Начало Други За MTB-BG.com Отразяване на състезанията в България – участвай и ти!
Отразяване на състезанията в България – участвай и ти!
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 20 Април 2012 10:03    Печат

Ако сте пропуснали, пролетта започна с три МТБ събития в един ден. И това едва ли ще е изключение през тази година, след като още миналият сезон бе наситен с над 50 организирани прояви – състезателни, туристически, обучителни, благотворителни... Казано най-просто, струпването на две събития в един и същи ден/уикенд вече не е изключение, а по-скоро правило.

В такава ситуация екипът за отразяване на състезания на МТБ-БГ, състоящ се от един човек, просто няма как да е навсякъде, дори и при най-добро желание и отделяне на всички уикенди за тази дейност. Нека не забравяме обаче, че има и хора, които се интересуват повече от маршрути, пътеписи, интересни места за каране, а тяхното проучване, описване и заснемане в приятна компания също се случва най-често в почивните дни и от същия (едноличен) състав.

Поради всичко това и за да няма сърдити, предпочитаме още сега, в началото на сезона, да го кажем ясно: през 2012 г. и занапред МТБ-БГ няма да е в състояние да отразява пряко (със сой екип) всяко МТБ събитие в страната. С предимство при отразяването ще се ползват събития, които са нови или които в предишни години не сме успели да посетим, или които просто са ни най-удобни в конкретния момент от гл.т. на транспорт, време и т.н., както и такива, които са с международно участие или просто са толкова значими в национален мащаб, че няма как да ги пропуснем, но във всички случаи ще останат и доста състезания, които по една или друга причина ще трябва да пропуснем (лично).

Всичко това не означава, че те няма да бъдат отразени в сайта непряко (т.е. не от наш екип). Вариантите за това са много и точно към тях е насочен настоящият материал. Независимо дали сте организатор, участник или просто зрител на  някое състезание, ако имате желание да помагате на доброволни начала и смятате, че е добре събитието да бъде отразено по-подробно, можете да допринесете за това по някой от следните начини:
1. Както винаги, ще публикуваме своевременно класирането, така че разчитаме на организаторите да ни изпращат такова веднага, когато е готово.
2. Ако организаторите желаят, могат да подготвят и кратко обобщение (обикновено се правят такива под формата на прес-изявления), което също ще публикуваме от тяхно име. Ако разполагат и със снимки към него, още по-добре. Ако пък разполагат с много снимки, може да бъде обособена и галерия за събитието.
3. Ако отборите/спонсорите и/или техни състезатели желаят, могат също да ни изпращат кратки репортажи/обобщения с тяхната гледна точка. В тези текстове те могат да включват информация за спонсорите си (например под формата на благодарност/изреждане в края, а също и като впечатления от поведението на велосипед/компонент по време на карането), което всъщност е начинът ние да сме им полезни в замяна на това, че те ще са полезни на нас и нашите читатели. Подобни практики са разпространени в чужбина и ако заработят и тук, тези кратки репортажи биха осигурили ценната гледна точка на участниците, борещи се за добро класиране.
4. Ако сте участник извън рамките на отбор/клуб или просто наблюдател край трасето, но имате желание да споделите в няколко реда впечатленията си, можете да го направите не само в съответната форумна тема за състезанието, но и на страниците на сайта, т.е. да станете нещо като наш репортер на място на доброволни начала.
5. Снимки. Да, понякога дори 3-4 снимки могат да разкажат много за едно събитие, знаете това по-добре и от нас.

За удобство на читателите, цялата информация, постъпваща по различни канали, ще бъде събирана в една статия, като евентуални допълнения ще бъдат добавяни най-отгоре. Наша остава и задачата да редактираме/коригираме текстовете, да ги оформим като статия и т.н. Излишно е да споменаваме, че всеки автор на текст или снимка ще бъде споменаван като такъв и по никакъв начин няма да злоупотребяваме с авторските му права, използвайки произведенията му за нещо извън споменатия обхват.

Осъзнаваме, че вероятно много хора ще си кажат, че очакваме някой друг да върши нашата работа – може би така изглежда отстрани, но ако някой смята, че може да отрази пряко всички МТБ събития в България с екип от един човек (дори без да се разсейва с пътеписи, маршрутиране и т.н.), ще се радваме да ни покаже как става това.

А пък ако има желаещи да ни помагат в отразяването на състезания и събития по някой от начините, посочени по-горе, могат да ни изпращат материали на адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Това важи дори и за събитията, на които нашият екип присъства, тъй като смятаме, че наличието на повече гледни точки може само да обогати информацията.

Предварително благодарим и се надяваме,че по този начин с общи усилия ще можем да отразяваме по-пълно и по-добре българската състезателна сцена.


Add this to your website

Коментари

avatar kvelikov
+1
 
 
Ей, с този хазарт съвсем се отплесна - карти, игри, печалби...:---)
Кой сега ще върши работата?
Права беше баба ми - “Money won is twice as sweet as money earned.”
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 11 Януари 2013 01:05 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори