Събития

Родопски мехлем - чист, без подправки | 11-15 юли 2018

News image

С колела, каяци и пешком отново ще се отправим към горите и езерата на Западни Родопи. Това е първото от двете издания на мехлема, които планираме за това лято. Ще започнем от Картала над Батак и ще навлезем из дебрите на Баташка планина, преминавайки през живописните долини и езера около Беглика, панорамния Баташки Снежник, загадъчната Шанкая и накрая ще завършим с едно запомнящо се спускане от Равногор до Брацигово. Ето и ...

Събития 2018 г. | Байкария | Вторник, 19 Юни 2018

Още...

Пампорово байк фест 2018 | Програма

News image

Тази седмица от 21 до 24 юни в Пампорово ще се проведе традиционният фестивал, с който ще бъде открит сезонът във велопарка. Очакват ни няколко състезания, включително международна надпревара UCI Class1 в спускането, както и допълнителни забавления и активности....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Понеделник, 18 Юни 2018

Още...

Велосъстезание Джуренец Куест 2018 | Класиране

News image

Въпреки не съвсем благоприятните условия (и по прогноза и изобщо през предхождащата събитието седмица) и очакванията за доста кал по трасето, в състезанието Джуренец Куест край Своге на 16 юни се включиха приличен брой участници. Ето кои са призьорите в отделните категории, а в края ще намерите и линк към пълното класиране. Мъже1. Емил Стойнев (VELORAPTOR)  - 02:08:39.4852. Георги Вълчев  - 02:20:43.6273. Петър Матов - 02:25:14.328Юноши1. Алекс Иванов - 02:10:09.6832. Алек Бонев (Orlovac) - 02:25:13.8143. Ивелин Димитров - 02:39:57.618{{banner970x300}}Ветерани1. Илко Илиев ("Vertical World") - 02:16:35.0942. Калин Русев (VELORAPTOR) - 02:25:14.0343. Боян Бановски - 02:49:46.983Жени1. Камелия Каменова ("Веренишко бърдо") - 03:26:41.9992. Димана Ганчева ("Бейз / Baze") - 03:45:42.5683. Мартина Петровска - 03:52:53.998Пълно класиране: https://drace.bg/bg/event/113/results....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 17 Юни 2018

Още...

Biking Tours | MTB Уикенд в Стара планина | 30 юни - 1 юли 2018

News image

С настъпването на лятото и дългите, топли дни идва време и за високите части на планините. Това каране на Biking Tours може да ви срещне с няколко хубави и технични пътеки в централната част на Стара планина с изкачване чак до основното било....

Събития 2018 г. | Организаторите | Събота, 16 Юни 2018

Още...

Bike Ventures | Румънско АМ/Ендуро през септември

News image

Bike Ventures планират в края на лятото (3-9 септември) едно интересно каране в Румъния за любителите на АМ/ендуро приключенията.

Събития 2018 г. | Организаторите | Четвъртък, 14 Юни 2018

Още...

Учебен лагер Пампорово | 16-19 август 2018 г.

News image

Велоучилище МТБ-БГ обявява за пореден път четиридневен учебен лагер по трасетата на Велопарк Пампорово и по други хубави пътеки около него. Този път съорганизатор на събитието е сдружение „Байкинг турс“ - заедно ще се опитаме да направим лагера още по-разнообразен и полезен за всички участници!...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 12 Юни 2018

Още...

Байк тур „Из родопските язовири“ | 6-8 юли 2018

News image

В рамките на три дни ще караме колела по бреговете на едни от най-високите и красиви родопски язовири - Голям Беглик, Широка поляна и Доспат.

Събития 2018 г. | Biking Tours | Понеделник, 11 Юни 2018

Още...

Mercedes-Benz UCI MTB World Cup 2018 | Леоганг, Австрия

News image

Третият кръг от Световната купа по спускане направи сезона още „по-завързан“.

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 10 Юни 2018

Още...

XCO Симеоново 2018 | Класиране

News image

Ако сте се наслаждавали на проливен дъжд в столицата, значи е трябвало да потърсите убежище на Витоша, където ръсна само за кратко, така че участниците в ХСО Симеоново караха при перфектна температура и по леко кално и доста хлъзгаво трасе, но това бе най-вече заради вчерашните дъждове. Във всеки случай денят над Симеоново бе чудесен, а резултатите от състезанието изглеждат така:...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 10 Юни 2018

Още...

Veloraptor XCO Княжево | 1 юли 2018

News image

За първа година клуб Veloraptor организира състезанието XCO Княжево в партньорство с Район "Витоша", Столична Община и с подкрепата на Sofia 2018 - Европейска столица на спорта. Стартът ще бъде даден в красивата Княжевската гора в близост до долна станция на Княжевския ...

Събития 2018 г. | Организаторите | Петък, 8 Юни 2018

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

Байк за Чепън 2014 - разказ на Васил Василев
Написано от Васил Василев    Петък, 02 Май 2014 11:43    Печат

Един от най-добрите ни ХС състезатели, Васко Василев от велоклуб Илчов баир, реши и тази година, когато му остава време, да ни изпраща свои репортажи от състезанията, особено когато не сме имали възможност да присъстваме, за което му благодарим. В следващите редове можете да прочетете неговия разказ за Чепън, където Васко завърши на второ място в дългата дистанция.


Снимка: Петър Савов (peters-photo.net)

Трябва да призная, че първоначалният ми план беше да пропусна тазгодишното издание на „Байк за Чепън” и да взема участие в 2 състезания в Гърция. Е, за съжаление (или радост) не успяхме да се справим с организацията около пътуването за Гърция, което означаваше, че и тази година първото ми състезание в България ще бъде край Драгоман.

Това щеше да бъде третото ми участие и от предишните години имах добри спомени от състезанието. Тези първи пролетни стартове са винаги много приятни, срещаш се с приятели, с които обичайно се засичате само по състезанията, „сверяваш си часовника” след зимната подготовка, проверяваш как се държат новите компоненти (или новият велосипед) в реални състезателни условия и, разбира се, получаваш така жадуваната доза адреналин, която в състезателни условия е малко по-различна.

И така в неделя сутрин се озовахме в центъра на Драгоман. Тази година организаторите бяха решили да върнат основната част от мероприятието в центъра на града. Бяха се постарали да придадат на събитието известна доза празничност. Бяха поканени едни от най-добрите състезатели в дисциплината „байк траял”, които изнесоха изключително атрактивно представление, също така имаше народни танцьорки и много музика. Състезателите търпеливо изчакваха на опашка, за да се регистрират и се суетяха около велосипедите. Заради големия брой желаещи да се включат в мероприятието, се наложи стартът да бъде отложен с 30-тина минути спрямо първоначалния план.

Новото тази година беше, че освен състезанието по колоездене, се проведе и състезание по планинско бягане по късият маршрут на състезателното трасе.

Придвижихме се зад полицейски автомобил до центъра за опазване на влажните зони, от където беше даден и същинският старт на състезанието.

Стартирах бавно с група от много колоездачи и след като започна изкачването по черния път към вр. Петров кръст, ускорих, за да натрупам известна преднина. След като се откъснах, отново намалих темпото до комфортната ми състезателна зона. Трябва да призная, че това положение е все още ново за мен – обикновено съм концентриран да гоня състезателите пред мен, но сега, имайки известна преднина, имах и възможността да се насладя на страхотните панорами, откриващи се към околностите на Драгоман и Чепън планина. И така неусетно се озовах на Петров кръст.

Карането по билото беше сложно – организаторите се бяха постарали да направят трайна маркировка с боя върху камъните и скалите, с които е покрито билото; проблемът обаче беше, че нямаше ясно изразена отъпкана пътека, по която да се движиш, а разстоянието между отделните указателни маркери беше такова, че поглеждайки от единия маркер, не можеш да видиш следващия, за да се ориентираш за посоката. Това е третото ми участие в това състезание и от предишните години имах макар и поизбледнели спомени около трасето, което ми помогна да се ориентирам без да губя твърде много време. В това отношение преследващите ме Бойко и Илко имаха известно предимство, следейки моето поведение. 

Следваше спускането към Големо Малово, а след него дълго каране сред земеделски земи и поляни. Тук отново се налагаше да намалявам скоростта и да се оглеждам много внимателно. Малко преди следващото село Василовци (каква ирония), чух неприятен звук от задната ми гума. Явно бях минал през някакъв доста едър трън и въздухът издишаше заедно с обилно количество латекс. Опитах се да приложа няколко трика и да почакам латекса да подейства, но уви, пробойната беше твърде голяма. Свалих гумата и демонтирах вентила за безкамерни гуми, наложи се да извадя и 2 тръна. Сложих резервната вътрешна гума, напомпих, монтирах и се метнах отново на педалите. За съжаление изгубих доста време и вече се движех четвърти.  Хвърлих се в преследване, за да наваксам изоставането, и малко преди следващото село Раяновци вече бях втори.

Стартирах състезанието само с един енергиен гел и един бидон с изотонична напитка. Гела изядох веднага след като ремонтирах спуканата гума, а за беда изотоничната напика свърши малко след второто преминаване през Големо Малово. Вече виждах в далечината Бойко, но усещах как силите започват да ме напускат. Оттук до финала имаше още няколко къси, но стръмни изкачвания и обилно количество кал. Опитвах се да вложа останалата си енергия, за да настигна Бойко, но без храна и вода краката не се подчиняваха на волята ми.

Така финиширах втори, на 2 минути зад Бойко.

Уикендът беше страхотен, благодаря на организаторите за вложените усилия!

Следваща спирка – „Първо бягство”, Румъния.

Поздрави: Васко Василев


Add this to your website

Коментари

avatar kvelikov
0
 
 
Ей, с тези поздрави ще ме разбиете... :-)
Тошко ги започна, ти ги продължи, да видим кой ще поеме щафетата.

Успех по баирите!
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 02 Май 2014 13:51 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори