Начало Събития Събития 2014 Лятна Чепелареада 2014 – репортаж
Лятна Чепелареада 2014 – репортаж
Написано от Организаторите    Вторник, 10 Юни 2014 15:24    Печат


Екатерина Дафовска взе участие в първата в света „Лятна Чепелареада 2014” – различното състезание – планинско предизвикателство  с препятствия по колоездене и бягане над Чепеларе.

След четири незабравими зимни състезания с нарастващ брой участници, стигащи до над 320, дойде редът и на дебюта на „Лятна Чепелареада”, която събра около 100 участника на връх Мечи Чал (1870 м н.в.) над Чепеларе.

Състезателите отново преминаваха през различни етапи – скачане с чували, цепене на дърва, пиене на специална напитка (тази година БОЗА), забиване на пирони и стрелба с фунийки, които са уникални за формата Чепелареада, превръщайки я в единствена по рода си надпревара в планината. Домакините от вила "Мечи Чал", разположена на 1830 м н.в., над Чепеларе, и организаторите от Mountain Restart https://www.facebook.com/mountain.restart осигуриха перфектната организация на състезанието, както и добрата подготовка и обезопасяване на трасето позволиха различното зелено състезание да премине без никакви инциденти, въпреки огромното разнообразие на участници от възраст 1,4 години в катогория „Мама, Татка и Аз“ до 62 години в категория мъже колоездене.


Състезателите можеха да вземат участие и в трите старта, като показаха комбинативни умения като велосипедисти, бегачи и дори включиха своите половинки и наследници в надпреварата „Мама, Татко и Аз“ с колело и пеша. Семейното състезание събра над 50 участници, показвайки, че спортът сплотява различните поколения и обединява всички около една зелена положителна кауза.


Лятното издание на Чепелареада показа, че част от зимните призьори имат завидни качества и през лятото, като някои от тях грабнаха медали дори в няколко категории.


За пореден път се доказа, че на Чепелареада няма изявени фаворити. В най-многобройната категория колоездачи - мъжете - призовите позиции тази година заеха Николай Керин, Нено Делирадев и Петър Костов. В категория байк жени първа е Виктория Павлова, следвана от Диляна Такова и Траяна Василева. При високопланинските бегачи къса дистанция 2,5 км мъже – Михаил Чолев, Милен Николов и Павел Влъчков, жени – Ваня Панайотова, Христина Пищалова, Антоанета Мирчева. При бегачите на 5 км дистанция медалите се разпределиха по следния начин: мъже – Костадин Узунов, Пламен Балджиев, Васил Иванов, жени: Диляна Такова, Невелина Карталова, Ирина Ангелова.


Чепеларката Екатерина Дафовска, единствената българска зимна олимпийска шампионка по биатлон от Нагано, показа завидни умения в стрелбата с фунийки и завърши на достойното второ място във фамилната надпревара „Мама, Татко и Аз“ заедно с Ники и Марти. Движението за възраждане на фунийките като детска игра https://www.facebook.com/funiiki успя да спечели много млади последователи и фенове сред родителите.

За първи път тази година участниците в Чепелареада можеха да направят и отбори и да се класират на база точки от индивидуалните класирания на предварително заявени 4 участника в дисциплините байк и тичане. В тиймбилдинг надпреварата победители при колоездачите станаха „Чепеларските Шенлици“, които имаха и женски представител. При бегачите в отборното класиране победи отборът на „Червен трактор“. При отборното класиране по друг критерий – възраст на участниците – победата взе отбор „Баш Кавалите“ със завидните 225 години сумарна възраст на четиримата.


По време на събитието домакините от вила "Мечи Чал" бяха организирали различни кръжоци за възрастни и деца за планински арт проекти с природни елементи със Сръчковчетата, работилница за фунийки и стрелба, както и детски работилници за оцеляване в планината с Trip Elements.


След приключване на събитието, организаторите от Mountain Restart заедно с представители на местният велоклуб Chepelare Bike Community https://www.facebook.com/ChepelareBike ескортираха желаещите байкъри гости през панорамен 13 км маршрут Мечи Чал – Чепеларе, за да покажат прелестите на Родопите и прекрасните възможности за крос-кънтри и спускане.

Много представители от Родопите, от Чепеларе и Смолян, се включиха в надпреварата, изживявайки всеобщия празник и заявявайки желанието си за участие и подкрепа на зелената кауза на организаторите и местното НПО "Български съюз за защита на Родопите" - http://summer.chepelareada.com/index.php/cause.


Чепелареада продължи след 20:00 ч на нетуъркинг коктейл в Чепеларе с по чаша бяло вино и автентично местно овче сирене, осигурено от партньорите и домакини на Чепелареада – вила "Мечи Чал" и ресторант "При Старата Мечка" http://www.mechichal.com, а вечерта след 23:00 ч всички се забавляваха дружно на Адското Чепелареадско парти до изгрев слънце.

Всеобщият праник над Чепеларе събра много приятели на планината на връх Мечи Чал и създаде много положителни емоции над Чепеларе – Зеленото сърце на България. Организаторите от Mountain Restart обещават за следващата Зимна Чепелареада през 2015 г. да превърнат старото смърчово дърво в природна туристическа атракция.

Ето още няколко снимки, предоставени от организаторите:Add this to your website

Коментари

avatar skaliente
+1
 
 
Супер беше :) Догодина пак. Иначе първата снима с мен започва де :D Хаххахахах
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 10 Юни 2014 22:08 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори