Събития

Пампорово байк фест 2018 | 4Х състезание - класиране и кратък репортаж

News image

Трасето за форкрос (4Х) в Пампорово, което в момента май е единственото отворено/работещо в България за тази дисциплина, прие за пореден път двайсетина състезатели в рамките на Пампорово байк фест 2018. Традиционно (и поради липса на други стартове в дисциплината) това състезание е и Национален шампионат....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 24 Юни 2018

Още...

Пампорово байк фест 2018 | Класиране от детското състезание по спускане

News image

Детско, детско, колко да е детско? Едно, че някои от младежите карат като „про-та“, и второ, че условията си бяха като за мъже!

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Събота, 23 Юни 2018

Още...

Обиколка на Витоша 2018 | Класиране

News image

Лошото време от предходната седмица и очакванията за доста кал по трасето не намалиха съществено броя на мераклиите да завъртят Обиколката на Витоша - отново над 1200 участници с велосипеди стартираха в това най-масово събитие. Ето ги първите десет от двете основни категории (мъже и жени), а след това и връзка към пълното класиране....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Събота, 23 Юни 2018

Още...

100 махали, 5 бири и 1 халва | 26-29 юли 2018

News image

В края на юли ще направим една панорамна велообиколка на любимите Северозападни Родопи. Ще стартираме от Юндола и в рамките на три дни ще се опитаме да обходим голяма част от живописните селца и махали, накацали по склоновете на планината. Ето и ...

Събития 2018 г. | Байкария | Четвъртък, 21 Юни 2018

Още...

Вело Дупевица - изкачване на първенеца на Люлин планина | 8 юли 2018

News image

Сдружение „С раница и колело“ ви кани на изкачване на връх Дупевица (1256 м), първенеца на Люлин планина. Без градски транспорт, без лични автомобили - единствено на собствен ход, с велосипед. :)

Събития 2018 г. | Организаторите | Сряда, 20 Юни 2018

Още...

Родопски мехлем - чист, без подправки | 11-15 юли 2018

News image

С колела, каяци и пешком отново ще се отправим към горите и езерата на Западни Родопи. Това е първото от двете издания на мехлема, които планираме за това лято. Ще започнем от Картала над Батак и ще навлезем из дебрите на Баташка планина, преминавайки през живописните долини и езера около Беглика, панорамния Баташки Снежник, загадъчната Шанкая и накрая ще завършим с едно запомнящо се спускане от Равногор до Брацигово. Ето и ...

Събития 2018 г. | Байкария | Вторник, 19 Юни 2018

Още...

Пампорово байк фест 2018 | Програма

News image

Тази седмица от 21 до 24 юни в Пампорово ще се проведе традиционният фестивал, с който ще бъде открит сезонът във велопарка. Очакват ни няколко състезания, включително международна надпревара UCI Class1 в спускането, както и допълнителни забавления и активности....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Понеделник, 18 Юни 2018

Още...

Велосъстезание Джуренец Куест 2018 | Класиране

News image

Въпреки не съвсем благоприятните условия (и по прогноза и изобщо през предхождащата събитието седмица) и очакванията за доста кал по трасето, в състезанието Джуренец Куест край Своге на 16 юни се включиха приличен брой участници. Ето кои са призьорите в отделните категории, а в края ще намерите и линк към пълното класиране. Мъже1. Емил Стойнев (VELORAPTOR)  - 02:08:39.4852. Георги Вълчев  - 02:20:43.6273. Петър Матов - 02:25:14.328Юноши1. Алекс Иванов - 02:10:09.6832. Алек Бонев (Orlovac) - 02:25:13.8143. Ивелин Димитров - 02:39:57.618{{banner970x300}}Ветерани1. Илко Илиев ("Vertical World") - 02:16:35.0942. Калин Русев (VELORAPTOR) - 02:25:14.0343. Боян Бановски - 02:49:46.983Жени1. Камелия Каменова ("Веренишко бърдо") - 03:26:41.9992. Димана Ганчева ("Бейз / Baze") - 03:45:42.5683. Мартина Петровска - 03:52:53.998Пълно класиране: https://drace.bg/bg/event/113/results....

Събития 2018 г. | Любомир Ботушаров | Неделя, 17 Юни 2018

Още...

Biking Tours | MTB Уикенд в Стара планина | 30 юни - 1 юли 2018

News image

С настъпването на лятото и дългите, топли дни идва време и за високите части на планините. Това каране на Biking Tours може да ви срещне с няколко хубави и технични пътеки в централната част на Стара планина с изкачване чак до основното било....

Събития 2018 г. | Организаторите | Събота, 16 Юни 2018

Още...

Bike Ventures | Румънско АМ/Ендуро през септември

News image

Bike Ventures планират в края на лятото (3-9 септември) едно интересно каране в Румъния за любителите на АМ/ендуро приключенията.

Събития 2018 г. | Организаторите | Четвъртък, 14 Юни 2018

Още...

Повече в: Събития 2017 г., Събития 2017 г., Събития в България, Събития в чужбина, Събития 2018 г., Събития 2015 г., Събития 2016 г.

Европейско първенство по спускане и 4Х - Пампорово 2013 - ден 3
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 05 Октомври 2013 20:20    Печат

Вече са известни шампионите по 4Х на Европа за 2013 г. и те бяха излъчени в България, на чисто новото трасе в Пампорово. Състезанието беше зрелищно, а борбата до последно, така че въпреки малкия брой участници, публиката зад лентите имаше какво да види!

Това е Якоб Риха, новият европейски 4Х шампион, в действие по време на полуфиналния кръг.

На финала той срещна сънародника си Ян Уруба, който остана четвърти, словенеца Миран Ваух, който бе пръв във вчерашната квалификация, но днес завърши трети, и италианеца Джовани Позони, който бе един от най-бързите и агресивни карачи и заслужено стигна почти до върха. Всъщност всички тези карачи бяха достатъчно добри, за да са на върха, и горната снимка го потвърждава, тъй като е от втората половина на трасето и сами виждате колко близо са съперниците.

Ще продължа с още няколко интересни момента от състезанието по 4-крос, тъй като именно то бе основният акцент в програмата днес.

При мъжете стартираха 16 души, сред които имаше само един българин - Боби Крумов.

На стартовата права Боби успя да спринтира най-бързо, но в първия (широк десен) завой той мина по външната линия, което позволи на двамата му съперници да го изпреварят отвътре.

На този етап се бях разположил в горната част на трасето, където всички гонки изглеждаха оспорвани.

От жените стартираха всичките седем участнички, като двете българки, Ева Димитрова и Ани Томева, се паднаха в тройка с французойката Емелин Раго, победителка в квалификацията. Това бе едновременно лошо, доколкото трудно биха успели да я преборят, но и добро, доколкото поне една от тях със сигурност щеше да продължи напред към финала. Това бе Ани, която успя да влезе първа в стръмния шикан, което почти винаги предопределяше изхода на борбата. Всъщност Ева я следваше много близо, понякога даже я изравняваше, но и двете нямат никакъв опит с тази дисциплина и бе трудно да очакваме някакви нестандартни и по-агресивни движения.

Точно такова пък опита чехът Милан Мисик в полуфинала. Този младеж определено бе сред най-добрите участници в състезанието, но по стечение на обстоятелствата във въпросния кръг бе останал на трета или дори четвърта позиция. С излизането от шикана Мисик явно реши да атакува и при достигането на тройния скок вече бе ускорил значително, беше се изравнил със съперниците си и се опита да ги изпревари във въздуха с мощен скок...

...който завърши със зловеща човка, 2-3 метра каране на предна гума, падане, 2-3 метра влачене и след всичко това чехът веднага стана, метна се на колелото си (което също се влачеше до него) и продължи да гони тримата, които го бяха задминали отново! Макар този момент да продължи само 2-3 секунди, на всички ни се стори сякаш времето е спряло - нямахме време дори да си отдъхнем облекчено, защото Мисик вече бе изчезнал от погледите ни. На малкия финал той отново кара и бе най-бърз, заемайки по този начин пето място.

При жените резултатът изглеждаше предопределен, тъй като двете французойки, Емелин Раго и Морган Чар (всъщност по-правилното произношение на фамилията ѝ май е Шар), нямаха конкуренция като бързина и опит в карането. Очаквано Раго спечели златния медал, а Шар остана втора. Трета завърши Тереза Вотавова (Чехия).

Ето го и пълното класиране в дисциплината 4-крос:

Що се отнася до спускането, ще съм кратък, защото откъм снимки денят бе пълен провал и не искам да си го спомням. :)

Шегата настрана, но няма какво ново да кажа спрямо петък - днес беше слънчево, температурите леко се повишиха, но в гората трасето си остана заледено на много места и там дори най-добрите караха доста внимателно или направо бедстваха. Където нямаше лед, имаше кал, но в нея по се караше.

Много от българските участници са контузени след два дни каране и за някои не е ясно дали ще карат утре, а дори и да могат, едва ли ще е на 100%. Мартин Бочуков вчера си пресрещна палеца и днес се разхождаше с превръзка и допълнителен компрес с найлонов плик и извара... доста гадно звучи, ама дано да му помогне утре да кара! Росен Ковачев днес падна в долната част, където равните завои с корени в гората са и заледени, което ги прави особено трудни и коварни, и е с контузия на глезена. По време на 4Х състезанието видях, че и Христо Тодоров е с бинтована китка - лек удар при падане вчера се оказал не толкова лек. Митко Гайдов, който вчера се размаза доста лошо на тройния скок във 4Х квалификацията си, днес караше, но с доста болки и далеч от най-добрата си форма.

Неделя ще е основният ден за спускане, но никой не знае дали ще можем да наблюдаваме наистина оспорвано състезание, или по-скоро игра на късмета, в която всеки ще е застрашен да изтегли късата клечка. С тези ледени нощи пътеката просто не може да се "разтопи", въпреки усилията на организаторите, които още вчера разбиваха и премахваха ледени плочи от някои участъци. Във всички случаи не можем да се оплачем, че не е интересно, макар че на всички ни се иска да видим бързаците да натискат до дупка, а не да оцеляват - това обаче ще зависи изцяло от условията утре следобед.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 05 Октомври 2013 23:27 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори