Събития

SloEnduro and 4Fun серии - календар за 2018 г.

News image

Словения е една от най-близките до България държави, в които човек може да участва в ендуро състезание с по-високо ниво на участниците и по-силна конкуренция. Същевременно в словенските ендуро серии разделянето на по-сериозни и трудни събития (SloEnduro), от една страна, и по-любителски ориентирани, от друга (4Fun сериите) не е новост и като че ли дава добри резултати в привличането на повече участници, без никой да се чувства ощетен или прекомерно затруднен....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 21 Януари 2018

Още...

На две гуми в Йордания

News image

Двама приятели имат идея да организират едно нестандартно пътешествие с велосипед в Йордания. За целта те организират предварителна среща с всеки, който би искал да се включи, за да може всички заедно да решат различни въпроси около организацията и логистиката, което вече ще позволи да се изчисли и цената на пътешествието. Срещата е на 23 януари от 19 ч в ресторант „Царевец“.За повече подробности копирам информацията от Facebook:...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Петък, 19 Януари 2018

Още...

Велорали Rocks N Roll 2018 | 1 април

News image

И тази година велоклуб „Скала“ ще е един от първите, които ще посрещнат любителите на ХС карането в Белоградчик за поредното издание на велорали Rocks N' Roll. Датата е 1 април, но не се настройвайте само за шеги - в това състезание, ако се случи топло време, се лее пот, а пък ако се случи дъжд, няма да е по-малко предизвикателно. Във всички случаи обаче събитието е едно добро начало на сезона и е сред любимите ва много хора, което се потвърждава и от броя на участниците в последните години. Следват подробностите от организаторите....

Събития 2018 г. | Организаторите | Четвъртък, 18 Януари 2018

Още...

Home Mountain Winter DH 2018 | Репортаж

News image

В историята на българските зимни байк състезания повечето от тях са поставяли участниците пред трудни условия за каране и второто издание на Home Mountain Winter DH не беше изключение. Това е така, защото снегът, макар да е една от най-забавните настилки за каране, е може би и най-капризната. Не е добре ако го няма, но не е добре и да е пресен; хубаво е да е твърд, но не напълно заледен - ако пък поомекне, отново е лошо. И ако в повечето си състояния той все пак е забавен за индивидуално каране, то когато на едно и също място се изсипят няколко десетки участници, чиито гуми разорават пистата, единствено много твърд, почти заледен сняг върши работа. Такъв е бил миналата година за зимния дуел в Чепеларе, но на 13 януари 2018 г. Витоша бе твърде далеч от това състояние....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 16 Януари 2018

Още...

Home Mountain Winter DH 2018 | Класиране

News image

Едни от най-трудните условия за каране посрещнаха участниците във второто издание на състезанието по зимно спускане Home Mountain Winter DH. Може би заради това и резултатите в много от категориите бяха изненадващи, но не и ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Събота, 13 Януари 2018

Още...

Пътеките на Атлас, Мароко | 3-10 март 2018 г.

News image

Мароко. Много от нас са чували за тази страна - за пустинята Сахара, Казабланка, Гибралтар… не малко и знаят, че там се намират и големи, високи планини, над 4000 м. А знаете ли какви прекрасни пътеки има там? Може би в края на нашата зима е време е да разберем....

Събития 2018 г. | Байкария | Вторник, 19 Декември 2017

Още...

Home Mountain Winter DH 2018 | 13 януари

News image

За втора поредна година „домашната“ планина ще бъде домакин на уникалното зимно състезание по спускане Home Mountain Winter DH!

Събития 2018 г. | Организаторите | Петък, 15 Декември 2017

Още...

Български колоездачни серии 2018 - календар

News image

Оказа се, че това, което публикувахме днес по повод на Българските ендуро серии, дори не е новина, защото целият календар на Българските колоездачни серии е онлайн още от 7 декември. Явно просто ние научихме последни... случва се. ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 12 Декември 2017

Още...

Български ендуро серии 2018 - календар

News image

Днес във Facebook страницата на Българските ендуро серии бе публикувана тази интересна картинка:

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 12 Декември 2017

Още...

Български колоездачни серии 2017 - награждаване

News image

За всички, които не успяха да присъстват на награждаването в Българските колоездачни серии 2017, което се проведе на 2 декември в София, този видеозапис на Кирил Найденов от церемонията в клуб Switch показва всички призьори за този сезон....

Събития 2017 г. | Кирил Найденов | Неделя, 3 Декември 2017

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

Winter Bike Duel vol.4 - фоторепортаж
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 21 Февруари 2014 15:23    Печат

Събота, 15 февруари. Благодарение на партито за посрещане, на което успяха да ме прилъжат предната вечер, слизам от лифта на плац Студенец едва след 11 ч. Опашката за нагоре е сериозна, а мен ме е срам да предредя чакащите, макар да имам пропуск, така че решавам да бъда полезен за здравето си и да походя по ски-пътя нагоре до финала на трасето за четвъртото състезание Winter Bike Duel, организирано за втори път в курорта Пампорово и все така дело на Concept Creative. Следващите снимки ще бъдат опит да ви предам поне част от атмосферата на тези два дни.


На плаца е доста претъпкано - скиори, бордисти, шейни, майки, деца, бащи, пици, кебапчета, кучешки впрягове... и сред всичко това по някой колоездач, промъкващ се като вълк сред агнета, почти невидим, ако човек не го е видял да идва по пистата, където се отличава значително от начинаещите скиори, едва крепящи се на рало.

Всъщност стигането до лифта никак не е безинтересно за колоездачите, особено за тези от тях, които са избрали минаване през зоната с уредите за пързаляне. Там те дори си намират въздушни заигравки, докато други се придържат строго към изискването за културно преминаване между пешеходците, така де, скиорите и бордистите.

На поляната под Малката стена велотуристи съзерцават кулата на вр. Снежанка...

Карането е в разгара си, а трасето все още е сравнително твърдо, макар вече да се чуват оплаквания за кишавост в отделни участъци.


Изведнъж водещият обявява край на тренировките. Какво по дяволите... аа, да, 12 часът е. Един час почивка. Който спи до късно, така става!

Мотая се, мотая се, гледам как някои участници сега са се сетили, че не е добра идея да карат с летни гуми, и чакам тренировките да започнат отново. Дори се изкачвам до началото на трасето.

Първа смяна (Агента от bikeporn) вече слиза надолу.

А за организаторите смяната сякаш е безкрайна - от ранна утрин до късно вечерта те работят непрекъснато по пистата, заглаждат, почистват, утъпкват, втвърдяват, само и само да се отложи неизбежното превръщане на трасето в разорана киша.

Часовникът отбелязва 13 ч и участниците отново тръгват по трасето. Ама тръгват юнашката, без да ги е грижа, че снегът става все по-мек.

Появява се и Росен Ковачев (Gravity) за първото си спускане - в интерес на истината то е едно от най-добрите които видях, включително и сред неговите следващи. Може би защото това беше един от последните моменти, в които трасето все още бе прилично твърдо и само на отделни места снегът бе дълбоко изоран. Час по-късно обаче в такова състояние бе почти всяка част от пистата.

Това означава още повече работа за тружениците.

Новодошлите, като Мартин Марков (Gravity), тепърва откриват нестабилните места по трасето, а те стават все повече.

Наред с колоездачите по трасето тренират и няколко души със ски-байкове. Те също са колоездачи, де, всички си ги знаем, но сега са сложили зимните приставки на рамките си и порят мекия сняг, подготвяйки се за състезанието, в което има отделна категория и за тях - за първи път.

Стивиан Гатев (Go Ride Kona) е един от обичайните фаворити и не пропуска да демонстрира бързо взимане на завоите, дори в дълбокия и разоран сняг на шикана. Стиви е един от хората, които успяват почти всеки път да изрежат средните два завоя на тази линия и да влязат директно в долния вираж, където с цялата си тежест обръщат байка в завоя наляво:

Мартин Бочуков и Иван Колев от Ram Bikes тренират с нови рамки. Дали това ще е DHX3, или ще бъде лансирано като съвсем нов модел? Рано е да се каже, но е ясно, че рамките са по-леки, а в ръцете на тези двамата със сигурност не са по-бавни!

Тодор Киров (Go Ride Kona) е единственият по трасето със сноускуут. С него той участва в категорията на ски-байковете. Жалко, че нямаше никой от другите добри сноускутър в България, защото можеше да стане още по-напечено в тази категория. То и сега си беше доста оспорвана!

Това се дължи и на хора като Стефан Георгиев. В ски-байка той е абсолютен новобранец, това му е първият ден каране. Като го види човек обаче, никога няма да предположи това - Стефан направо летеше надолу и се забавляваше страхотно, дори в моментите, когато се озоваваше на земята след недобра преценка на някой завой.

Владимир Чакърски (Вовата) и Ники Стоянов от Gravity също тренират усилено и на тази снимка се вижда какво става с мекия сняг под гумите им при всяко преминаване.

Иван Колев както винаги е на 100%. Това е поглед на победител!

В ранния следобед скокът преди шикана все още се преодоляваше, стига човек да успее да му влезе под права линия, но по-късно снегът омекна дотолкова, че организаторите се принудиха временно да го затворят, за да не се разруши под гумита на състезателите.

Трите бабуни в правата част след шикана са значително по-заоблени в сравнение с лятото. За прескачане и на трите наведнъж трудно може да се мисли в този размекващ се сняг.

В най-долната част ситуацията е F.U.B.A.R. (отвъд всякаква възможност за поправяне) - състезателите тук просто се опитват някак да стигнат през кишата до финала.

Времето напредва и в 15 ч е даден стартът на най-странната категория - за оригинален и забавен костюм. Няколко са участниците в нея, а следващите снимки не са подходящи за хора със слаби сърца и за непълнолетни! Представям ви ги един по един:

Любомир Тодоров изби рибата, макар че само харпун липсва в ръцете му - шнорхел, плавници и неопренов костюм са налице, така че състезателят на Drag е добре подготвен за променящите се условия. Дайте го това глобално затопляне, бе! Дайте го и тоя Бушмилс, защото никой не може да измисли по-оригинален костюм от тоя! Още се смея ката си спомня колко нелепо изглеждаше на живо...

Фред Флинстоун на прага между снежната и калната ера - това е образът, пресъздаден от Дечо (Four Twenty), който му донесе второ място.

18+!!! Вовата залага на сексапил и стил при завиването. Дали обаче това може да се брои за истински костюм... дори така да е, състезателят на Gravity остава извън челната тройка.

Това е така и защото има още един полугол участник, борец в свръхпроста категория, човек, който не се свени да си покаже деликатните задни части дори по републиканската пътна мрежа, та какво остава за едно такова състезание. Миро със звучния прякор "Давиготурим" заема третото място. И отново за 18+!!! следващата снимка!

На фона на такива титани скиорската дегизировка на Дани няма шанс за награда, но е забавно да гледа човек как се съвместяват ските и байкът - може би именно това трябва да се нарича ски-байк!

И накрая, разбира се, Цолев! Трудно е да се анализира неговия костюм. От една страна, това е плах опит за конкуренция на полуголите участници преди него; от друга страна, въртящата се около главата му камера загатва за произход от друга планета. Хюстън, чуваме ли се?

Всичко завършва с байк парти, на което гореизброените получават своите награди от Bushmills. За протокола, всички са пълнолетни, колкото и да не им личи по акъла! :)

Неделята започва със слънце и изгладено трасе, но още единият от форлойферите демонстрира, че на мекия сняг не може да се разчита за предвидимост.

Квалификацията протича нормално, но с все повече кал вместо сняг.

Симеон Божилов изглежда съсредоточен на финалната права. По-късно той достига трето място при младежите, следван от Симеон Вълков. 

Най-бърз в тази категория обаче е Георги Георгиев от Underground Riders. Добро начало на сезона за него!

Прекрасното утро с нетипични за февруари температури преминава в същински пролетен следобед. Чудесно, ако човек е излязъл да хваща тен, но не и ако трябва да се състезава с колело...

Нито химикалите, нито нещо друго помага...

И днес не се минава без показване на задни части - това е най-ексхибициониското състезание, на което съм присъствал. На този етап все още никой не подозира, че Вовата ще успее да се изкачи високо в класирането и да се пребори за второ място при мъжете.


Започват директните елиминации!

Често нещата се решават още в първия завой. По опитните състезатели предварително са избрали линията си, най-често по калта отгоре, над мекия сняг.

Други просто се забиват в кишата и гледат да оцелеят.

Макар статистически горната линия да е ползвана от повече призьори, не може да се каже, че е по-бърза - може би просто по-малко рискова.

Иван Колев обаче още в първия рунд показва, че и там могат да станат засечки.

Зозката (True Riders), който има лошия късмет да се падне срещу Ванката още в първия кръг, не успява да се възползва от неочакваното предимство и на свой ред бедства в средата на завоя, така че състезателят на Ram Bikes поправя грешката си и го "отсвирва" надолу.

Няма да показваме всички двойки, но тези в категорията ски-байк/сноускуут определено си заслужават - имаше доста скорост и агресия в карането им и макар да бяха само 8 души (а може би точно заради това), те направиха едни от най-оспорваните гонки с неизвестен до самия финал край.

Както можеше да се очаква, Владимир Кривцов успява да се пребори за първото място в тази група, но това никак не е лесно. Даже на финала, където той среща Стефан Георгиев, последният води при шикана, но след това и двамата падат, следват още такива моменти надолу и в крайна сметка опитът на Владо надделеява, но Стефан сякаш открива зимното си призвание в ски-байка и се готви за бляскава кариера. :)))

Стефан е и единственият участник, който кара и с велосипед, т.е. състезава се в повече от една категория. Това означава два пъти повече спускания в неделя, истинска машина!


Цолев наблюдава всичко това с безразличието на цар, който от своя дървен трон поздравява шутовете, кълчещи се пред очите му. В действителност той просто се бори с последиците от предишната вечер...


В тези условия някои места за снимане си бяха направо опасни - не знаеш изобщо дали състезателите ще успеят да удържат линията, или ще се плъзнат право към теб.

С всеки следващ кръг екшънът слиза по-надолу по трасето. Вече сме на шикана, където младежите се борят лъвски.

Решаващ момент в полуфинала при мъжете - при опит да изпревари Вовата, Стивиан Гатев минава извън вратичката и това автоматично го изпраща на малкия финал в борба за третото място, докато Владимир Чакърски продължава към финала.

Другата драма е между Иван Колев и Марто Бочуков. Двамата съотборници се падат един срещу друг на полуфинала. Ванката повежда, Марто пада, всичко изглежда приключено за него... и след малко в горната част на трасето дочуваме истерични викове по микрофона, Пупи май съобщава, че Бочуков пръв е пресякъл финала... Така се и оказва, Иван пада два пъти надолу, но не се притеснява заради преднината си и това подценяване на ситуацията му коства участие на финала.

Не че третото място е лошо - състезателят на Ram Bikes го печели срещу Стиви Гатев, на когото очевидно днес не му е ден.

В долната част трасето вече изглежда така. Мъка!

В последните стотина метра състезателите нямат никакъв шанс за каране. Спринтът не е на колело, а на крак. За щастие на Мартин Бочуков, дотук той е успял да спечели солидна преднина и не му се налага да се препъва от бързане към първото място. Победа за младия състезател на Ram Bikes още в първото му състезание в категория мъже - каква по-добра заявка за интересен сезон би могло да има?Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 21 Февруари 2014 17:31 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори