Събития

Световни ендуро серии 2018 | 3 кръг | Монтаня дю Кару, Франция

News image

Ричи Рууд и Сесил Раванел превзеха френските скали в Монтаня дю Кару Третият старт за сезона по пътеките във Френските Алпи явно пасна добре на Ричи Рууд (Yeti Fox/Shox Factory Racing Team), защото видяхме американеца във формата, в която доминираше два сезона поред в Световните ендуро серии. Още през първия ден той спечели три от четирите етапа и оглави временното класиране, макар че Адриен Дали (Team Lapierre) му „дишаше във врата“ само с 11 секунди изоставане. Джес Меламед започна състезанието добре, но излезе от играта със счупена ключица.През втория ден нещата се затегнаха още повече - след седмия (предпоследен) етап, който беше и един от най-техничните, пред които са се изправяли някога състезателите, преднината на Рууд пред Дали беше само 2 секунди! В последното спускане за деня обаче американецът вложи цялата си сила и успя да спечели този кръг. Изключително оспорвана бе и битката за третото място между Мартин Маес (GT Factory Racing) и Флориан Николаи (Canyon Factory Enduro Team), която също бе решена от отличното представяне на Маес в последния етап. При Сесил Раванел (Commencal Vallnord Enduro Team) победата изглеждаше по-лесна - както обикновено, тя спечели почти всички етапи и до последния вече имаше много комфортна преднина. Изабеу ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Петък, 18 May 2018

Още...

Каране с практически съвети в Западните Родопи

News image

Велоучилище МТБ-БГ и Biking Tours ви канят на едно по-нестандартно каране, в което ще пробваме някои от най-хубавите пътеки в най-западната част на Родопите (района на Якоруда, Бунцево, Краище, Орцево и Елешница), но ще съчетаем „ендуро-туризма“ с елементи на обучение, т.е. групата ще спира на избрани по-интересни/по-трудни места по пътеките, за да обсъждаме и показваме варианти за минаване, техника на каране и т.н. Целта е, както винаги, да бъде приятно и полезно, като упражненията ще са минимум за ниво ...

Събития 2018 г. | Biking Tours, Любомир Ботушаров | Четвъртък, 17 May 2018

Още...

Petrich DHI 2018 - класиране

News image

Сезонът по спускане също вече е официално открит, а резултатите предвещават оспорвана година. Ето го класирането от първия кръг в Петрич:

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 15 May 2018

Още...

Спици и бодли 2018 - класиране

News image

Броят на участниците показва, че това състезание край Казанлък става все по-популярно и сигурно има защо! Нямаше как да се убедим на място, уви, но пък копираме с удоволствие челните места от класирането при колоездачите:...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 15 May 2018

Още...

Добро класиране на българските младежи в първия кръг на Specialized Rookies Cup 2018

News image

Спомняте ли си победата на Йордан Анчев в състезанието за деца и младежи от серията Specialized Rookies Cup през 2017 г.? Имаме основание да се надяваме, че този резултат няма да остане изолиран, нито пък запазен само за ...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 15 May 2018

Още...

Балканската купа по спускане започва в Синая, Румъния на 25-27 май

News image

Може би си спомняте тази новина от зимата: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/sportnews/5929-sportnews-2018-balkan-downhill-cup ? Не сме добавяли нова информация оттогава, но проектът си върви и ето, че дойде време за първия кръг. Той ще бъде в Румъния - едно традиционно DH състезание в курорта Синая....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Понеделник, 14 May 2018

Още...

Понорска осморка | 24 май 2018

News image

Номад тийм ви канят на разходка с велосипеди на едно красиво и непознато за мнозина място в Стара планина.

Събития 2018 г. | Организаторите | Петък, 11 May 2018

Още...

Biking Tours | Родопска идилия - 8-10 юни 2018

News image

Традиционен веломаршрут с участието на овчарчето Калитко

Събития 2018 г. | Biking Tours | Сряда, 9 May 2018

Още...

Купа Мургаш 2018 ще е с още по-дълъг и тежък маршрут

News image

Готови ли сте за ново предизвикателство? Купа Мургаш е едно от най-сериозните ХСМ състезания в календара, но ако до вчера сте го оценявали по един начин (лесно, нормално или трудно), от днес, поне за категориите елит, нещата вече изглеждат различно!...

Събития 2018 г. | Бойко Танчев | Сряда, 9 May 2018

Още...

Осогово Ендуро 2018 - класиране

News image

Ендуро сезонът бе открит със страхотно каране по пътеките над Кюстендил, за което скоро ще подготвим репортаж, а менюто по Гергьовден изглеждаше така:

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Понеделник, 7 May 2018

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

От Маракеш до Атлантика през Атлас и Анти Атлас с колело - от 22.03 до 01.04
Написано от Байкария    Понеделник, 06 Януари 2014 08:51    Печат

Програмата е част от мароканското приключение, което сме замислили за тази пролет. То ще продължи общо около месец и включва велосипедно (описано тук) и пешеходно посещение на южните части на страната. Чрез тези две програми ще имаме възможност да се докоснем до най-високата планинска верига в северна Африка - Атласките планини, забележителния Анти Атлас, северните части на пустинята Сахара и живописното мароканско крайбрежие на Атлантическия океан. В крайна сметка решихме да разработим две програми, за да имаме възможност да посетим колкото е възможно повече места за сравнително краткия период на престоя ни там. Разбира се, двете програми са независими една от друга и бихте могли да се включите в тази, която по-точно отговаря на вашите интереси. Двете програми са със средно ниво на трудност и това дава възможност на по-широк кръг от хора да се включат в тях. Те ще бъдат реализирани със съдействието на нашите приятели от Arbalou Trekking.


ПРОГРАМА

Ден 1 (22.03). Полет до Маракеш. Настаняване в хотел 3*** и разходка до медината на Маракеш по тъмно.

Ден 2 (23.03). Трансфер с микробус до прохода Tizi N'Test, разположен във високия Атлас, западно от масива на Toubkal (4167 м.н.в). Започваме карането на около 1200 м.н.в. и следваме черен път по долината Agoundis, изкачвайки се до прохода Tizi N'Oulaoune (2100 м.н.в). Караме сред варовикови скали, обрасли с красиви хвойнови горички. След почивка на прохода, продължаваме със спускане към село Ouadouz, в чиито околности установяваме лагер. Карането за деня е около 50 км + 900 м изкачване. Настаняване на палатков лагер.

Ден 3 (24.03). Този ден пресичаме долината на Oued Souss, карайки в югозападна посока. Маршрутът преминава през множество арганови горички. Всъщност производството на арганово масло е една от основните индустрии в Мароко и дава поминък на местното население. Преминаваме през селата El Khemes и Tamaste, за да достигнем северното подножие на планинската верига Anti Atlas, където установяваме втория лагер. Общо разстояние: около 60 км, изкачване + 400 м. Настаняване на палатков лагер.

Ден 4 (25.03). Продължаваме на юг, карайки през арганови горички към село Arazan. По пътя си често срещаме номадски палатки и камили. Обядваме под палмите в оазиса Tioute. Следобед продължаваме по камениста пътека към следващия лагер, разположен в село Tazemrout. Общо разстояние: около 50 км. Предимно равен терен или спускане. Настаняване на палатков лагер.

Ден 5. (26.03). Преди обяд преминаваме през селата Tinouaine и Adar, за да достигнем до гранитните хълмове при село Torght. Този район е известен именно заради добива на висококачествен гранит. Тук са добити материалите за построяването на третата по големина джамия в света - Хасан II в Казабланка. Обядваме в село Issil и следобед навлизаме на юг в дебрите на Анти Атлас. Изкачваме един превал, наслаждавайки се на гледките към високия Атлас, и достигаме лагера за този ден. Общо разстояние: около 47 км, изкачване + 700 м. Настаняване на палатков лагер.

Ден 6. (27.03). Този ден караме изцяло пресичайки хълмовете на Anti Atlas. Преминаваме през множество колоритни берберски села и терасирани полета, а растителността е доминирана от бадемови дръвчета и кактуси. Лагеруваме в село Imirkez. Общо разстояние: около 59 км, изкачване + 500 м. Настаняване на палатков лагер.

Ден 7. (28.03). Продължаваме през селата Ait Abdellah и Tiouli в посока Ksar Taghaoute, разположен в южната част на планините Adrar Mqorn. Следобед се спускаме към един впечатляващ каньон, сред който са разположени живописните оазиси Tazerkine Timgiht. Нощуваме в къща за гости в оазиса Tioadou. Общо разстояние: около 61 км, изкачване + 300 м.

Ден 8. (29.03). Преди обяд караме към впечатляващата долина Ait Mansour - представлява живописен каньон, чието дъно е заето от палмови горички, сред които са скрити характерните за района берберски селища. Изкачваме един превал и следобед се спускаме към Tafraoute, чийто околности впечатляват с гранитните формации, обагрени в различни отенъци на жълто, червено и розово. Лагеруваме в близост до т.нар. "Боядисани скали", недалеч от Tafraoute.

Ден 9. (30.03). Това е и последният ден на карането. Продължаваме в посока югозапад и караме до района на Tiznit. Оттам продължаваме с микробус на запад към крайбрежието на Атлантика. Нощуваме на плажа Legzira, известен с обагрените в червено скални арки, спускащи се към водите на океана.

Ден 10. (31.03). Част от деня прекарваме на плажа, след което се трансферираме до Агадир - един от основните градове по Атлантическото крайбрежие на Мароко. Настаняваме се в хотел.

Ден 11. (01.04). Свободно време за разходки и пазаруване в Агадир. Трансфер до летище и отпътуване.

НАСТАНЯВАНЕ И ХРАНА

Настаняването и храненето през по-голямата част от пътуването ще бъдат осъществени по типичния за Мароко начин за къмпиране. Това означава, че с нас ще се движи поддържащ транспорт и готвач, който ще ни приготвя типични ястия (салати, танжини, кускус) за вечеря и закуска, а за обяд ще имаме сандвичи или ако възможността позволява - готвена храна. Спането е на платки, които ще бъдат осигурени от местната фирма, а ние трябва да си носим собствени спални чували.

ВЕЛОСИПЕДИ

Ще ползваме собствени велосипеди. Това означава, че трябва да подготвим и приведем велосипедите си в подходящ за транспортиране вид. Препоръчително е да ползвате специализирана чанта или куфар за пренос на велосипед, но ако нямате такива, можем да ви дадем идеи за това как да приведете велосипеда си подходящ вид.

КАКВО ВКЛЮЧВА ЦЕНАТА НА ПРОГРАМАТА

- всички трансфери с микробус
- една нощувка на база ББ в хотел 3*** в Маракеш
- една нощувка на база ББ в хотел 3*** в Агадир
- една нощувка на база ББ в къща за гости
- пълен пансион (храна) в периода след закуска на Ден 2 до обяда на Ден 10
- англоговорящ марокански водач + български водач
- готвач
- цялата необходима екипировка за къмпиране С ИЗКЛЮЧЕНИЕ на личните спални чували
- съпътстващ транспорт, превозващ основния багаж и екипировка от ден 2 до ден 10

КАКВО НЕ ВКЛЮЧВА ЦЕНАТА НА ПРОГРАМАТА

- самолетни билети до Маракеш и от Агадир
- вечерите в Маракеш и Агадир
- велосипеди 
- бакшиш за водача, готвача и шофьора(ите) на групата
- застраховка 

Таксата за участие се формира в зависимост от броя на участниците и се разпределя както следва:

9 + участника - 560 Euro
6 до 8 участника - 710 Euro
4 до 5 участника - 920 Euro
3 участника - 1180 Euro

Записванията за участие приключват на 01.03.2014. Хората, заявили желание за участие в програмата, трябва да заплатят половината от стойността на таксата до тази дата.

Самолетни билети можете да закупите сами или чрез агенцията за продажба на билети на нашия приятел Любо Дончев - Lubo Donchev: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Директни полети няма и обикновено използваме комбинация от няколко компании, за да постигнем минимална цена. Според направеното проучване в момента (декември 2013) за конкретните дати най-удачната комбинация (цена и връзки) е София - Милано (Wizz) , Милано - Маракеш (Ryan), Агадир - Лондон (Easy), Лондон - София (Easy). В момента (декември 2013) описана комбинация струва около 480 Euro (213 Euro за полети + 270 Euro за пренос на багаж и велосипеди).

За записвания и въпроси можете да пишете на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или на телефон 0885 184 342 - Васил Тодев

За повече подробности следете сайтана Байкария и Facebook страницата на събитието:
http://bikearea.org/ot-marakesh-do-atlantika-prez-atlas-i-anti-atlas-s-kolelo-ot-2203-do-0104.html
https://www.facebook.com/events/248859188608659/


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 06 Януари 2014 10:21 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори