Събития

Родопски мехлем - чист, без подправки | 11-15 юли 2018

News image

С колела, каяци и пешком отново ще се отправим към горите и езерата на Западни Родопи. Това е първото от двете издания на мехлема, които планираме за това лято. Ще започнем от Картала над Батак и ще навлезем из дебрите на Баташка планина, преминавайки през живописните долини и езера около Беглика, панорамния Баташки Снежник, загадъчната Шанкая и накрая ще завършим с едно запомнящо се спускане от Равногор до Брацигово. Ето и ...

Събития 2018 г. | Байкария | Вторник, 19 Юни 2018

Още...

Пампорово байк фест 2018 | Програма

News image

Тази седмица от 21 до 24 юни в Пампорово ще се проведе традиционният фестивал, с който ще бъде открит сезонът във велопарка. Очакват ни няколко състезания, включително международна надпревара UCI Class1 в спускането, както и допълнителни забавления и активности....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Понеделник, 18 Юни 2018

Още...

Велосъстезание Джуренец Куест 2018 | Класиране

News image

Въпреки не съвсем благоприятните условия (и по прогноза и изобщо през предхождащата събитието седмица) и очакванията за доста кал по трасето, в състезанието Джуренец Куест край Своге на 16 юни се включиха приличен брой участници. Ето кои са призьорите в отделните категории, а в края ще намерите и линк към пълното класиране. Мъже1. Емил Стойнев (VELORAPTOR)  - 02:08:39.4852. Георги Вълчев  - 02:20:43.6273. Петър Матов - 02:25:14.328Юноши1. Алекс Иванов - 02:10:09.6832. Алек Бонев (Orlovac) - 02:25:13.8143. Ивелин Димитров - 02:39:57.618{{banner970x300}}Ветерани1. Илко Илиев ("Vertical World") - 02:16:35.0942. Калин Русев (VELORAPTOR) - 02:25:14.0343. Боян Бановски - 02:49:46.983Жени1. Камелия Каменова ("Веренишко бърдо") - 03:26:41.9992. Димана Ганчева ("Бейз / Baze") - 03:45:42.5683. Мартина Петровска - 03:52:53.998Пълно класиране: https://drace.bg/bg/event/113/results....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 17 Юни 2018

Още...

Biking Tours | MTB Уикенд в Стара планина | 30 юни - 1 юли 2018

News image

С настъпването на лятото и дългите, топли дни идва време и за високите части на планините. Това каране на Biking Tours може да ви срещне с няколко хубави и технични пътеки в централната част на Стара планина с изкачване чак до основното било....

Събития 2018 г. | Организаторите | Събота, 16 Юни 2018

Още...

Bike Ventures | Румънско АМ/Ендуро през септември

News image

Bike Ventures планират в края на лятото (3-9 септември) едно интересно каране в Румъния за любителите на АМ/ендуро приключенията.

Събития 2018 г. | Организаторите | Четвъртък, 14 Юни 2018

Още...

Учебен лагер Пампорово | 16-19 август 2018 г.

News image

Велоучилище МТБ-БГ обявява за пореден път четиридневен учебен лагер по трасетата на Велопарк Пампорово и по други хубави пътеки около него. Този път съорганизатор на събитието е сдружение „Байкинг турс“ - заедно ще се опитаме да направим лагера още по-разнообразен и полезен за всички участници!...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 12 Юни 2018

Още...

Байк тур „Из родопските язовири“ | 6-8 юли 2018

News image

В рамките на три дни ще караме колела по бреговете на едни от най-високите и красиви родопски язовири - Голям Беглик, Широка поляна и Доспат.

Събития 2018 г. | Biking Tours | Понеделник, 11 Юни 2018

Още...

Mercedes-Benz UCI MTB World Cup 2018 | Леоганг, Австрия

News image

Третият кръг от Световната купа по спускане направи сезона още „по-завързан“.

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 10 Юни 2018

Още...

XCO Симеоново 2018 | Класиране

News image

Ако сте се наслаждавали на проливен дъжд в столицата, значи е трябвало да потърсите убежище на Витоша, където ръсна само за кратко, така че участниците в ХСО Симеоново караха при перфектна температура и по леко кално и доста хлъзгаво трасе, но това бе най-вече заради вчерашните дъждове. Във всеки случай денят над Симеоново бе чудесен, а резултатите от състезанието изглеждат така:...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 10 Юни 2018

Още...

Veloraptor XCO Княжево | 1 юли 2018

News image

За първа година клуб Veloraptor организира състезанието XCO Княжево в партньорство с Район "Витоша", Столична Община и с подкрепата на Sofia 2018 - Европейска столица на спорта. Стартът ще бъде даден в красивата Княжевската гора в близост до долна станция на Княжевския ...

Събития 2018 г. | Организаторите | Петък, 8 Юни 2018

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

BTSF Urban Games 2014 - фоторепортаж
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 19 Април 2014 15:25    Печат

Ето, че най-сетне ми остана време да обработя снимките от това забавно събитие, което се проведе в София на 12 април. Подробности за него можете да си припомните набързо в репортажа на МТБ-БГ, тъй като тук няма да наблягам толкова на думите, колкото на подбрани кадри, които проследяват какво и как се случи на няколко места в столицата с едни велосипеди без седалки, със странна геометрия и карани от едни момчета със страхотни умения...


Сборният пункт е НДК - емблематично място за каране не само на траял, но и на BMX, скейтборд и какво ли още не. Облачното време по обяд с опасността аха-аха да завали може би дори е бонус, защото обичайният човешки поток по плочките пред билетния център е по-рехав. Участници за събитието обаче не липсват, както и хора, дошли специално да го гледат.


След кратка загрявка пред билетния център, се пренасяме в шадраваните, където препятствията са значително по-трудни.


Крум Методиев стряска всички още в началото с едно небезобидно падане, от което за щастие се отървава без наранявания. При дълъг скок от преградната стена на шадравана в левия край на снимката задната му гума поднесе при приземяването и Крумеца по чудо се размина с острия ръб. Да чукам на дърво, траял колоездачите са като котките - с по 9 живота! Или поне така изглежда отстрани...


Крум не си го слага на сърцето и продължава да подскача ту долу, ту горе по архитектурните елементи на шадраваните и парка.


В шоуто участва и един чуждестранен гост от трупата на цирк "Елуаз", които същия уикенд изнесоха две представления в НДК.


Наши и чужди се възползват по най-добрия начин от условията, които предлагат нефункциониращите водни съоръжения на известната столична сграда.


"Момчета, кой е организаторът на това събитие?". Ха сега, де, проблеми с органите на реда? Нищо подобно! Оказа се, че полицаите са ангажирани благодарение на Столична община да ескортират колоездачите при придвижването им из центъра, с което се справиха много професионално, добронамерено и отговорно.


Освен обикновено каране за удоволствие, в градските игри бяха вмъкнати и леки състезателни елементи под формата на предизвикателства. Който успее да се справи с такова, получава награда. Едно от най-трудните предизвикателства пред НДК бе качването на този ръб със страничен скок. Височината сама по себе си изглежда отчайваща, а скосеният ръб никак не помага на участниците.


Аз лично се ориентирам за трудността на дадено препятствие по това дали Мони Предов и Крум Методиев успяват да го минат от първи път. В случая всеки от тях направи поне три опита, но в крайна сметка те се увенчаха с успех.


Скоро след това се понасяме като велошествие по ул. "Ангел Кънчев", ескортирани от полицията...


...за да достигнем Телефонната палата, където също не липсват интересни неща за каране.


Паметникът глава и колоездачът без глава.


Може би си мислите, че на тази снимка Александър Толев се опитва да се качи на ръба със скок... Всъщност прави точно обратното - скача оттам долу със завъртане на 180°. Това бе едно от предизвикателствата пред Телефонната палата и той го спечели с това чисто и красиво изпълнение.


Дойчин Абаджиев също изпълни нещо подобно, даже добави и предварителен заход.


"Ех, как да подходя към поредното предизвикателство?"


Може би забелязахте на някои снимки как задните гуми, напомпани с ниско налягане, се сгъват редовно до каплата. Това води от време на време и до необходимостта от лепене на вътрешните.


По някое време всички участници са привикани за общ синхронен скок от парапета на тротоара. Ама къде е синхронът, моля да се яви веднага!


200 м по-нататък спираме отново, този път в градинката до площад "Александър Батенберг". На фона на тежкия административно-управленски декор момчетата подскачат с лекота от ръб на ръб.


Предизвикателство - това трябва да се качи!


Може дори по повече от един начин!


Разменени роли - докато репортерката от телевизионния екип се опитва да пази баланс на причудливия велосипед, Дойчин е иззел микрофона и явно задава на Крум неудобни въпроси, щом последният го гледа като политик в разгара на партиен скандал.


Към края се появи и допълнителна атракция - състезател в категория перце, заел поза за прескачане на бирена кутийка.


Шествието продължава. Е, не е толкова многобройно, както тези на същото място от лятото на 2013 г., но е също така колоритно.


Следващата ни спирка е градинката зад Царския дворец.


Преди да се появи охраната на близката мисия на британското посолство или каквото се помещава там, участниците успяват да си поиграят малко на масивната бариера, преграждаща алеята.

След като получаваме забележка, културно се пренасяме по-настрани. Точно в този момент много от карачите ги мързи, така че повече си говорим, но от време на време някой прави по нещо впечатляващо:

След това остава финалната локация - Паметникът на съветската армия.


Докато чакаме да бъдат подготвени съоръженията за каране, някои от участниците "разцъкват" по "пирамидата" зад монумента.


"Ау, я го виж тоя батко какво прави!"


Снимка със спонсорите и повечето участници - на тях дължим това събитие!


Пред паметника предизвикателствата имаха най-ясно изразен елемент на съревнование. Първата задача бе скок на дължина.


Първият метър бе толкова лесен за всички, че бързо се премина към разстояние 1.50 метра.


Любимата на скейтърите площадка в последните години се е превърнала в сборище на цял куп младежи, практикуващи какво ли не - BMX, ролери, тротинетки... Две момчета поискаха да ни покажат и един скок, който дори траялистите не могат да направят!


Дали вдъхновени от това, или по предварителна програма, организаторите обещаха награда и за този човек от публиката, който успее да прескочи от място най-голямо разстояние, т.е. в състезанието между карачите бе включен и един наблюдател - той единствен се престраши и прие предизвикателството.


А разстоянието бързо се увеличи до 2 метра и повече, така че не бе никак лесно.


В крайна сметка Крум и Мони достигнаха до 2.50 м, което се оказа максимумът за този ден.


Както вече казах, понякога нещата изглеждат страшно, но траялистите почти винаги падат на крака, колкото и разкрачена да изглежда ситуацията във въздуха!


"Още малко да порасна, и е мое! Тъкмо по мярка ще ми е!"


"Я да ти проверя спирачките, че нещо много скърцат!"


Следващото предизвикателство пак е в този дух, само че се скача на височина.


Мони Предов е един от тримата, които достигат до ниво 1.10 м, но след три неуспешни опита никой не успява да преодолее летвата, без да я събори.


Затова се налага наградата да бъде разпределена чрез играта "Камък-ножица-хартия".


Но дори това не е всичко. Каращите наоколо младежи с BMX и стрийт колела също са надъхани да изпробват уменията си, така че по тяхна молба организаторите удължават програмата с още едно състезание. Този път обаче условието е летвата да се прескочи фронтално, с оли, в движение.


Крум показва завидни умения и в това, даже с ВМХ велосипед, взет от друг човек.


Накрая, малко преди мръкване и точно преди дъжда, остава време и за последна снимка на участниците, някои от които бяха и организатори. :) Браво момчета, много добре се получи!

Очаквайте скоро и галерия с някои допълнителни кадри от мероприятието.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 19 Април 2014 19:26 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори