Почукване (в задната главина?)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Почукване (в задната главина?)

Мнениеот isito » Пет Юли 22, 2005 4:31 pm

Момчета, не знам дали моята тема изобщо е за този форум, защото съвсем не може да се каже, че имам от вашата "категория" байкове, но ако все пак някой ми обърне внимание, ще съм му страшно благодарен.
Значи, какъв ми е проблемът:
От три месеца имам "CROSS" - модел "Apex" (казах вече - не съм от вашата категория, ама за повече няма парички, кво да се прави). От известно време ми се появи някакво почукване (всъщност не, по-скоро цъкане, щракане, или не знам как да го определя:crap:), мисля - в задната главина. Карах го на гаранционен сервиз - човекът та ми каза: внушаваш си - нямаш луфтове. Ама аз съм сигурен, че не си внушавам - онова нещо си цъка и щрака, най-вече като се набирам яко на педалите. Иначе не съм забелязъл някакви проблеми с движението, но е дразнещо, пък и не знам дали няма да се превърне в по-голям проблем. Моля ви - пишете ми как мислите - има ли нужда от сериозен ремонт (може би да го закарам на някой друг сервиз, щото в гаранционния нещо докато не се прецака яко, явно не обръщат внимание), или може би е въпрос на почистване и смазване (може ли тъй бързо да се прецака нещо)?:dunno:
isito
 
Мнения: 2
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Пет Юли 22, 2005 4:25 pm

Мнениеот Morpher » Пет Юли 22, 2005 6:37 pm

Може проблема ти да не е от главината. Може да е от курбелите или от педалите, или пък от централното. Имах този проблем, но смених всичко там и така и не разбрах откъде ми е проблема!
Обаче познавам един с 2 байка - 1 от твоята категория и един мноооооого стар, който брат му го караше. Та появи се и при него този проблем и той смени десния курбел + педал(от стария - на новия байк) и пукането пак го имаше, след това смени и левия и по този начин локализира източника на пукане - левия педал. После си купи нов.
Мисълта ми е, че можеш да вземеш от някой приятел педали+курбели за 1 ден, да ги пробваш и да установиш дали пука още, ако продължава => е от централното.
Това обаче беше вариянт 1.

Сега вариянт 2:
Пукането наистина е от главината. Апекса беше с мека рамка и вилка и рамка от алумин, нали?
Не му знам другите специфики, но за 160-170 лв не мисля, че ще е с супер главини, които има смисъл да ремонтираш. По-добре си вземи нова главина. По-принцип стоманените са по 3-4 лв, а алуминиевите от 8-12 лв. Ако пък искаш нещо по-здраво, тогава си вземи касетъчна главина, но тогава ще трябва да смениш и задни венци(с касета). Може да ти излезе към 40-50 лв, но ще са по-здрави. Сменянето на главина е съпроводено с разплитане и наплитане на спиците, което излиза от 5-8 лв(може и повече, не съм запознат, сам си ги плета:D). Можеш да смениш и капла(ако е 1-стенна с 2-стенна) междувременно, за да спестиш пари ;)

[color=red]Моля за извинение за всякакви технически и/или правописни грешки!
Съответно ви моля и за корекции на такива, ако вообще има ;)[/color]


Едит: Забравих да коментирам последното изречение:
[quote]може ли тъй бързо да се прецака нещо[/quote]

[color=red]МОЖЕ! Всичко е възможно![/color] [quote]може би е въпрос на почистване и смазване[/quote]

Доколкото знам, главините се смазват фабрично с грес. Един приятел е карал 4 години(некакъв изцяло твърд Крос. Май champion беше)и преди година си купи нова главина и не е смазвал никога! Веригата се смазва и нея можеш да я смажеш с много финна течна смазка, като можеш дори да си купиш такава за велосипеди. Има на Gist за под 10 лв, която чисти и ръжда дори(с движението на веригата, не очаквай веднага да падне корозията).
Аватар
Morpher
 
Мнения: 988
Рейтинг: 1888
Регистриран на: Вто Яну 04, 2005 7:03 pm
Местоположение: София

Мнениеот kpax » Пет Юли 22, 2005 7:21 pm

Подобно пукане е възможно да се получи от пренатегнати лагери на главината. Ако е така, много вероятно е лагерите и втулките да са за смяна. Или по-добре направо главината.
[quote]Един приятел е карал 4 години(некакъв изцяло твърд Крос. Май champion беше)[/quote]
еех носталгия :drunk: първият ми байк беше Cross Champion но го откраднаха :irked:
Аватар
kpax
 
Мнения: 141
Рейтинг: 1655
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 4:37 pm
Местоположение: Ботевград

Мнениеот Morpher » Пет Юли 22, 2005 7:40 pm

[quote="kpax"]

но го откраднаха :irked:
[/quote]

Жалко, издръжливи са тези от първата серия!
Аватар
Morpher
 
Мнения: 988
Рейтинг: 1888
Регистриран на: Вто Яну 04, 2005 7:03 pm
Местоположение: София

Мнениеот ilinkolov » Пон Юли 25, 2005 9:37 am

преди две години и аз имах същия проблем с един Cross Nomad и наистина се оказа от задното движение, но само два месеца след като го смених се разскърцаха втулките на рамката и я изхвърлих. така че най добре не се набивай за ремонти ами събери за нещо по добро
от всичко по нещо и от нищо достатъчно
Аватар
ilinkolov
 
Мнения: 252
Рейтинг: 1251
Регистриран на: Пет Ное 26, 2004 11:10 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот isito » Пон Юли 25, 2005 2:54 pm

Благодаря ви много за отговорите! Много са ценни за мен (поне да знам възможните верианти и рисковете)!:liplick:
Това, което ми се струва задължително, че трябва да направя засега, е поне да отида на сервиз, различен от гаранционния. Ще видя какво ще ми предложат и там. Мисля, че ако то е да сменя главина, няма да се поколебая!
isito
 
Мнения: 2
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Пет Юли 22, 2005 4:25 pm

Мнениеот bat Ico » Сря Юли 27, 2005 10:49 pm

To: isito:
I az imam sy6tia cross, kakto i sy6tiq problem. No pri mene pukaneto go ima pri malko po-visoka skorost (bez zna4enie dali pedailiram ili ne) gumite mi sa dobre centrovani taka 4e nito mi e ot pedalite (sredno dvijenie, kurbeli) nito 4e kalodkite se opirat v 6inata. Nemam luftove po glavinite, i az se 4udq :dunno: otkyde e gadnoto skyrcane. Poneje ne razbiram mnogo (ne sym ot va6ata klasa, a sym amateur) i 6te vi pomolia za kompetentni syveti - e estestveno aklo vi se zanimava! Ako ne Zdrave da e :beer:
MTB or DEATH
bat Ico
 
Мнения: 32
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Сря Юли 27, 2005 12:16 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот bobeca » Нед Юли 31, 2005 4:19 pm

И аз преди една година имах същия проблем с предната ми капла.Когато ускорявах се чуваше едно пукане или нещо от сорта.Пурво помислих че е от спиците, но после се оказа че е от оста.Разглобих я цялата извадих лагерите почистих всичко, после смазах и зглобих вси4ко наново.Пукането бе6е из4езнало!Незнам дали това беше
причината но се оправи.Та мисълта ми е че ако знаеш как и имаш с какво да ги смажеш лагерите пробвай (то е лесно аз съм бил на 13 миналата година и се справих успешно).И още един съвет от мен: сложи повече грес а не само колкото да се каже, че по лагерите има грес!!!
bobeca
 
Мнения: 804
Рейтинг: 1850
Регистриран на: Съб Апр 02, 2005 5:30 pm
Местоположение: София

Мнениеот mravcho » Пет Авг 04, 2006 3:29 pm

[color=beige]emi az imam sa6tiq problem i sam smenil kurbeli i sredno i pak prodaljava.otidox v serviza i kazax 4e iskam da mi opravqt skarcenete parvo mi kazaha 4e e ot predniq prevklu4va4 sled ot kurbeli sled tva ot srednoto i smenixme vsi4ko tova no pak prodaljava6e da se 4uva gadniq 6um i togava mi kazaha 4e e ot glavina e kato za na4alo otvorix otzad cqloto dvijenie smazax go i sprq no samo az okolo 2-3 4asa karane i sled tva prodaljava v pove4eto slu4ai e zadno dvijenie ako pitate men[/color]
mravcho
 
Мнения: 416
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Пон Юни 19, 2006 10:10 pm
Местоположение: Bulgaria


Назад към Веломеханик

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 56 госта