Събития

XCO Симеоново | 10 юни 2018

News image

XCO, съкратено от cross-country olympic, е формат, който е част от програмата на летните Олимпииски игри от осемнадесет години насам. Представлява колоездaчно състезание по пресечен терен, при което участниците правят няколко обиколки по трасето....

Събития 2018 г. | Организаторите | Петък, 25 May 2018

Още...

Mercedes-Benz UCI MTB World Cup 2018 | Албщад, Германия

News image

След почивка от почти два месеца, XCO сериите за 2018 Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup бяха подновени на 18-20 май в Албщад, Германия. Това е шеста година, в която немският град домакинства на престижното състезание....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Сряда, 23 May 2018

Още...

DRAG Lokorsko Enduro Cup 2018 | Класиране

News image

Първото ендуро състезание по пътеките над Локорско вече е факт и макар че нямахме възможност да присъстваме лично, бързаме поне да споделим резултатите, които са доста интересни:

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Понеделник, 21 May 2018

Още...

Biking Tours | Родопски уикенд Чернатица - 23-24 юни 2018

News image

Към края на юни Biking Tours отново ви канят в Родопите, този път по рида Чернатица.

Събития 2018 г. | Biking Tours | Понеделник, 21 May 2018

Още...

Отменени стартове в Боровец

News image

От екипа на Българските колоездачни серии съобщиха тази не много приятна новина:

Събития 2018 г. | Организаторите | Неделя, 20 May 2018

Още...

Световни ендуро серии 2018 | 3 кръг | Монтаня дю Кару, Франция

News image

Ричи Рууд и Сесил Раванел превзеха френските скали в Монтаня дю Кару Третият старт за сезона по пътеките във Френските Алпи явно пасна добре на Ричи Рууд (Yeti Fox/Shox Factory Racing Team), защото видяхме американеца във формата, в която доминираше два сезона поред в Световните ендуро серии. Още през първия ден той спечели три от четирите етапа и оглави временното класиране, макар че Адриен Дали (Team Lapierre) му „дишаше във врата“ само с 11 секунди изоставане. Джес Меламед започна състезанието добре, но излезе от играта със счупена ключица.През втория ден нещата се затегнаха още повече - след седмия (предпоследен) етап, който беше и един от най-техничните, пред които са се изправяли някога състезателите, преднината на Рууд пред Дали беше само 2 секунди! В последното спускане за деня обаче американецът вложи цялата си сила и успя да спечели този кръг. Изключително оспорвана бе и битката за третото място между Мартин Маес (GT Factory Racing) и Флориан Николаи (Canyon Factory Enduro Team), която също бе решена от отличното представяне на Маес в последния етап. При Сесил Раванел (Commencal Vallnord Enduro Team) победата изглеждаше по-лесна - както обикновено, тя спечели почти всички етапи и до последния вече имаше много комфортна преднина. Изабеу ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Петък, 18 May 2018

Още...

Каране с практически съвети в Западните Родопи

News image

Велоучилище МТБ-БГ и Biking Tours ви канят на едно по-нестандартно каране, в което ще пробваме някои от най-хубавите пътеки в най-западната част на Родопите (района на Якоруда, Бунцево, Краище, Орцево и Елешница), но ще съчетаем „ендуро-туризма“ с елементи на обучение, т.е. групата ще спира на избрани по-интересни/по-трудни места по пътеките, за да обсъждаме и показваме варианти за минаване, техника на каране и т.н. Целта е, както винаги, да бъде приятно и полезно, като упражненията ще са минимум за ниво ...

Събития 2018 г. | Biking Tours, Любомир Ботушаров | Четвъртък, 17 May 2018

Още...

Petrich DHI 2018 - класиране

News image

Сезонът по спускане също вече е официално открит, а резултатите предвещават оспорвана година. Ето го класирането от първия кръг в Петрич:

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 15 May 2018

Още...

Спици и бодли 2018 - класиране

News image

Броят на участниците показва, че това състезание край Казанлък става все по-популярно и сигурно има защо! Нямаше как да се убедим на място, уви, но пък копираме с удоволствие челните места от класирането при колоездачите:...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 15 May 2018

Още...

Добро класиране на българските младежи в първия кръг на Specialized Rookies Cup 2018

News image

Спомняте ли си победата на Йордан Анчев в състезанието за деца и младежи от серията Specialized Rookies Cup през 2017 г.? Имаме основание да се надяваме, че този резултат няма да остане изолиран, нито пък запазен само за ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 15 May 2018

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

BTSF Urban Games 2014 - едно добро начало
Написано от Любомир Ботушаров    Неделя, 13 Април 2014 00:58    Печат

Необикновеното събитие в центъра на столицата привлече доста хора и показа добър потенциал за един неангажиращ, но достатъчно интересен формат.Какво беше BTSF Urban Games? Едва ли някой може да каже съвсем точно. Не беше състезание, но имаше достатъчно състезателни елементи, за да създаде интерес за участниците и публиката. Не беше и обикновено каране, макар че на същите места траялистите карат редовно и едва ли правят нещо по-различно като трикове. Новият формат всъщност се оказа доста добро хрумване, тъй като успя да привлече и "класиците" в спорта, които всички познаваме и, за жалост, все така броим на пръстите на ръцете си (Мони Предов, Крум Методиев, Дойчин Абаджиев, Александър Толев, Стамен Димитров), и доста млади момчета, които още развиват уменията си и поради това в изцяло състезателен формат не се чувстват достатъчно уверени. Аз лично останах изненадан колко хора всъщност карат траял - само преди 1-2 години си мислех, че дисциплината съвсем е замряла, а сега се оказа, че ентусиастите в този труден стил не са никак малко!


Имаше си и публика, въпреки мрачното и не съвсем топло време. Някои хора придружаваха участниците през цялата им обиколка из централните софийски "потайности", а други идваха и си отиваха, че дори и пак идваха. Не бяха малко и случайните минувачи, които се заглеждаха, така че събитието според мен постигна основната си цел - да популяризира траяла.

Похвала заслужават и спонсорите, благодарение на които участниците получиха доста награди. Това бяха дъвки LOTTE Xylitol , Shark Energy Drink - Bulgaria, магазин Allmountain и Boombox.bg.


Може би ще ви е интересно на какъв принцип и за какво се раздаваха наградите, при положение, че нямаше класиране? Цялото събитие бе разиграно като поредица от предизвикателства, разположени на различни места в централните градски части. На всяко място се избираха определени препятствия и се задаваше като предизвикателство преминаването им по определен начин - който успееше да го направи, получаваше малка награда, обещана преди това. В някои случаи имаше дори лични предизвикателства, отправени към конкретен участник.


Имаше, разбира се, и доста каране за публиката или просто за удоволствие на самите участници. Даже бих казал, че събитието бе малко хаотично, но в добрия смисъл на думата. Човек не знаеше накъде да гледа - таман се съсредоточиш върху предизвикателството, и с периферното си зрение зърваш как някой встрани прави интересно минаване. Ако пък се отплеснеш натам, изпускаш съревнованието за някоя награда. Всичко беше в постоянно движение - карачите, фотографите, камерите и зяпачите.


Имаше дори и един чуждестранен гост - част от екипа на цирк Елуаз, който също показа добро ниво.


Началото бе поставено пред НДК - място, където траялистите могат да прекарат и цял ден, ако нямат програма за нещо друго. Тук се събра и първата голяма публика, а и препятствията бяха едни от най-трудните за деня, по-специално тези в шадраваните.


Между отделните локации придвижването ставаше под формата на малко велошествие, тъй като и голяма част от публиката също бе на колела. В това отношение аплодисменти заслужиха полицаите, които подсигуриха безпроблемното преминаване на шествието през кръстовищата и улиците.

Следващото място бе телефонната палата. И тук имаше интересни предизвикателства и много добри изпълнения, макар че обедното време като че ли внесе и малко мързел в карането. Публиката също понамаля, макар че с преместването към градинката при бившия мавзолей в нея се вляха и свежи сили. На това място препятствията като че ли бяха най-лесни.


В сенките на градинката зад двореца имаше доста интересни моменти, но от друга страна, мързелът тотално завладя някои от участниците, така че беше време за едно по-продължително придвижване към последното място за деня - Паметника на съветската армия. Тук се наложи да направим почивка, докато бъдат наредени две камари палети, защото събитието завърши с ясно изразена състезателна част.


В нея участниците първо се надпреварваха по скок на дължина, постепенно раздалечавайки двете "площадки" от палети, достигайки до 2.50 м!


След това имаше и скок на височина, където трима души успяха да преодолеят 1 метър, но когато летвата бе вдигната до 1.10 м, на никого не му стигнаха сили да я прескочи чисто.


Накрая дори и ВМХ/стрийт карачи изявиха желание да ползват това препятствие, така че за тях също бе организирано мини-състезание, като се включиха и някои от траялистите, само че без право да прескачат летвата със страничен скок, а само с фронтален. Крум Методиев пък се пробва с BMX и успя да се представи на завидна висота, конкурирайки успешно специалистите с този тип велосипеди.


Между другото, тук отново се събраха доста хора, така че събитието приключи също толкова позитивно, колкото и започна.

При първа възможност ще публикувамe още снимки в галерия и/или фоторепортаж, а дотогава можете да намерите още информация по темата в страницата на събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/1413625315564186/.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 13 Април 2014 15:36 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори