първото си посещение в Огняново с велосипед. Тогава описах и публикувах два маршрута в най-западната част на Родопите, а през зимата на 2016 г. се завърнах отново и добавих още два. Точно те станаха причина с мен да се свърже Стефан Попов от Гоце Делчев, за да ме информира, че най-интересното по отношение на планинското колоездене (или поне за тази част от хората, които обичат по-технични и стръмни пътеки надолу), се случва от другата страна, над Гоце Делчев - по югозападните склонове на Пирин!

Няма да го увъртам дълго - оказа се, че в града има клуб (все още неформален, но това е най-маловажната подробност), който вече се е захванал да прави трасе за спускане над града, а освен това карат редовно и по други пътеки и маршрути в района. Повече за клуба и техните начинания можете да научите във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/Downhill-Freeride-Goce-Delchev-1611274575787359/. Една от последните новости е, че смятат да си оборудват малка работилница. Показателно е и това, че всичко е започнало преди две години като инициатива на 3-4 човека, а в момента членовете на клуба вече са около десет и всички работят здраво за идеята и карат кой колкото може.


Та да се върнем бързо към трасето, тъй като пътеките над Гоце Делчев са си там и чакат да бъдат карани и описани (с което нямам търпение да се захвана при първа възможност), но трасето е нещото, което е ново и изградено с много труд и желание. За начало ще успокоя всеки любител на реда и законността, че пътеката се изгражда със съгласието и одобрението на горското стопанство в Гоце Делчев, което е от съществено значение с оглед дълготрайното съществуване и поддържане на съоръженията.


Трасето започва в с. Делчево (до което има нов асфалтов път, т.е. лесно достъпно е с автомобилен транспорт) и завършва в Гоце Делчев. Дължината му е около 3 км. Средната и долната част на практика вече са готови за каране, в момента се работи усилено по старта и горната част, където съзидателите искат да направят повечко трудни и технични секции. Тепърва трябва да бъде изграден и финалът. Районът изобилства и от красиви панорами, така че освен карането, струва си човек да спира и за почивка на някои места.


Когато го завършат, членовете на клуба мислят да си направят по него вътрешно, пробно състезание, което ще има и някаква благотворителна цел. А по-нататък... кой знае, ентусиазмът явно е на ниво, така че могат да се очакват още много неща. Бъдещите планове на клуба включват и изграждане на пешеходна туристическа алея и други интересни неща.


Всеки, който има път към Гоце Делчев, е добре дошъл да пробва трасето, а и други маршрути в района. Ние в МТБ-БГ при първа възможност ще разгледаме отблизо и на две колела тези богатства.

https://www.facebook.com/Downhill-Freeride-Goce-Delchev-1611274575787359/


Add this to your website

Коментари

avatar kvelikov
0
 
 
Брей, брей... ха дано!
Преди две години ги нямаше тези работи.
Най-епичното каране в района беше спускането от Ореляк, но явно има развитие.
Ще им погостуваме още тази пролет. ;-)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 11 Март 2016 21:43 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори