Начало Други Медиен преглед Медиен преглед: Нов тип измервател за мощността – Stages
Медиен преглед: Нов тип измервател за мощността – Stages
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 06 Февруари 2013 12:08    Печат

Тези читатели, които се интересуват по-сериозно от спортната страна на колоезденето, знаят, че има едни уреди, които измерват мощността (във ватове), която генерира колоездачът по време на каране. На англ. език се наричат power meter, а на български май няма наименование с една дума, така че ще ги наречем просто измерватели на мощността. Тяхна обща черта е, че са едни от най-скъпите аксесоари, които можете да купите за велосипеда си – и съответно колкото по-леки и прецизни са, толкова по-нагоре е „закована“ цената им.

В общи линии най-евтините варианти са уредите, които с помощта на един куп датчици отчитат разни показатели при карането и по сложна формула пресмятат мощността. Те обаче не я измерват директно, т.е. може да се каже, че при тях стойността е предполагаема и производна, пресметната чрез данни за скорост, наклон, ускорение, пулс, каданс и др.

След това идва ред на уредите като този на Stages, които измерват мощността в пряка връзка с приложената от колоездача сила върху определен компонент или част от него. При разглеждания тук продукт се отчита деформацията в рамото на курбела при педалиране и на тази база се пресмята мощността. При други производители измервателите на мощността работят чрез датчици в специална задна главина, или пък такива, разположени върху паяка на курбела.

Основните предимства на Stages са, че е компактен и лек, а освен това не е и прекалено скъп – горе-долу в средния ценови диапазон за такъв уред (цената на различните модели Stages е между 700 и 1000 USD, докато на пазара има и марки, които започват от 1500 USD). Основният недостатък е, че се предлага само за алуминиеви курбели, тъй като карбоновите са твърде корави и не се деформират при натиск върху педалите (или поне не толкова, че да може да се добият адекватни резултати за измерване на мощността).

Уредът поддържа два стандарта за безжична връзка - ANT+ и Bluetooth, което означава, че може да изпраща данните както към велокомпютър, така и към някои смартфони.

Повече подробности за измервателя за мощност Stages и за модификациите, в които се предлага, можете да прочетете тук:
http://www.bikeradar.com/news/article/stages-cyclings-20g-power-meter-is-shipping-36278/ (на англ. език)


Add this to your website

Коментари

avatar plamendev
0
 
 
Силомер е на български с една дума!
avatar taurus13
0
 
 
Силомер е когато мери силата. Този обаче вкарва вероятно в действие още няколко величини, за да даде комплексни резултати. Всъщност, възможно е и само да предава данни за приложената сила, за всеки оборот, към велокомпютър, но по-скоро мисля, че мери и каданс и на база дължината на курбела и времето за въртене дава сведения и за похбената енергия. Така би било логично, ама ме мързи да ходя да гледам - поне аз така бих го направил като за 1000 долара. :)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 06 Февруари 2013 14:10 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори