Събития

Обиколка на Витоша 2018 | Класиране

News image

Лошото време от предходната седмица и очакванията за доста кал по трасето не намалиха съществено броя на мераклиите да завъртят Обиколката на Витоша - отново над 1200 участници с велосипеди стартираха в това най-масово събитие. Ето ги първите десет от двете основни категории (мъже и жени), а след това и връзка към пълното класиране....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Събота, 23 Юни 2018

Още...

100 махали, 5 бири и 1 халва | 26-29 юли 2018

News image

В края на юли ще направим една панорамна велообиколка на любимите Северозападни Родопи. Ще стартираме от Юндола и в рамките на три дни ще се опитаме да обходим голяма част от живописните селца и махали, накацали по склоновете на планината. Ето и ...

Събития 2018 г. | Байкария | Четвъртък, 21 Юни 2018

Още...

Вело Дупевица - изкачване на първенеца на Люлин планина | 8 юли 2018

News image

Сдружение „С раница и колело“ ви кани на изкачване на връх Дупевица (1256 м), първенеца на Люлин планина. Без градски транспорт, без лични автомобили - единствено на собствен ход, с велосипед. :)

Събития 2018 г. | Организаторите | Сряда, 20 Юни 2018

Още...

Родопски мехлем - чист, без подправки | 11-15 юли 2018

News image

С колела, каяци и пешком отново ще се отправим към горите и езерата на Западни Родопи. Това е първото от двете издания на мехлема, които планираме за това лято. Ще започнем от Картала над Батак и ще навлезем из дебрите на Баташка планина, преминавайки през живописните долини и езера около Беглика, панорамния Баташки Снежник, загадъчната Шанкая и накрая ще завършим с едно запомнящо се спускане от Равногор до Брацигово. Ето и ...

Събития 2018 г. | Байкария | Вторник, 19 Юни 2018

Още...

Пампорово байк фест 2018 | Програма

News image

Тази седмица от 21 до 24 юни в Пампорово ще се проведе традиционният фестивал, с който ще бъде открит сезонът във велопарка. Очакват ни няколко състезания, включително международна надпревара UCI Class1 в спускането, както и допълнителни забавления и активности....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Понеделник, 18 Юни 2018

Още...

Велосъстезание Джуренец Куест 2018 | Класиране

News image

Въпреки не съвсем благоприятните условия (и по прогноза и изобщо през предхождащата събитието седмица) и очакванията за доста кал по трасето, в състезанието Джуренец Куест край Своге на 16 юни се включиха приличен брой участници. Ето кои са призьорите в отделните категории, а в края ще намерите и линк към пълното класиране. Мъже1. Емил Стойнев (VELORAPTOR)  - 02:08:39.4852. Георги Вълчев  - 02:20:43.6273. Петър Матов - 02:25:14.328Юноши1. Алекс Иванов - 02:10:09.6832. Алек Бонев (Orlovac) - 02:25:13.8143. Ивелин Димитров - 02:39:57.618{{banner970x300}}Ветерани1. Илко Илиев ("Vertical World") - 02:16:35.0942. Калин Русев (VELORAPTOR) - 02:25:14.0343. Боян Бановски - 02:49:46.983Жени1. Камелия Каменова ("Веренишко бърдо") - 03:26:41.9992. Димана Ганчева ("Бейз / Baze") - 03:45:42.5683. Мартина Петровска - 03:52:53.998Пълно класиране: https://drace.bg/bg/event/113/results....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 17 Юни 2018

Още...

Biking Tours | MTB Уикенд в Стара планина | 30 юни - 1 юли 2018

News image

С настъпването на лятото и дългите, топли дни идва време и за високите части на планините. Това каране на Biking Tours може да ви срещне с няколко хубави и технични пътеки в централната част на Стара планина с изкачване чак до основното било....

Събития 2018 г. | Организаторите | Събота, 16 Юни 2018

Още...

Bike Ventures | Румънско АМ/Ендуро през септември

News image

Bike Ventures планират в края на лятото (3-9 септември) едно интересно каране в Румъния за любителите на АМ/ендуро приключенията.

Събития 2018 г. | Организаторите | Четвъртък, 14 Юни 2018

Още...

Учебен лагер Пампорово | 16-19 август 2018 г.

News image

Велоучилище МТБ-БГ обявява за пореден път четиридневен учебен лагер по трасетата на Велопарк Пампорово и по други хубави пътеки около него. Този път съорганизатор на събитието е сдружение „Байкинг турс“ - заедно ще се опитаме да направим лагера още по-разнообразен и полезен за всички участници!...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 12 Юни 2018

Още...

Байк тур „Из родопските язовири“ | 6-8 юли 2018

News image

В рамките на три дни ще караме колела по бреговете на едни от най-високите и красиви родопски язовири - Голям Беглик, Широка поляна и Доспат.

Събития 2018 г. | Biking Tours | Понеделник, 11 Юни 2018

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

Витоша DOWNHILL 2014 - репортаж
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 16 Октомври 2014 14:57    Печат


Пишейки този репортаж в един мрачен и дъждовен следобед, отминалото състезание по спускане над Драгалевци, наречено простичко Витоша Downhill и организирано от Level 7, ми изглежда все по-хубаво. Организаторите и многото участници (над 200 предварително записани - предполагам, че повечето от тях се явиха и на живо) имаха късмета да улучат един от най-хубавите уикенди за цялата година, което без съмнение допринесе за добро настроение и добро каране. Хубавото време обаче не бе единственото хубаво нещо в това състезание.

Партньори на Level 7 в мероприятието бяха още Maxbike и Столична община по програма за кандидатстване за европейска столица на спорта през 2017 г. Заради тази особеност, която наистина не се среща при всяко събитие, Витоша Downhill бе обявено като първото безплатно състезание по спускане, което дори предизвика спорове... Разбира се, подобни дреболии са без особено значение и са по-скоро в сферата на маркетинга - дали е първото, второто или десетото, важното е, че участието бе максимално достъпно и това даде своето отражение - не само и не толкова като брой на участниците, колкото като характеристика.

В изцяло положителен смисъл бих казал, че Витоша Downhill бе едно по-различно състезание, по-любителско от гл.т. на участниците. Разбира се, повечето от най-бързите спускачи в страната бяха на линия и впечатляваха както винаги с преминаванията си, но един необичайно голям процент от състезателите видях за пръв път. Много от тях бяха млади момчета, някои все още неуверени, други пък доста смели, а групата на твърдаците бе може би най-голямата от всички състезания, които съм гледал до момента. Тази шарена картина беше доста интересна.


И ако по трасето имаше повече любители от обикновено, самото то съвсем не беше за разходка в парк Витоша. Пътеките в тази планина са известни с острите си, непрощаващи камъни, и мнозина от участниците се убедиха в това поне по един, а някои и по повече пъти. Слизането по капла бе често срещана гледка. Един от най-фрапиращите случаи обаче беше не този на горната снимка (макар че и тя е от финалното спускане, т.е. въпросният младеж със сигурност е проклел късмета си), а Стивиан Гатев. Бидейки един от най-добрите състезатели по спускане, Стиви се класира втори в квалификацията, след като на тренировките беше спукал гума. На финала в долната част на трасето обаче Росен Ковачев, карайки последен по трасето, пристигна преди Стиви и причината за това бе отново, за втори път, спукана гума, при това още след старта. Малшанс, както се казва, макар че на Драгалевци вероятността от подобен завършек на спускането не е никак малка в сравнение с далеч "по-меките" трасета в Боровец и Пампорово.

Другата основна трудност по трасето бяха мокрите корени. Както казах, уикендът бе слънчев и топъл, но гората бе влажна и завоите с корени и хлъзгави камъни изискваха наистина отлична техника за бързо преминаване. В противен случай човек за секунда се озоваваше извън трасето. Имаше един участък, в който на тренировките двама от трима не успяваха да следват лентите. :)Интерес за публиката и предизвикателство за участниците представляваха и два новоизградени скока в последните няколкостотин метра. Ще започна с финалния, тъй като него видях най-напред. На мен ми изглеждаше кошмарен и дори не съм сигурен дали минаването през него реално спестяваше някакво време. Това обаче не спря най-смелите и умелите да се "мятат" смело за радост на публиката. Трябва да кажа, че особено талантливи бяха двама-трима от участниците с твърдаци, за които голямата амплитуда май носеше само забавление, а не трудност. Хора с окачване също не му се церемоняха, но все пак повечето състезатели тактично го заобикаляха и напълно ги разбирам!


За мен лично още по-атрактивен и също доста труден в техническо отношение бе скокът над реката. Наглед равната и дълга рампа не изискваше нищо повече от скорост и смелост, но трудното бе в приземяването - след прелитането на 4-5 м, карачите трябваше да се приземят почти без попивка на страничен наклон в коридор между 2-3 дървета, който със сигурност не бе от най-просторните. Дълбокото 4 метра дере на реката непосредствено под рампата също създаваше гъдел в стомаха дори на зяпащите като мен, какво остава за тези, които се устремяваха без спирачки към ръба. По време на тренировките най-честият звук на това място бе от сгъване на окачването докрай или от удар на задната гума в ръба на бабуната, служеща за попивка. На финала обаче повечето участници, които се престрашиха да полетят от рампата, бяха напълно уверени и се приземяваха учудващо меко на трудната попивка.


Както стана ясно, в най-силната категория на мъжете Стивиан Гатев бе поразен от лош късмет, някои ключови имена като Мартин Бочуков и Христо Тодоров липсваха, така че за Росен Ковачев (Gravity) не бе толкова трудно да добави още едно първо място към богатата си колекция. Стана ясно обаче и това, че по пътя си към него той ще среща все повече трудности, защото към досегашните претенденти за челото вече уверено можем да добавим и Йоан Нейчев (Drag), който завърши на второ място, а третото за мен си беше направо изненада - спечели го Йордан Донев (industrial), млад състезател, който със сигурност има какво още да покаже в бъдеще.


При младежите също имаше разместване в класирането на финала спрямо квалификацията. Най-бърз в нея бе Мартин Войнов (Drag), но за решаващото спускане задната му спирачка го изостави и той трябваше да съобрази карането си с този технически проблем. Времето му и така бе много добро, но достатъчно само за второ място, а първото бе спечелено от друг талантлив юноша, също добре познат на почетната стълбица - Мартин Ненчев. Трети в тази категория остана Кирил Милов.


И за кой ли път ще спомена твърдаците, тъй като по традиция първенецът там даде време, което бе по-добро от поне половината участници с "меки" рамки. Името на този младеж може все още да не ви е познато, но се надявам все по-често да го виждаме - Теодор Мавродиев. По една случайност го познавам от каранията си из Беласица, тъй като Тедо е от петричкия клуб Bela Extreme, но прогресът в карането му само за последната една година е забележителен и първото място доказва това. След него се наредиха Шери Юзиров от Vivo и Владимир Донов.

При жените Полина Петрова (Gravity) бе принудена да прави "самотни" спускания поради липсата на съпернички, но победата си е победа, дори когато се състезаваш само за подобряване на собственото си време.


При ветераните всички приветстваха с бурни овации първото място на легендата от Drag Любомир Тодоров. След нелепа травма, която опропасти миналогодишния му сезон, по трасетата се завърна и Димитър Белчев, заемайки второ място, а трети остана Апостол Саръиванов.

Пълните резултати от финалното спускане можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/events-2014/3053-events-bg-2014-level7-vitosha-downhill-results

Още снимки от състезанието можете да разгледате в галерията на MTB-BG: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/level7-vitosha-downhill , както и във Facebook страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/826868554024790


Add this to your website

Коментари

avatar 4getcredo
0
 
 
Чудесни снимки, Любчо! :)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 16 Октомври 2014 18:40 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори