Събития

Световни ендуро серии 2018 | 3 кръг | Монтаня дю Кару, Франция

News image

Ричи Рууд и Сесил Раванел превзеха френските скали в Монтаня дю Кару Третият старт за сезона по пътеките във Френските Алпи явно пасна добре на Ричи Рууд (Yeti Fox/Shox Factory Racing Team), защото видяхме американеца във формата, в която доминираше два сезона поред в Световните ендуро серии. Още през първия ден той спечели три от четирите етапа и оглави временното класиране, макар че Адриен Дали (Team Lapierre) му „дишаше във врата“ само с 11 секунди изоставане. Джес Меламед започна състезанието добре, но излезе от играта със счупена ключица.През втория ден нещата се затегнаха още повече - след седмия (предпоследен) етап, който беше и един от най-техничните, пред които са се изправяли някога състезателите, преднината на Рууд пред Дали беше само 2 секунди! В последното спускане за деня обаче американецът вложи цялата си сила и успя да спечели този кръг. Изключително оспорвана бе и битката за третото място между Мартин Маес (GT Factory Racing) и Флориан Николаи (Canyon Factory Enduro Team), която също бе решена от отличното представяне на Маес в последния етап. При Сесил Раванел (Commencal Vallnord Enduro Team) победата изглеждаше по-лесна - както обикновено, тя спечели почти всички етапи и до последния вече имаше много комфортна преднина. Изабеу ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Петък, 18 May 2018

Още...

Каране с практически съвети в Западните Родопи

News image

Велоучилище МТБ-БГ и Biking Tours ви канят на едно по-нестандартно каране, в което ще пробваме някои от най-хубавите пътеки в най-западната част на Родопите (района на Якоруда, Бунцево, Краище, Орцево и Елешница), но ще съчетаем „ендуро-туризма“ с елементи на обучение, т.е. групата ще спира на избрани по-интересни/по-трудни места по пътеките, за да обсъждаме и показваме варианти за минаване, техника на каране и т.н. Целта е, както винаги, да бъде приятно и полезно, като упражненията ще са минимум за ниво ...

Събития 2018 г. | Biking Tours, Любомир Ботушаров | Четвъртък, 17 May 2018

Още...

Petrich DHI 2018 - класиране

News image

Сезонът по спускане също вече е официално открит, а резултатите предвещават оспорвана година. Ето го класирането от първия кръг в Петрич:

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 15 May 2018

Още...

Спици и бодли 2018 - класиране

News image

Броят на участниците показва, че това състезание край Казанлък става все по-популярно и сигурно има защо! Нямаше как да се убедим на място, уви, но пък копираме с удоволствие челните места от класирането при колоездачите:...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 15 May 2018

Още...

Добро класиране на българските младежи в първия кръг на Specialized Rookies Cup 2018

News image

Спомняте ли си победата на Йордан Анчев в състезанието за деца и младежи от серията Specialized Rookies Cup през 2017 г.? Имаме основание да се надяваме, че този резултат няма да остане изолиран, нито пък запазен само за ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 15 May 2018

Още...

Балканската купа по спускане започва в Синая, Румъния на 25-27 май

News image

Може би си спомняте тази новина от зимата: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/sportnews/5929-sportnews-2018-balkan-downhill-cup ? Не сме добавяли нова информация оттогава, но проектът си върви и ето, че дойде време за първия кръг. Той ще бъде в Румъния - едно традиционно DH състезание в курорта Синая....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Понеделник, 14 May 2018

Още...

Понорска осморка | 24 май 2018

News image

Номад тийм ви канят на разходка с велосипеди на едно красиво и непознато за мнозина място в Стара планина.

Събития 2018 г. | Организаторите | Петък, 11 May 2018

Още...

Biking Tours | Родопска идилия - 8-10 юни 2018

News image

Традиционен веломаршрут с участието на овчарчето Калитко

Събития 2018 г. | Biking Tours | Сряда, 9 May 2018

Още...

Купа Мургаш 2018 ще е с още по-дълъг и тежък маршрут

News image

Готови ли сте за ново предизвикателство? Купа Мургаш е едно от най-сериозните ХСМ състезания в календара, но ако до вчера сте го оценявали по един начин (лесно, нормално или трудно), от днес, поне за категориите елит, нещата вече изглеждат различно!...

Събития 2018 г. | Бойко Танчев | Сряда, 9 May 2018

Още...

Осогово Ендуро 2018 - класиране

News image

Ендуро сезонът бе открит със страхотно каране по пътеките над Кюстендил, за което скоро ще подготвим репортаж, а менюто по Гергьовден изглеждаше така:

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Понеделник, 7 May 2018

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

Pamporovo Bike Cup 2014 - събота, 21 юни
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 21 Юни 2014 15:38    Печат


Основното събитие в рамките на днешния ден бе състезанието от клас 1 в дисциплината крос-кънтри - първи старт в България на такова ниво, носещ точки за световната ранг-листа. Не е учудващо, че при това положение и при един примамлив награден фонд, то привлече няколко чуждестранни участници, предимно от съседните на страната ни държави - Турция, Румъния и Сърбия. Учудващото по-скоро е, че не привлече много български състезатели, което не дава особени изгледи за развитие на тази дисциплина в по-професионална насока - вероятно още доста години състезанията ни ще са любителски, но това е друга тема и нека не започвам статията песимистично. :)

Всъщност денят за мен отново започна по трасето за спускане, което оптимистично изсъхваше след вчерашния следобеден ръмеж. Корените и камъните все още бяха хлъзгави, така че мнозина залагаха на сигурните линии - на долната снимка виждате целия каменен участък след дървената рампа и линията, по която караха повечето състезатели.


Само най-бързите минаваха по правата линия между дървото и дюшека/пъна в средата, но те като че ли не се бяха събудили толкова рано и не видях почти никого от тях.


След този участък има и нов скок, който от вчера мъчи много от участниците. Необходима е висока скорост и плавно изпомпване, за да го преодолее човек чисто и някои правеха точно това, но други... други създаваха стряскащи звуци от среща на задната гума с ръба на попивката, а трети изобщо не се и опитваха да прескочат дупката и преодоляваха последователно двете бабуни.

Стартът на ХСО състезанието бе даден в 13:00 ч. В група мъже елит стартираха около 20 човека, а минута след тях потеглиха и отворените категории - жени, ветерани и юноши.

Малко след това заваля и бързо го обърна на порой и дори дребна градушка:


Това направи изкачването още по-трудно, на места брутално. Принципно новото трасе нагоре преодолява пистата, известна като "Малката стена", виейки се на серпентини по нея и в съседните гори. Дори в сухо състояние то е доста стръмно на места, а понеже пътеката и съвсем нова, тя бе още мека и рохкава, което създаваше допълнително съпротивление за гумите. Когато всичко това се превърна в кал, само най-силните успяваха да преодолеят някои участъци от изкачването.

Към трасето имаше добра видимост както отдолу, така и отгоре, а на поне едно място изкачването се доближаваше на петдесетина метра от спускането, така че човек лесно можеше да наблюдава почти цялата надпревара.


Наблюдателите обаче по традиция бяха малко и няма да спра да напомням като даскалица, че докато публиката (която по принцип в чужбина се състои от каращите МТБ  хора, включително неделни карачи, любители-спортисти и т.н.) е толкова незаинтересована от състезанията, цяло чудо е, че организаторите на последните успяват изобщо да привлекат спонсори и да организират нещо. За мен лично е странно, че 1200 души са готови да участват в състезание край София, но дори 200 от тях не са "запалени" да си направят един уикенд с байка по повод на едно от малкото международни състезания в България за тази година. Не ме разбирайте погрешно - никого не виня, ясно е, че насила хубост не става, но е важно да си припомняме такива детайли, когато започнем да се чудим защо у нас нивото на състезанията и състезателите не е като на други места. Много неща трябва да се променят, за да ги "стигнем", и не само в БКС. ;) На този фон чест прави на някои спускачи това, че зарязаха тренировките си и наминаха към ХС трасето да погледат и другия "лагер" как се напъва по баира.


Та... състезанието беше интересно, макар и не толкова оспорвано, колкото Балканското първенство през 2013 г. Румънецът Тудор-Овидио Опреа (Idea Geiger Team) в първите обиколки не беше начело, но постепенно се придвижи до първата позиция и макар турчинът Абдулкадир Келечи (Brisaspor) да го гонеше на 10-15 секунди до последната обиколка, той не успя да го настигне. Трети в елитната група остана съотборника на победителя Логиган Лусиан.

Най-бърз сред българите бе Тодор Ангелов (КК Варна), който завърши на 6 място, а веднага след него се нареди Васил Василев (КК Илчов баир), който през първите няколко обиколки бе пред Тошко, но след средата силите не му стигнаха да запази позицията си.

Разбира се, заради продължаващия на пресекулки дъжд трасето бе кално не само нагоре, но и надолу, което създаваше големи проблеми за някои участници. Добрите спускачи, макар и малко, веднага правеха впечатление, а неуверените или тикаха велосипедите, или рискуваха близки срещи с местни дървесни видове.


Най-много обиколки трябваше да направят мъжете в UCI категорията - 6 броя. Някои от тях обаче се разминаха с по-малко, тъй като бяха затворени от победителя.

При жените най-бърза бе Анелия Карагьозян (КК Варна), при младежите Димитър Дамянов, а при ветераните Илко Илиев (Мамут).

Веднага след награждаването слънцето отново се показа - какъв е тоя вървеж по вода на състезанието, да се чуди човек...

Челните места в отделните категории изглеждат така:

Мъже елит


1. Тудор-Овидио Опреа (Idea Geiger Team) - 1:41:06
2. Абдулкадир Келечи (Brisaspor)
3. Логиган Лусиан (Idea Geiger Team)
4. Боян Джурджич (Salcano Alanaya)
5. Исак Юнал (Adana Ferdi)

Жени

1. Анелия Карагьозян
2. Венета Захариева

Юноши

1. Димитър Дамянов
2. Христо Йовов
3. Калоян Митев

Ветерани


1. Илко Илиев
2. Христо Николов
3. Станислав Игнатов


Add this to your website

Коментари

avatar galin_krastev
0
 
 
Честито на победителите. Поздрави на Васко - като съклубник , Ани - като колежка, съгражданка,комшийка и преподавателка по ХС, Тодор Ангелов - като приятел, колега и добър спортсмен. "Прясната" информация от събитието - това е което искаме ние читателите. Смятам че отразяването на събитията така трябва да става. Това говори за професионализъм в работата на автора. Снимковият материал е много добър като качество и даващ ясна представа за състоялото се. Благодаря
avatar svencho
0
 
 
Чудесна статия !
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 22 Юни 2014 22:19 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори