Събития

SloEnduro and 4Fun серии - календар за 2018 г.

News image

Словения е една от най-близките до България държави, в които човек може да участва в ендуро състезание с по-високо ниво на участниците и по-силна конкуренция. Същевременно в словенските ендуро серии разделянето на по-сериозни и трудни събития (SloEnduro), от една страна, и по-любителски ориентирани, от друга (4Fun сериите) не е новост и като че ли дава добри резултати в привличането на повече участници, без никой да се чувства ощетен или прекомерно затруднен....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 21 Януари 2018

Още...

На две гуми в Йордания

News image

Двама приятели имат идея да организират едно нестандартно пътешествие с велосипед в Йордания. За целта те организират предварителна среща с всеки, който би искал да се включи, за да може всички заедно да решат различни въпроси около организацията и логистиката, което вече ще позволи да се изчисли и цената на пътешествието. Срещата е на 23 януари от 19 ч в ресторант „Царевец“.За повече подробности копирам информацията от Facebook:...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Петък, 19 Януари 2018

Още...

Велорали Rocks N Roll 2018 | 1 април

News image

И тази година велоклуб „Скала“ ще е един от първите, които ще посрещнат любителите на ХС карането в Белоградчик за поредното издание на велорали Rocks N' Roll. Датата е 1 април, но не се настройвайте само за шеги - в това състезание, ако се случи топло време, се лее пот, а пък ако се случи дъжд, няма да е по-малко предизвикателно. Във всички случаи обаче събитието е едно добро начало на сезона и е сред любимите ва много хора, което се потвърждава и от броя на участниците в последните години. Следват подробностите от организаторите....

Събития 2018 г. | Организаторите | Четвъртък, 18 Януари 2018

Още...

Home Mountain Winter DH 2018 | Репортаж

News image

В историята на българските зимни байк състезания повечето от тях са поставяли участниците пред трудни условия за каране и второто издание на Home Mountain Winter DH не беше изключение. Това е така, защото снегът, макар да е една от най-забавните настилки за каране, е може би и най-капризната. Не е добре ако го няма, но не е добре и да е пресен; хубаво е да е твърд, но не напълно заледен - ако пък поомекне, отново е лошо. И ако в повечето си състояния той все пак е забавен за индивидуално каране, то когато на едно и също място се изсипят няколко десетки участници, чиито гуми разорават пистата, единствено много твърд, почти заледен сняг върши работа. Такъв е бил миналата година за зимния дуел в Чепеларе, но на 13 януари 2018 г. Витоша бе твърде далеч от това състояние....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 16 Януари 2018

Още...

Home Mountain Winter DH 2018 | Класиране

News image

Едни от най-трудните условия за каране посрещнаха участниците във второто издание на състезанието по зимно спускане Home Mountain Winter DH. Може би заради това и резултатите в много от категориите бяха изненадващи, но не и ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Събота, 13 Януари 2018

Още...

Пътеките на Атлас, Мароко | 3-10 март 2018 г.

News image

Мароко. Много от нас са чували за тази страна - за пустинята Сахара, Казабланка, Гибралтар… не малко и знаят, че там се намират и големи, високи планини, над 4000 м. А знаете ли какви прекрасни пътеки има там? Може би в края на нашата зима е време е да разберем....

Събития 2018 г. | Байкария | Вторник, 19 Декември 2017

Още...

Home Mountain Winter DH 2018 | 13 януари

News image

За втора поредна година „домашната“ планина ще бъде домакин на уникалното зимно състезание по спускане Home Mountain Winter DH!

Събития 2018 г. | Организаторите | Петък, 15 Декември 2017

Още...

Български колоездачни серии 2018 - календар

News image

Оказа се, че това, което публикувахме днес по повод на Българските ендуро серии, дори не е новина, защото целият календар на Българските колоездачни серии е онлайн още от 7 декември. Явно просто ние научихме последни... случва се. ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 12 Декември 2017

Още...

Български ендуро серии 2018 - календар

News image

Днес във Facebook страницата на Българските ендуро серии бе публикувана тази интересна картинка:

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 12 Декември 2017

Още...

Български колоездачни серии 2017 - награждаване

News image

За всички, които не успяха да присъстват на награждаването в Българските колоездачни серии 2017, което се проведе на 2 декември в София, този видеозапис на Кирил Найденов от церемонията в клуб Switch показва всички призьори за този сезон....

Събития 2017 г. | Кирил Найденов | Неделя, 3 Декември 2017

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

Pamporovo Bike Cup 2014 - събота, 21 юни
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 21 Юни 2014 15:38    Печат


Основното събитие в рамките на днешния ден бе състезанието от клас 1 в дисциплината крос-кънтри - първи старт в България на такова ниво, носещ точки за световната ранг-листа. Не е учудващо, че при това положение и при един примамлив награден фонд, то привлече няколко чуждестранни участници, предимно от съседните на страната ни държави - Турция, Румъния и Сърбия. Учудващото по-скоро е, че не привлече много български състезатели, което не дава особени изгледи за развитие на тази дисциплина в по-професионална насока - вероятно още доста години състезанията ни ще са любителски, но това е друга тема и нека не започвам статията песимистично. :)

Всъщност денят за мен отново започна по трасето за спускане, което оптимистично изсъхваше след вчерашния следобеден ръмеж. Корените и камъните все още бяха хлъзгави, така че мнозина залагаха на сигурните линии - на долната снимка виждате целия каменен участък след дървената рампа и линията, по която караха повечето състезатели.


Само най-бързите минаваха по правата линия между дървото и дюшека/пъна в средата, но те като че ли не се бяха събудили толкова рано и не видях почти никого от тях.


След този участък има и нов скок, който от вчера мъчи много от участниците. Необходима е висока скорост и плавно изпомпване, за да го преодолее човек чисто и някои правеха точно това, но други... други създаваха стряскащи звуци от среща на задната гума с ръба на попивката, а трети изобщо не се и опитваха да прескочат дупката и преодоляваха последователно двете бабуни.

Стартът на ХСО състезанието бе даден в 13:00 ч. В група мъже елит стартираха около 20 човека, а минута след тях потеглиха и отворените категории - жени, ветерани и юноши.

Малко след това заваля и бързо го обърна на порой и дори дребна градушка:


Това направи изкачването още по-трудно, на места брутално. Принципно новото трасе нагоре преодолява пистата, известна като "Малката стена", виейки се на серпентини по нея и в съседните гори. Дори в сухо състояние то е доста стръмно на места, а понеже пътеката и съвсем нова, тя бе още мека и рохкава, което създаваше допълнително съпротивление за гумите. Когато всичко това се превърна в кал, само най-силните успяваха да преодолеят някои участъци от изкачването.

Към трасето имаше добра видимост както отдолу, така и отгоре, а на поне едно място изкачването се доближаваше на петдесетина метра от спускането, така че човек лесно можеше да наблюдава почти цялата надпревара.


Наблюдателите обаче по традиция бяха малко и няма да спра да напомням като даскалица, че докато публиката (която по принцип в чужбина се състои от каращите МТБ  хора, включително неделни карачи, любители-спортисти и т.н.) е толкова незаинтересована от състезанията, цяло чудо е, че организаторите на последните успяват изобщо да привлекат спонсори и да организират нещо. За мен лично е странно, че 1200 души са готови да участват в състезание край София, но дори 200 от тях не са "запалени" да си направят един уикенд с байка по повод на едно от малкото международни състезания в България за тази година. Не ме разбирайте погрешно - никого не виня, ясно е, че насила хубост не става, но е важно да си припомняме такива детайли, когато започнем да се чудим защо у нас нивото на състезанията и състезателите не е като на други места. Много неща трябва да се променят, за да ги "стигнем", и не само в БКС. ;) На този фон чест прави на някои спускачи това, че зарязаха тренировките си и наминаха към ХС трасето да погледат и другия "лагер" как се напъва по баира.


Та... състезанието беше интересно, макар и не толкова оспорвано, колкото Балканското първенство през 2013 г. Румънецът Тудор-Овидио Опреа (Idea Geiger Team) в първите обиколки не беше начело, но постепенно се придвижи до първата позиция и макар турчинът Абдулкадир Келечи (Brisaspor) да го гонеше на 10-15 секунди до последната обиколка, той не успя да го настигне. Трети в елитната група остана съотборника на победителя Логиган Лусиан.

Най-бърз сред българите бе Тодор Ангелов (КК Варна), който завърши на 6 място, а веднага след него се нареди Васил Василев (КК Илчов баир), който през първите няколко обиколки бе пред Тошко, но след средата силите не му стигнаха да запази позицията си.

Разбира се, заради продължаващия на пресекулки дъжд трасето бе кално не само нагоре, но и надолу, което създаваше големи проблеми за някои участници. Добрите спускачи, макар и малко, веднага правеха впечатление, а неуверените или тикаха велосипедите, или рискуваха близки срещи с местни дървесни видове.


Най-много обиколки трябваше да направят мъжете в UCI категорията - 6 броя. Някои от тях обаче се разминаха с по-малко, тъй като бяха затворени от победителя.

При жените най-бърза бе Анелия Карагьозян (КК Варна), при младежите Димитър Дамянов, а при ветераните Илко Илиев (Мамут).

Веднага след награждаването слънцето отново се показа - какъв е тоя вървеж по вода на състезанието, да се чуди човек...

Челните места в отделните категории изглеждат така:

Мъже елит


1. Тудор-Овидио Опреа (Idea Geiger Team) - 1:41:06
2. Абдулкадир Келечи (Brisaspor)
3. Логиган Лусиан (Idea Geiger Team)
4. Боян Джурджич (Salcano Alanaya)
5. Исак Юнал (Adana Ferdi)

Жени

1. Анелия Карагьозян
2. Венета Захариева

Юноши

1. Димитър Дамянов
2. Христо Йовов
3. Калоян Митев

Ветерани


1. Илко Илиев
2. Христо Николов
3. Станислав Игнатов


Add this to your website

Коментари

avatar galin_krastev
0
 
 
Честито на победителите. Поздрави на Васко - като съклубник , Ани - като колежка, съгражданка,комшийка и преподавателка по ХС, Тодор Ангелов - като приятел, колега и добър спортсмен. "Прясната" информация от събитието - това е което искаме ние читателите. Смятам че отразяването на събитията така трябва да става. Това говори за професионализъм в работата на автора. Снимковият материал е много добър като качество и даващ ясна представа за състоялото се. Благодаря
avatar svencho
0
 
 
Чудесна статия !
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 22 Юни 2014 22:19 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори