Начало Други Други статии Сдружение Ре-Акт и Fix N' Ride с нов социално ангажиран проект
Сдружение Ре-Акт и Fix N' Ride с нов социално ангажиран проект
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 18 Ноември 2015 10:14    Печат

Спомняте ли си идеята на Сдружение Ре-Акт за набиране на велосипедни части, които да послужат за сглобяване на велосипеди за деца и младежи в коригиращи институции, и по-специално за възпитателно-учебния интернат в гр. Ракитово? Почти три години минаха от тогава, но хората от сдружението, заедно с велоателие Fix N' Ride не са прекъсвали ангажимента си по темата и ето, че сега са на финалната права в един конкурс за финансиране на социално-ангажирани проекти и имат нужда от вашата подкрепа, ако прецените, че идеята е добра, разбира се.А каква е идеята? Да създадат в Ракитово малък цех за производство на нови велосипеди, в който да бъдат наети на трудов договор младежи от възпитателната институция. По този начин те ще бъдат обучени, ще свикнат с участието в работен, производствен процес, т.е. ще добият трудови навици и, както е редно, ще получат заплащане за това, т.е. ще реализират собствени доходи. Всички тези неща, надяват се Георги от Fix N' Ride и Любен от Ре-Акт, в крайна сметка ще направят младежите, участващи в проекта, много по-адекватни и конкурентно-способни на пазара на труда, т.е. подобно нещо може реално да промени перспективата им и да им даде нови възможности в живота. За много от нас, които седим в удобен стол в някой офис, това може да звучи отвлечено, но за тези млади хора в Ракитово, които в първата и най-важна част от живота си са били поставени в крайно неблагоприятни условия и търпят по един или друг начин последиците от това, един такъв проект може да е наистина животопроменящ.

За име на велосипедите авторите на идеята са избрали многозначителното Vaga’bond Bicycles - по-добро от това едва ли би могло да бъде!

"С натрупания опит решихме да развием и обезпечим дейността си в Ракитово, като създадем малко предприятие за сглобяване на велосипеди, което е и масова практика в тази индустрия. Така ще имаме реален пълноценен работен процес, който в същото време ще образова младежите. Това ще ги мотивира да дават най-доброто от себе си. Ще изградят инстинкт за самосъхранение без криминални прояви, които биха ги върнали в интерната, където условията не са благоприятни."

Ако ви е нужна допълнителна аргументация, може да изгледате два видеоклипа по темата:

http://novatv.bg/gamechangers/finalist/7

http://vbox7.com/play:c3372a4684

Първият линк всъщност е към страницата на проекта в рамките на конкурса, в който участва. Там можете да научите повече подробности и за самия конкурс, както и да разгледате други предложени проекти.

А ако си позволим да помечтаем? Ако проектът бъде реализиран и се окаже не просто полезен за младежите, но и успешен, устойчив като бизнес-модел? Това би означавало Ракитово да се сдобие с малко, но работещо предприятие, и повече или по-малко на брой хора да се сдобият с работа...

Пожелавам на младите социални предприемачи Георги и Любен успех и се надявам да имам повод отново да пиша за това начинание!

С натрупания опит решихме да развием и обезпечим дейността си като създадем малко предприятие за сглобяване на велосипеди, което е и масова практика в тази индустрия. Така ще имаме реален пълноценен работен процес, който в същото време ще образова младежите. Това ще ги мотивира да дават най-доброто от себе си. Ще изградят инстикт за самосъхранение без криминални прояви, които биха ги върнали в интерната, където условията не са благоприятни.

Add this to your website

Коментари

avatar theanimal
0
 
 
Успех, момчета! От сега давам заявка за един червен велосипед. ;)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 18 Ноември 2015 19:23 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори