Събития

Пътеките на Кападокия 2018 | 18-26 май

News image

През 2018 планираме две посещения на Кападокия с колело - в периодите 18 - 26 Май и 12 - 20 Октомври. Посочените подробности са валидни за месец май, но съдържанието на програмата е аналогично с това за месец октомври. Всички описани по-долу карания са кръгови - започват и завършват в Гьореме - основния туристически център на Кападокия. Каранията са със средно ниво на трудност - черни пътища за изкачване към високите части на платото и технични пътеки за спускане низ каньоните. Специален гост на карането през май ще бъде Любомир Ботушаров от www.mtb-bg.com, което ще ни позволи да комбинираме каранията със заучаване и прилагане на някои основни техники за катерене и спускане по технични ...

Събития 2018 г. | Байкария | Вторник, 20 Февруари 2018

Още...

Mega Enduro Mountain Hill се завръща!

News image

Има много хора, които обичат това състезание, и за тях новините са повече от добри! В края на юни и началото на юли 2018 г. отново ще бъде даден масов старт от Беклемето по дългото и уморително трасе чак до гр. Троян, където ще има палатки, скара, музика и добро настроение....

Събития 2018 г. | Организаторите | Неделя, 18 Февруари 2018

Още...

Вело Царево - спортен календар за 2018 г.

News image

Клуб „Вело Царево“ избраха интересен начин да споделят спортния си календар с нас - директно с видеоклипове (едното всъщност е запис от радиопредаване, само че качен в YouTube). Не може да се отрече, че такъв формат е удобен, така че ето я информацията:...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Четвъртък, 15 Февруари 2018

Още...

Световни ендуро серии - календар за 2018 и 2019 г. и други новости

News image

Първите подробности за календара на Световните ендуро серии през 2018 г. ви съобщихме още през лятото на 2017, но сега е време да си припомним датите и местата, защото първият старт в Чили е само след един месец. Освен това организаторите вече обявиха и календара за 2019 г., заедно с още няколко интересни новости!...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Сряда, 14 Февруари 2018

Още...

Ботевград също влиза в Българските даунхил серии

News image

Здравейте, приятели! :) С радост ви съобщаваме една чудесна новина - имаме още една потвърдена дата и нова локация в календара на даунхил сериите за 2018 г. и това е 18-19 август - Ботевград!...

Събития 2018 г. | Организаторите | Понеделник, 12 Февруари 2018

Още...

Banff Centre Mountain Film Festival World Tour '18 София | 21-22 февруари

News image

Banff Centre Mountain Film Festival World Tour отново идва в България. За пета поредна година българската публика ще стане част от Световната обиколка на най-големия и един от най-престижните планински кинофестивали в ...

Събития 2018 г. | Организаторите | Сряда, 7 Февруари 2018

Още...

Пътеките на Ла Палма 2018

News image

И пак на Ла Палма! Преди да отидем за пръв път, не вярвах, че ще потретим…Това е един от Канарските острови, наричан от местните „La isla bonita” (красивият остров). Успяхме да се убедим в това при двете ни вече пътувания на острова през 2016 и 2017 г. Спокойствието, топлия климат, дивата и разнообразна природа, гостоприемните, усмихнати хора,вкусна и свежа кухня го правят истински рай, където искаш да се върнеш пак и ...

Събития 2018 г. | Байкария | Вторник, 6 Февруари 2018

Още...

Спици и бодли 2018 | 12 май

News image

Третото издание на състезанието по планинско колоездене и щафетно бягане „Спици и бодли“ ще се проведе на 12 май 2018 г. Старт/финалът отново е в Казанлък, откъдето трасето продължава в полите (а после и в по-високите части) на Стара ...

Събития 2018 г. | Организаторите | Вторник, 6 Февруари 2018

Още...

Madeira Enduro Vibes 2018 - ендуро тур на остров Мадейра

News image

Избягайте от зимата за една седмица уникално каране на о-в Мадейра, Португалия, превърнал се в една от най-популярните и интересни дестинации за ендуро и даунхил ваканции!

Събития 2018 г. | Организаторите | Събота, 27 Януари 2018

Още...

Планински маратон Сливен 2018 | 20 май

News image

Поредното събитие, за което получихме информация наскоро и добавяме в календара на МТБ-БГ, ще се проведе в Сливен и ще включва бягане и планинско колоездене.

Събития 2018 г. | Организаторите | Сряда, 24 Януари 2018

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

Уоутър Клепе в Унгария: Първо състезание по МТБ ориентиране
Написано от Уоутър Клепе    Понеделник, 21 Април 2014 15:28    Печат

Уоутър продължава да ни изпраща интересни репортажи от Унгария и макар че не ни остава време да превеждаме всеки от тях, този е особено интересен, защото разказва за първото му участие в състезание по МТБ ориентиране.


МТБ ориентирането: още едно хоби за мен?

Един четвъртък, малко преди откриването на състезателния ХС сезон в Унгария, бях поканен от Вероника от AlpinBikeTeam (два пъти световен шампион в МТБ ориентирането) на едно малко състезание в тази дисциплина край Будапеща. Исках ли да опитам и това? Със сигурност! Все пак става дума за планинско колоездене, нали така? А също и за приключение, тъй като не знаеш предварително къде точно ще караш, така че два пъти да!

И така, още в четвъртък вечерта пристигнахме на един от островите на р. Дунав в Будапеща. Тук получихме по един сензор (всички записи се правят електронно!) и карта с всички контролни точки. На нея имаше 24 такива и трябва да ги следваш в точно определения ред - №1, №2 и така до №24. Така че първата цел е да откриеш точката и да се регистрираш при нея чрез сензора, а другото важно нещо е да караш колкото по-бързо можеш до следващата точка. Само здраво въртене обаче не е най-доброто решение, по-важното е да намериш най-лесния и бърз път до нея - понякога това може да е и правата линия през гората, но по-често е комбинация от пътища и пътеки. Във всички случаи обаче не е съвсем лесно!

В началото ми се искаше просто да въртя на максимума, но не можеш да си го позволиш. Трябва да караш най-много на 90%, за да ти остане време и концентрация да направиш план, да гледаш картата (включително и в движение) и да намериш точките, които понякога са и умело прикрити. Така цялото нещо се превърна в нещо подобно на луда тренировка с интервали - гледаш, спринтираш, гледаш отново, пак спринтираш, спираш, слизаш, регистрираш се, гледаш накъде да поемеш за следващата точка и отново караш с пълна газ... Луда работа и толкова забавна!

Когато стартирах, подцених мащаба на картата. Е, може би не е това точната дума, защото изобщо не го и погледнах! Така се залетях, че напълно пропуснах първата контролна точка. Когато погледнах картата, установих, че вече съм я подминал с доста... ай, ай, ай, не беше най-доброто начало, но поне вече имах усещане за разстоянията по картата. :) Беше време да наваксам за допуснатата грешка. Влязох в ритъм, опитах се да си направя добра система. Да гледам за следващата точка с пристигането на предишната, за да насоча байка в правилната посока; да се регистрирам, без да се откопчавам от педалите (така и не успях да го направя!), да преброя по картата пътищата, които трябва да пресека до следващата точка, и т.н. Изводът от всичко това беше, че ще ми трябва доста практика, за да разработя добра тактика, но за щастие все още имам силни крака, за да компенсират "бъгавата" ми система. И ако това не бе достатъчно, след 16 контролни точки взех и да се уморявам и изведнъж започнах да виждам грешно цифрите по картата, да забравям коя точка съм отметнал последно и други такива... Предполагам, че е въпрос най-вече на концентрация - и това ще трябва да тренирам!

В крайна сметка обаче явно не се справях толкова зле, защото спечелих състезанието. :)

И така, в тази малка пробна надпревара силата в краката бе достатъчна да компенсира новобранските ми грешки, но едва ли мога винаги да разчитам на това... Винаги? Ще участвам ли в още такива състезания? Със сигурност!


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 21 Април 2014 17:03 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори