Събития

Вело Царево - спортен календар за 2018 г.

News image

Клуб „Вело Царево“ избраха интересен начин да споделят спортния си календар с нас - директно с видеоклипове (едното всъщност е запис от радиопредаване, само че качен в YouTube). Не може да се отрече, че такъв формат е удобен, така че ето я информацията:...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Четвъртък, 15 Февруари 2018

Още...

Световни ендуро серии - календар за 2018 и 2019 г. и други новости

News image

Първите подробности за календара на Световните ендуро серии през 2018 г. ви съобщихме още през лятото на 2017, но сега е време да си припомним датите и местата, защото първият старт в Чили е само след един месец. Освен това организаторите вече обявиха и календара за 2019 г., заедно с още няколко интересни новости!...

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Сряда, 14 Февруари 2018

Още...

Ботевград също влиза в Българските даунхил серии

News image

Здравейте, приятели! :) С радост ви съобщаваме една чудесна новина - имаме още една потвърдена дата и нова локация в календара на даунхил сериите за 2018 г. и това е 18-19 август - Ботевград!...

Събития 2018 г. | Организаторите | Понеделник, 12 Февруари 2018

Още...

Banff Centre Mountain Film Festival World Tour '18 София | 21-22 февруари

News image

Banff Centre Mountain Film Festival World Tour отново идва в България. За пета поредна година българската публика ще стане част от Световната обиколка на най-големия и един от най-престижните планински кинофестивали в ...

Събития 2018 г. | Организаторите | Сряда, 7 Февруари 2018

Още...

Пътеките на Ла Палма 2018

News image

И пак на Ла Палма! Преди да отидем за пръв път, не вярвах, че ще потретим…Това е един от Канарските острови, наричан от местните „La isla bonita” (красивият остров). Успяхме да се убедим в това при двете ни вече пътувания на острова през 2016 и 2017 г. Спокойствието, топлия климат, дивата и разнообразна природа, гостоприемните, усмихнати хора,вкусна и свежа кухня го правят истински рай, където искаш да се върнеш пак и ...

Събития 2018 г. | Байкария | Вторник, 6 Февруари 2018

Още...

Спици и бодли 2018 | 12 май

News image

Третото издание на състезанието по планинско колоездене и щафетно бягане „Спици и бодли“ ще се проведе на 12 май 2018 г. Старт/финалът отново е в Казанлък, откъдето трасето продължава в полите (а после и в по-високите части) на Стара ...

Събития 2018 г. | Организаторите | Вторник, 6 Февруари 2018

Още...

Madeira Enduro Vibes 2018 - ендуро тур на остров Мадейра

News image

Избягайте от зимата за една седмица уникално каране на о-в Мадейра, Португалия, превърнал се в една от най-популярните и интересни дестинации за ендуро и даунхил ваканции!

Събития 2018 г. | Организаторите | Събота, 27 Януари 2018

Още...

Планински маратон Сливен 2018 | 20 май

News image

Поредното събитие, за което получихме информация наскоро и добавяме в календара на МТБ-БГ, ще се проведе в Сливен и ще включва бягане и планинско колоездене.

Събития 2018 г. | Организаторите | Сряда, 24 Януари 2018

Още...

Подготовката на Dark Fest 2018 върви с пълна сила

News image

Dark Fest е фрийрайд събитие от FEST сериите, което през 2017 г. се проведе за пръв път в ЮАР по трасе, построено от Сам Рейнолдс, Нико Винк и Клеменс Каудела. То обаче има и по-дълга история, защото е наследник на проекта Pure Darkness, който за пръв път отведе Сам Рейнолдс в ЮАР....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Вторник, 23 Януари 2018

Още...

SloEnduro and 4Fun серии - календар за 2018 г.

News image

Словения е една от най-близките до България държави, в които човек може да участва в ендуро състезание с по-високо ниво на участниците и по-силна конкуренция. Същевременно в словенските ендуро серии разделянето на по-сериозни и трудни събития (SloEnduro), от една страна, и по-любителски ориентирани, от друга (4Fun сериите) не е новост и като че ли дава добри резултати в привличането на повече участници, без никой да се чувства ощетен или прекомерно затруднен....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 21 Януари 2018

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

Европейско първенство по спускане и 4Х - Пампорово 2013 - ден 3
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 05 Октомври 2013 20:20    Печат

Вече са известни шампионите по 4Х на Европа за 2013 г. и те бяха излъчени в България, на чисто новото трасе в Пампорово. Състезанието беше зрелищно, а борбата до последно, така че въпреки малкия брой участници, публиката зад лентите имаше какво да види!

Това е Якоб Риха, новият европейски 4Х шампион, в действие по време на полуфиналния кръг.

На финала той срещна сънародника си Ян Уруба, който остана четвърти, словенеца Миран Ваух, който бе пръв във вчерашната квалификация, но днес завърши трети, и италианеца Джовани Позони, който бе един от най-бързите и агресивни карачи и заслужено стигна почти до върха. Всъщност всички тези карачи бяха достатъчно добри, за да са на върха, и горната снимка го потвърждава, тъй като е от втората половина на трасето и сами виждате колко близо са съперниците.

Ще продължа с още няколко интересни момента от състезанието по 4-крос, тъй като именно то бе основният акцент в програмата днес.

При мъжете стартираха 16 души, сред които имаше само един българин - Боби Крумов.

На стартовата права Боби успя да спринтира най-бързо, но в първия (широк десен) завой той мина по външната линия, което позволи на двамата му съперници да го изпреварят отвътре.

На този етап се бях разположил в горната част на трасето, където всички гонки изглеждаха оспорвани.

От жените стартираха всичките седем участнички, като двете българки, Ева Димитрова и Ани Томева, се паднаха в тройка с французойката Емелин Раго, победителка в квалификацията. Това бе едновременно лошо, доколкото трудно биха успели да я преборят, но и добро, доколкото поне една от тях със сигурност щеше да продължи напред към финала. Това бе Ани, която успя да влезе първа в стръмния шикан, което почти винаги предопределяше изхода на борбата. Всъщност Ева я следваше много близо, понякога даже я изравняваше, но и двете нямат никакъв опит с тази дисциплина и бе трудно да очакваме някакви нестандартни и по-агресивни движения.

Точно такова пък опита чехът Милан Мисик в полуфинала. Този младеж определено бе сред най-добрите участници в състезанието, но по стечение на обстоятелствата във въпросния кръг бе останал на трета или дори четвърта позиция. С излизането от шикана Мисик явно реши да атакува и при достигането на тройния скок вече бе ускорил значително, беше се изравнил със съперниците си и се опита да ги изпревари във въздуха с мощен скок...

...който завърши със зловеща човка, 2-3 метра каране на предна гума, падане, 2-3 метра влачене и след всичко това чехът веднага стана, метна се на колелото си (което също се влачеше до него) и продължи да гони тримата, които го бяха задминали отново! Макар този момент да продължи само 2-3 секунди, на всички ни се стори сякаш времето е спряло - нямахме време дори да си отдъхнем облекчено, защото Мисик вече бе изчезнал от погледите ни. На малкия финал той отново кара и бе най-бърз, заемайки по този начин пето място.

При жените резултатът изглеждаше предопределен, тъй като двете французойки, Емелин Раго и Морган Чар (всъщност по-правилното произношение на фамилията ѝ май е Шар), нямаха конкуренция като бързина и опит в карането. Очаквано Раго спечели златния медал, а Шар остана втора. Трета завърши Тереза Вотавова (Чехия).

Ето го и пълното класиране в дисциплината 4-крос:

Що се отнася до спускането, ще съм кратък, защото откъм снимки денят бе пълен провал и не искам да си го спомням. :)

Шегата настрана, но няма какво ново да кажа спрямо петък - днес беше слънчево, температурите леко се повишиха, но в гората трасето си остана заледено на много места и там дори най-добрите караха доста внимателно или направо бедстваха. Където нямаше лед, имаше кал, но в нея по се караше.

Много от българските участници са контузени след два дни каране и за някои не е ясно дали ще карат утре, а дори и да могат, едва ли ще е на 100%. Мартин Бочуков вчера си пресрещна палеца и днес се разхождаше с превръзка и допълнителен компрес с найлонов плик и извара... доста гадно звучи, ама дано да му помогне утре да кара! Росен Ковачев днес падна в долната част, където равните завои с корени в гората са и заледени, което ги прави особено трудни и коварни, и е с контузия на глезена. По време на 4Х състезанието видях, че и Христо Тодоров е с бинтована китка - лек удар при падане вчера се оказал не толкова лек. Митко Гайдов, който вчера се размаза доста лошо на тройния скок във 4Х квалификацията си, днес караше, но с доста болки и далеч от най-добрата си форма.

Неделя ще е основният ден за спускане, но никой не знае дали ще можем да наблюдаваме наистина оспорвано състезание, или по-скоро игра на късмета, в която всеки ще е застрашен да изтегли късата клечка. С тези ледени нощи пътеката просто не може да се "разтопи", въпреки усилията на организаторите, които още вчера разбиваха и премахваха ледени плочи от някои участъци. Във всички случаи не можем да се оплачем, че не е интересно, макар че на всички ни се иска да видим бързаците да натискат до дупка, а не да оцеляват - това обаче ще зависи изцяло от условията утре следобед.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 05 Октомври 2013 23:27 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори