Начало Други Други статии Български учени откриха корените на планинското колоездене в праисторически времена
Български учени откриха корените на планинското колоездене в праисторически времена
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 01 Април 2016 00:02    Печат

На 5 декември 2015 г. изследователи от специалност "История" към институт МТБ-БГ на БАН направиха неочаквано и сензационно откритие. Тогава те нарочно не оповестиха интересната находка, за да може изследванията и датирането на артефактите да бъдат извършени на спокойствие, но сега резултатите са готови и... шокиращи!

При експедиция, проведена в района на Стобските пирамиди, учените достигнали до природния феномен от горната му страна, която не е достъпна за масовите посетители, и забелязали интересни скални рисунки:


Опитните изследователи веднага различили в "драсканиците" не само силуетите на хора, но и профила на велосипед, за който можело дори да се предположи, че е планински. В следващите няколко месеца находката била проучена най-подробно и се оказало, че рисунките, неизвестни до този момент на научната общност, вече са датирани несъмнено като дело на праисторически хора и изобразяват изправени човешки същества и един велосипед между тях.

Все още има спорове какъв е смисълът, вложен в тази сцена. Според едни рисунката изобразява принасяне на велосипеда в жертва на неизвестно древно божество. Според други самият велосипед е обожествен и трите човешки фигури извършват нещо като молитва или поклонение. Трети вярват, че на скалата е запечатана една от първите сделки, в които обект на продажба е двуколесно превозно средство. Има и други теории, но засега те намират по-малко поддръжници.

Във всички случаи едно е сигурно - българската територия, която и преди е била смятана за една от люлките на съвременната цивилизация, вече безспорно може да претендира за челно място в тези класации, защото това е най-старото известно изображение на колело, и не просто на едно, но на две колела, свързани в по-сложен механизъм, представляващ транспортно средство.

Не по-малко интересно е самото откриване на това древно изображение. В слънчевата декемврийска събота в края на 2015 г. групата изследователи предприемат стандартна експедиция за откриване и картиране на забравени пътеки за планинско колоездене, като избират района на Стобските пирамиди. В проучването се включват: ст.н.с. Л.Админски, който е специалист в тази област и професор по историческа навигация в СУ "Св. Климент Охридски"; арх. А.Ботушарков, известен с монографията си "Древните архитектурни традиции в съвременните велопаркове"; инж. П.Т.Мавров, основател на катедра "Софтуерна археология"; д-р М.Байчева, специалист по антропология, която е разработила метода за разпознаване на различните древни култури по особености на лицево-челюстната структура; К.Зеров, специалист по въздушно наблюдение и височинна работа. Предприемайки експедицията, екипът се опира на предходни проучвания в района, осъществени от доц. К.Великанов, който обаче така и не отделя специално внимание на пирамидите; както и на ценните сведения и морална подкрепа от страна на акад. Д.Щурчев, който всъщност се опитва да ги насочи в съвсем различна посока, но базирайки се на предишен опит с неговите напътствия, учените решават да следват свой собствен план, което именно ги отвежда до ключовото място с неочакваната находка.


Add this to your website

Коментари

avatar 4getcredo
0
 
 
Тъй, тъй! Науката се движи от грешки и непослушание... :D
avatar lucky loser
0
 
 
Можем ли да видим снимките някъде?
avatar lucky loser
0
 
 
Отново спя!
avatar evilzet
0
 
 
Хахаха , силно академично присъствие.
avatar arax
0
 
 
хаха Катедра "софтуерна археология" ;) Някой ден и такава ще има сигурно...
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 01 Април 2016 08:34 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори