Събития

Пампорово байк фест 2018 | 4Х състезание - класиране и кратък репортаж

News image

Трасето за форкрос (4Х) в Пампорово, което в момента май е единственото отворено/работещо в България за тази дисциплина, прие за пореден път двайсетина състезатели в рамките на Пампорово байк фест 2018. Традиционно (и поради липса на други стартове в дисциплината) това състезание е и Национален шампионат....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 24 Юни 2018

Още...

Пампорово байк фест 2018 | Класиране от детското състезание по спускане

News image

Детско, детско, колко да е детско? Едно, че някои от младежите карат като „про-та“, и второ, че условията си бяха като за мъже!

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Събота, 23 Юни 2018

Още...

Обиколка на Витоша 2018 | Класиране

News image

Лошото време от предходната седмица и очакванията за доста кал по трасето не намалиха съществено броя на мераклиите да завъртят Обиколката на Витоша - отново над 1200 участници с велосипеди стартираха в това най-масово събитие. Ето ги първите десет от двете основни категории (мъже и жени), а след това и връзка към пълното класиране....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Събота, 23 Юни 2018

Още...

100 махали, 5 бири и 1 халва | 26-29 юли 2018

News image

В края на юли ще направим една панорамна велообиколка на любимите Северозападни Родопи. Ще стартираме от Юндола и в рамките на три дни ще се опитаме да обходим голяма част от живописните селца и махали, накацали по склоновете на планината. Ето и ...

Събития 2018 г. | Байкария | Четвъртък, 21 Юни 2018

Още...

Вело Дупевица - изкачване на първенеца на Люлин планина | 8 юли 2018

News image

Сдружение „С раница и колело“ ви кани на изкачване на връх Дупевица (1256 м), първенеца на Люлин планина. Без градски транспорт, без лични автомобили - единствено на собствен ход, с велосипед. :)

Събития 2018 г. | Организаторите | Сряда, 20 Юни 2018

Още...

Родопски мехлем - чист, без подправки | 11-15 юли 2018

News image

С колела, каяци и пешком отново ще се отправим към горите и езерата на Западни Родопи. Това е първото от двете издания на мехлема, които планираме за това лято. Ще започнем от Картала над Батак и ще навлезем из дебрите на Баташка планина, преминавайки през живописните долини и езера около Беглика, панорамния Баташки Снежник, загадъчната Шанкая и накрая ще завършим с едно запомнящо се спускане от Равногор до Брацигово. Ето и ...

Събития 2018 г. | Байкария | Вторник, 19 Юни 2018

Още...

Пампорово байк фест 2018 | Програма

News image

Тази седмица от 21 до 24 юни в Пампорово ще се проведе традиционният фестивал, с който ще бъде открит сезонът във велопарка. Очакват ни няколко състезания, включително международна надпревара UCI Class1 в спускането, както и допълнителни забавления и активности....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Понеделник, 18 Юни 2018

Още...

Велосъстезание Джуренец Куест 2018 | Класиране

News image

Въпреки не съвсем благоприятните условия (и по прогноза и изобщо през предхождащата събитието седмица) и очакванията за доста кал по трасето, в състезанието Джуренец Куест край Своге на 16 юни се включиха приличен брой участници. Ето кои са призьорите в отделните категории, а в края ще намерите и линк към пълното класиране. Мъже1. Емил Стойнев (VELORAPTOR)  - 02:08:39.4852. Георги Вълчев  - 02:20:43.6273. Петър Матов - 02:25:14.328Юноши1. Алекс Иванов - 02:10:09.6832. Алек Бонев (Orlovac) - 02:25:13.8143. Ивелин Димитров - 02:39:57.618{{banner970x300}}Ветерани1. Илко Илиев ("Vertical World") - 02:16:35.0942. Калин Русев (VELORAPTOR) - 02:25:14.0343. Боян Бановски - 02:49:46.983Жени1. Камелия Каменова ("Веренишко бърдо") - 03:26:41.9992. Димана Ганчева ("Бейз / Baze") - 03:45:42.5683. Мартина Петровска - 03:52:53.998Пълно класиране: https://drace.bg/bg/event/113/results....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 17 Юни 2018

Още...

Biking Tours | MTB Уикенд в Стара планина | 30 юни - 1 юли 2018

News image

С настъпването на лятото и дългите, топли дни идва време и за високите части на планините. Това каране на Biking Tours може да ви срещне с няколко хубави и технични пътеки в централната част на Стара планина с изкачване чак до основното било....

Събития 2018 г. | Организаторите | Събота, 16 Юни 2018

Още...

Bike Ventures | Румънско АМ/Ендуро през септември

News image

Bike Ventures планират в края на лятото (3-9 септември) едно интересно каране в Румъния за любителите на АМ/ендуро приключенията.

Събития 2018 г. | Организаторите | Четвъртък, 14 Юни 2018

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

Купа Мургаш Maxbike 2014 - репортаж
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 03 Октомври 2014 11:57    Печат


Купа Мургаш Maxbike 2014 се превърна в поредното за тази година състезание по плуване и пързаляне с елементи на планинско колоездене. Трябва все пак да отбележа, че на фона на предхождащите го дни с почти зимни температури и обилни дъждове, 28 септември бе един слънчев подарък и само при застояване на едно място човек можеше да усети, че мразовитата прогноза не е пресилена. Участниците в поредното издание на мургашкото състезание обаче със сигурност не се застояваха на едно място - вместо това те изкачваха стръмни баири, спускаха технични пътеки, газеха в реки и похапваха кал в доволни количества, преминавайки по един от двата маршрута на състезанието - по-кратка дистанция за хоби категориите и дългото, маратонско трасе за групите елит.


Откъм метеорологични условия участниците в Купа Мургаш са виждали и по-лошо, но откъм кал и вода това издание може би бе най-обилното от всички досега. Обичайно почвите в района се оттичат и изсъхват бързо, но при толкова влажна година като 2014 това явно е невъзможно и поредните порои бяха направили реката между Желява и Бухово по-пълноводна отвсякога. Имаше няколко места, където ако искаш да минеш, без да губиш време, трябваше да нагазиш до коляно. След десетки километри в кал обаче, и само на 2-3 км от финала, това вече не плашеше почти никого.


Като си говорим за "най", това бе и най-посещаваното издание на събитието. Когато видиш паркирани коли по улиците в Бухово 200-300 м преди площада, вече ти е ясно, че нещата са сериозни. Около 130 човека взеха участие, въпреки ниските температури и очевидните очаквания за доста кал. С всяка следваща година интересът към състезанието се увеличава, а самите организатори специално поздравиха участниците за високото им ниво, тъй като на практика нямаше окъснели хора по нито едно от трасетата, а дори по-лекото от тях си е сериозно еднодневно каране в нормалния случай.

Организацията от страна на велоклуб Мамут също бе на обичайното високо ниво, за което е по-добре да оставя думата на самите участници. На мен лично, доколкото карах части от трасето, ми направи впечатление маркировката, която бе толкова изобилна, че дори на скорост човек във всеки един момент виждаше поне една бяла лента някъде напред. Със сигурност отнема време и усилия на много хора да се маркира по този начин, но карането по подобен маршрут в състезателни условия е много облекчено.


В последните дни преди надпреварата организаторите направиха малки промени в маршрута, за да избегнат едни участъци, засегнати много силно от дъждовете, но това изобщо не промени маршрута към по-лошо, защото макар и с няколко километра по-кратък, той използваше цялата дължина на желявската пътека, която не само е забавна, но и напълно суха, така че поне там участниците можеха да карат спокойно.


Аз лично, след като снимах дългата колона от състезатели малко след старта, се изкачих точно до началото на пътеката, където да причакам идващите по последния дълъг баир състезатели от групите елит и да направя няколко снимки от спускането.


Очаквано, пръв по стръмния черен път се появи Александър Алексиев (Brissaspor), който поведе състезанието от самото начало. По всичко личи, че състезателят от Мъглиж, който в последните години е професионалист на шосе, е добил покрай това завидна сила, тъй като конкурентите му изобщо не се виждаха по дългия открит склон, в чиито край стоях на пост. Сашо изглеждаше свеж и доволен, а както се разбра по-късно, преднината му бе солидна - почти 15 минути.


Най-интересно беше зад него. Васил Василев (Илчов баир) и Тодор Ангелов (КК Варна) се появиха заедно и буквално пред очите ми Васко взе лека преднина пред Тошко в най-стръмната част, но не повече от няколко метра. Правеше впечатление обаче, че той изглеждаше и по-свеж, докато Тодор сякаш със сетни сили се напъваше да го гони. Оказа се, че тази борба е била през цялото време дотук, но тя не приключи в тази точка. Васко е един от най-добрите спускачи сред ХС състезателите и на пръв поглед нямаше какво да го спре за второто място, но както често се случва в състезанията, класирането се оформя в последния момент. В оставащите километри до финала състезателят от Илчов баир е бил споходен от силни и болезнени схващания на мускулите, които не само са му попречили да кара добре надолу, но направо са го принудили на едно място да слезе от велосипеда, викайки от болка. В тези тежки моменти Тодор явно е имал повече издръжливост и се завърна на втора позиция, изпреварвайки съперника си с 1 минута.


Това, което не знаех по трасето, го научих по-късно на финала - младият Добрин Лиловски (КК Варна), който се движеше малко зад Тодор и Васко, всъщност е бил втори при първото и основно изкачване до върха, но във втората половина на състезанието силите го напуснали, което позволило на по-опитните му конкуренти да го задминат. Страхотно каране направи и Емил Иванов (Герак), който също е бил с челната група до върха и завърши пети при мъже-елит.


Победата на Илико Илиев (Мамут) в категория ветерани не бе изненада, но не бе и лесна, тъй като трябваше да пребори човека, който е олицетворение на тази възрастова група - Фьодор Драголов (Drag). Трети остана Анатоли Георгиев (Балкантурист).


Анелия Карагьозян (КК Варна) за пореден път оглави класирането при жените, но Ивета Алексиева (Герак) също се представи много добре, което показва, че и при дамите нивото се вдига чувствително. Трета завърши Ася Мицева.


Юношите караха по краткото трасе, макар да съм сигурен, че за повечето от тях и дългото нямаше да е проблем. Най-бърз в тази категория бе Иван Мухтаров (Cross), следван от Александър Минчев и Морети Георгиев.

Що се отнася до хоби категориите, най-бърз при мъжете там бе Александър Александров (Underground Riders), при жените Косара Ботева (Одрински), а при ветераните Красимир Гуцев.

Освен от Maxbike, които са основен спонсор на събитието, то бе подпомогнато и от Лактима, Девин, Авител, Craft и HI5. Някои от тях осигуриха хубави награди за победителите, други подкрепиха "мамутите" и организационно, логистично или по друг начин.

Очаквайте скоро и голяма галерия със снимки.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 03 Октомври 2014 15:20 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори