Начало Други Други статии Ice Tech Pro за дискови спирачки
Ice Tech Pro за дискови спирачки
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 01 Януари 2016 08:37    Печат

В края на месец декември екипът на МТБ-БГ бе поканен на една секретна пътека край София за първа проба на иновативен продукт, подпомагащ охлаждането на дисковите спирачки, разработен от шопски инженери в кв. Нови Искър. Става дума за специален спрей, наречен Ice Tech Pro, който образува върху спирачните лостчета и апарати тънък охлаждащ слой и по този начин спирачната система е защитена от прегряване.

Според непотвърдени данни сред основните съставки на спрея са вода (но не чешмяна, а добита по специална технология от характерните за района гъсти мъгли) и стабилизиращи химически фракции, извлечени от въздуха и почвата на някои от по-замърсените райони на столицата. По този начин освен иновативен, спреят Ice Tech Pro се явява е екологичен, тъй като преобразува някои вредни съединения в полезен продукт.

На пътеката ефектът от прилагането на Ice Tech Pro изглежда така:


И с просто око се вижда, че охлаждащият слой е напълно прозрачен, така че да не загрозява по никакъв начин компонентите - отдалече едва ли изобщо ще го забележите. Освен това покритието е изключително гладко - това е причината неговите създатели да го препоръчват за нанасяне и върху компоненти, които не се нуждаят от интензивно охлаждане - например кормило, лапа, вилка, педали и дори рамка. Според проведените експерименти това намалява от 0.2 до 0.6 % въздушното съпротивление при спускане, което пък води и до увеличаване на скоростта, затова този подход е препоръчителен най-вече за състезатели.

Шопските инженери са тествали спрея дори върху гуми, ръкохватки и седалки, но там резултатите са твърде противоречиви. При гумите например намаленото съпротивление при търкаляне се оказало проблемно при спусканията.

Все още няма информация за това кога се очаква Ice Tech Pro да се появи на пазара, колко ще струва и т.н. В последния месец обаче в района между Нови Искър, с. Кътина и с.Владо Тричков са забелязани много колоездачи, които видимо са тествали специалното покритие, така че подготовката вероятно е в последната си фаза.

Реклама


А ако все още се чудите какъв е смисълът от тази новогодишна шега, с нея на първо място искамe да ви напомним, че независимо от условията навън, едно от най-хубавите неща, които можете да направите, е да карате велосипеда си! Впрочем зимата предлага неподозирани от много хора забавления на две колела и единственото, което ви трябва, за да им се насладите, е добра екипировка и добра компания. Пожелавамe ви ги от сърце не само в студените месеци, но и през цялата 2016 година!

Ако пък условията навън са твърде негостоприемни, това е добър повод да се излегнете удобно и да прегледате какво ново има в MTB-BG.com. Както и досега, ще се постараем и през новата година да ви поднасяме интересни и полезни статии, придружени от много снимки и... усмивки.

Карайте повече, ще се виждаме по пътеките! Честита нова година! 


Add this to your website

Коментари

avatar jacket
0
 
 
Това не е ново. Още през далечната 2006 година тествах подобен продукт на независими инжинери от витошко - http://www.pinkbike.com/photo/12849404/
Тогава той работеше толкова добре, че хората, които го измислиха изчезнаха безкрайно. Май ги откраднаха американците че се уплашиха да не направят български хаарп.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 01 Януари 2017 21:55 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори