Събития

SloEnduro and 4Fun серии - календар за 2018 г.

News image

Словения е една от най-близките до България държави, в които човек може да участва в ендуро състезание с по-високо ниво на участниците и по-силна конкуренция. Същевременно в словенските ендуро серии разделянето на по-сериозни и трудни събития (SloEnduro), от една страна, и по-любителски ориентирани, от друга (4Fun сериите) не е новост и като че ли дава добри резултати в привличането на повече участници, без никой да се чувства ощетен или прекомерно затруднен....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 21 Януари 2018

Още...

На две гуми в Йордания

News image

Двама приятели имат идея да организират едно нестандартно пътешествие с велосипед в Йордания. За целта те организират предварителна среща с всеки, който би искал да се включи, за да може всички заедно да решат различни въпроси около организацията и логистиката, което вече ще позволи да се изчисли и цената на пътешествието. Срещата е на 23 януари от 19 ч в ресторант „Царевец“.За повече подробности копирам информацията от Facebook:...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Петък, 19 Януари 2018

Още...

Велорали Rocks N Roll 2018 | 1 април

News image

И тази година велоклуб „Скала“ ще е един от първите, които ще посрещнат любителите на ХС карането в Белоградчик за поредното издание на велорали Rocks N' Roll. Датата е 1 април, но не се настройвайте само за шеги - в това състезание, ако се случи топло време, се лее пот, а пък ако се случи дъжд, няма да е по-малко предизвикателно. Във всички случаи обаче събитието е едно добро начало на сезона и е сред любимите ва много хора, което се потвърждава и от броя на участниците в последните години. Следват подробностите от организаторите....

Събития 2018 г. | Организаторите | Четвъртък, 18 Януари 2018

Още...

Home Mountain Winter DH 2018 | Репортаж

News image

В историята на българските зимни байк състезания повечето от тях са поставяли участниците пред трудни условия за каране и второто издание на Home Mountain Winter DH не беше изключение. Това е така, защото снегът, макар да е една от най-забавните настилки за каране, е може би и най-капризната. Не е добре ако го няма, но не е добре и да е пресен; хубаво е да е твърд, но не напълно заледен - ако пък поомекне, отново е лошо. И ако в повечето си състояния той все пак е забавен за индивидуално каране, то когато на едно и също място се изсипят няколко десетки участници, чиито гуми разорават пистата, единствено много твърд, почти заледен сняг върши работа. Такъв е бил миналата година за зимния дуел в Чепеларе, но на 13 януари 2018 г. Витоша бе твърде далеч от това състояние....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 16 Януари 2018

Още...

Home Mountain Winter DH 2018 | Класиране

News image

Едни от най-трудните условия за каране посрещнаха участниците във второто издание на състезанието по зимно спускане Home Mountain Winter DH. Може би заради това и резултатите в много от категориите бяха изненадващи, но не и ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Събота, 13 Януари 2018

Още...

Пътеките на Атлас, Мароко | 3-10 март 2018 г.

News image

Мароко. Много от нас са чували за тази страна - за пустинята Сахара, Казабланка, Гибралтар… не малко и знаят, че там се намират и големи, високи планини, над 4000 м. А знаете ли какви прекрасни пътеки има там? Може би в края на нашата зима е време е да разберем....

Събития 2018 г. | Байкария | Вторник, 19 Декември 2017

Още...

Home Mountain Winter DH 2018 | 13 януари

News image

За втора поредна година „домашната“ планина ще бъде домакин на уникалното зимно състезание по спускане Home Mountain Winter DH!

Събития 2018 г. | Организаторите | Петък, 15 Декември 2017

Още...

Български колоездачни серии 2018 - календар

News image

Оказа се, че това, което публикувахме днес по повод на Българските ендуро серии, дори не е новина, защото целият календар на Българските колоездачни серии е онлайн още от 7 декември. Явно просто ние научихме последни... случва се. ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 12 Декември 2017

Още...

Български ендуро серии 2018 - календар

News image

Днес във Facebook страницата на Българските ендуро серии бе публикувана тази интересна картинка:

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 12 Декември 2017

Още...

Български колоездачни серии 2017 - награждаване

News image

За всички, които не успяха да присъстват на награждаването в Българските колоездачни серии 2017, което се проведе на 2 декември в София, този видеозапис на Кирил Найденов от церемонията в клуб Switch показва всички призьори за този сезон....

Събития 2017 г. | Кирил Найденов | Неделя, 3 Декември 2017

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

Pamporovo Bike Cup 2014 - неделя, 22 юни
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 23 Юни 2014 10:56    Печат


След два месеца дъждове на 22 юни най-сетне посрещнахме лятото с топъл, слънчев ден, в който се проведоха квалификацията и финалите по спускане в рамките на Pamporovo Bike Cup 2014 - състезание от клас 1 на UCI, организирано от Concept Creative във велопарк Пампорово.

След мързелив петък и кални тренировки в събота, неделята посрещна участниците с бързо изсъхващо трасе, а те пък  не си губеха времето и дори когато не караха по състезателното трасе, използваха времето преди или след стартирането си в квалификацията/финала, за да покарат по някои от другите трасета - било за загрявка, било просто за удоволствие.

В предишните дни се бях съсредоточил основно в обновените участъци около каменната река, но в последния ден бях решил да обходя цялото трасе, макар да ми е до болка познато от многото предишни състезания. Както стана ясно обаче, има и нови неща - едно от най-очевадните е новият финален скок:


Той е такъв в буквалния смисъл, тъй като 20-30 м след това състезателите  пресичат финалната линия и часовникът спира. И макар че в предишни години не съм усещал липсата на такъв елемент, сега, когато се появи, изведнъж ми "просветна" каква нужда е имало от него - прехвърлете наум повечето кръгове от СК, които сте гледали, и ще видите, че трасетата почти винаги завършват с гигантски летежи във въздуха, при което по-смелите правят и различни трикове за публиката. И в Пампорово вече е така!


Предишните два дни бях чул какво ли не и за стръмната секция с корените - най-трудния участък по трасето. Наистина, дъждовете бяха отнесли известна част от миналогодишната почва, оголвайки още повече корените и няколко масивни камъка, праговете бяха станали по-високи, но в неделя всичко това вече се караше спокойно и ставаше все по-сухо и "държащо". Мога да си представя обаче какво е било в калта предишните два дни.


Между другото, точно заради тези условия много от топ-карачите намериха нова линия, която макар да е по-заобиколна, всъщност изглеждаше поне толкова бърза, но и доста по-малко рискова.

Списъкът с участниците беше дълъг и включваше обичайния микс от повечето водещи български спускачи и доста по-малко на брой, но пък доста добре каращи чужденци.


В някои групи имаше интересни гости - например Мануела Дренска (Балканче) при жените, която спечели състезанието в тази категория. Мануела се появи за пръв път почти случайно на едно от състезанията в Троян и го спечели, с което направи голямо впечатление. Победата ѝ тогава обаче се оказа закономерна, защото Ману (както я наричат приятелите) живее в Германия, участва редовно в международни състезания, работи като МТБ инструктор и водач в Алпите. А има и нещо друго - по онова време DH дамите на България все още караха на друго ниво и най-силната сред тях тогава, Илинда, отсъстваше. Илинда не караше и сега, в Пампорово, нямаше я и Ева, но Ани Томева (Свободно измерение) бе на линия и всички знаем, че в последната година тя е много бърза и силна, така че се очерта много интересен двубой в тази група. В квалификацията Мануела се представи много убедително, но на финала Ани значително скъси "дистанцията" и завърши с по-малко от три секунди изоставане, като карането ѝ съвсем не е било чисто от грешки. "Беше на кантар", коментира и Мануела, която успя да направи чисто спускане и със сигурност остана доволна от това гостуване в родината си.

За малко можехме да видим и нов победител в категория ветерани, където Димитър Митрев даде най-добро време в квалификацията. Митко караше супер стабилно и с всяко състезание сякаш става по-бърз, но за финала обичайният фаворит от Champions Racing Добри Добрев се стегна и грабна за пореден път победата с 3 секунди преднина. Трети остана Антон Настев от Ram Bikes.

Новото име на върха на стълбичката обаче е факт при категория твърдаци, която и тази година включваше над 10 смели момчета (а спокойно можем да включим тук и третата при жените, Йоанна Великова, която също кара с твърда рамка). Най-бърз сред тях беше Павел Георгиев (Underground Riders), следван от Николай Мирчев и Димитър Мънев.

При младежите имаше един чужденец, но точно той оглави класирането - Гросу Себастиан (Funride.ro) от съседна Румъния изпревари Мартин Ненчев (Go Ride Kona) и Йоан Петков, както и останалите български таланти в групата на юношите.

В отворения клас мъже караха някои от най-добрите български състезатели заради липса на UCI лицензи. Точно един от тях, Христо Тодоров, който се е записал като член едновременно на два отбора, True Riders и Four Twenty, даде най-доброто време. Само на 28 стотни зад него завърши състезателят от Гърция Йоанис Йоану (bike30 specialized), а трети остана Стиван Стефанов, който отново караше много бързо и красиво - честно казано, нямам търпение да го видя и на върха на подиума.

Както винаги, за най-накрая оставяме "кралската" категория UCI 17+. Имаше в нея двама души, които ми направиха впечатление още в петък - докато повечето участници още оглеждаха трасето и се приплъзваха неуверено по влажните камъни и корени, тези неизвестни за мен чужденци вече прелитаха с плашеща скорост дори по най-грубите участъци. Оказа се, че това са британците от отбора 44Racing Rockstar и единият от тях, Джордж Белк, "скри шапката" на всички останали и даде последователно най-добро време в квалификацията и след това на финала, където постигна 2:21.89 минути.

На по-малко от две секунди зад него се нареди миналогодишният победител и чест гостенин в българските състезания Робърт Смит (Silver Fish UK), а трети остана съотборникът на Белк Ник Гьоджеган.

Макар че опита твърдостта на трасето още в петък при съвсем небезобидно падне, най-бърз сред българите в неделя бе Мартин Бочуков (Ram Bikes), който завърши на 5 място. Струва си да отбележим също така отличната форма на Валентин Пашков (Industrial-bg), който в последната година учи извън България и кара доста рядко, но това не му попречи да заеме шестото място. Очаквано силно каране направи и Росен Ковачев (Gravity), който остана седми. Споменатите трима завършиха в рамките на една секунда, делят ги само стотни, което показва, че конкуренцията у нас е достигнала доста добро ниво. И докато сме на българска тема, не може да пропуснем и името на Павел Козарски (Riders United / Scott Bulgaria), който остана осми на финала, но бе най-бърз сред сънародниците ни в квалификацията, с което даде заявка, че все по-често ще се цели в подиума.


Припомням ви, че пълното класиране можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/events-2014/2872-events-bg-2014-pamporovo-bike-cup-2014-dhi-results.

Очаквайте в следващите дни още много снимки в Галерията на сайта, а по-нататък (ако остане време) и фоторепортаж.

А в Пампорово от 22 до 24 август ще се проведе едно още по-голямо, по-важно и по-зрелищно състезание - заключителния кръг на 4X Pro Tour 2014. Това ще е нещо, което определено не е за изпускане, така че ще се видим там!


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 23 Юни 2014 16:22 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори