Мнения и препоръки за велокомпютър от висок клас?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнения и препоръки за велокомпютър от висок клас?

Мнениеот MartinBG » Пет Дек 22, 2006 2:39 pm

Здравейте!

За следващия сезон мисля да си взема велокомпютър. Трябва да е качествен, надежден и с повече функции, макар и да не знам колко и кои от тях ще са ми наистина от полза на практика... Все пак съм склонен да платя малко повече за да ги имам. Предпочитам да е с висотомер, не държа да отчита пулса - не смятам да карам постоянно опасан с колан през гърдите. Понеже досега не съм ползвал подобно у-во, а не мисля да минавам през 2-3 докато намеря това, което да ме удовлетворява, ще Ви помоля за мнения и коментари, както за моделите по-долу (или други сходни на тях), така и за функциите, които наистина са ви полезни при каранията в планината. От прочетеното тук-там, се спрях на следните модели:

VDO MC1.0 - http://www.cycleparts.de/en/produkte/hoehenmessung/mc10/funktionen/ . Предпочитам го пред безжичния им вариант (MC1.0+), понеже вторият е аналогов и е възможно да се влияе от външни смущения. Поне останах с това впечатление от прочетеното... В България видях да се продава само MC1.0+.

BC 2006 MHR - http://www.sigmasport.com/en/produkte/bikecomputer/topline_wireless/bc2006_mhr/?punkt=features . Уж излиза догодина, но вече се продава в няколко западни е-шопа.

CC-CD300DW - http://www.cateye.com/en/product_detail/251 . Като дизайн този ми допада най-много, а и е с доста функции (вкл. следене на оборотите на педалите), но е без висотомер. Донякъде ме притеснява и монтирането на сензора на велосипеда - пада се много близо до курбела и при повече друсане може и да го закача с крак докато карам...

Цените им в няколко е-шопа са сходни (около 80 евро) и най-вероятно тук ще са до 200лв.

Някой даги е виждал из магазините у нас?

Докато издирвах Велокомпютърът :^: , попаднах и на това интересно у-во:

Garmin Edge 305 - http://www.garmin.com/products/edge305/, по-специално Edge 305CAD, но възможността за "ъпгрейд" до следене и на пулса също е плюс. :) Открих го в BG на цена под 600лв с ДДС, но може би ще се намери и по-евтино, защото из разни e-shops го има и за под $300 пълния комплект.
Някой да има лично впечатления от този GPS? Струва ли си тройната разлика в цената, спрямо по-горните у-ва?

Благодаря предварително на всички, включили се с мнения и препоръки! :)
MartinBG
 
Мнения: 257
Рейтинг: 1757
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 11:38 am
Местоположение: София

Мнениеот halcor » Пет Дек 22, 2006 3:13 pm

Не ги разбирам посочените велокомпютри, но ако си отговориш на въпроса какво точно искаш ще си отговориш и на въпроса струва ли си по-високата цена на GPS пред велокомпютър, все пак са различни устройства...
Аватар
halcor
 
Мнения: 1241
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Чет Окт 24, 2002 12:54 pm
Местоположение: Sofia

Мнениеот nikitzo » Пет Дек 22, 2006 7:22 pm

GPS GPS
Аватар
nikitzo
 
Мнения: 1602
Рейтинг: 1180
Регистриран на: Чет Мар 13, 2003 9:17 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Admin » Пет Дек 22, 2006 10:45 pm

Все още нямам опит с GPS-ите, но тази година имах възможност да се впечатля от полезността им. И все пак, както каза и halcor, това са различен тип устройства и поне за мен едното не може да замести другото по никакъв начин. Демек, на мен ми трябват и двете! :D

Сега за велокомпютрите...
Предвид дадената от теб информация, на твое място бих избрал VDO-то. Аз лично много се радвам, че Sigma най-после включиха и функции за надморската височина и безспорно техният продукт е най-многофункционален, но щом не ти трябва пулсомер, предполгам че би предпочел повече функции за надморската височина, а VDO-то предлага точно това. Между другото, много е "зарибяващо" да имаш висотомер ;)
Cateye аз лично не бих го взел (за съжаление не ми се отваря линка), защото, ако ще го ползваш в България, не знам доколко биха могли да се намерят резервни части за него при нужда, докато за VDO и Sigma не би трябвало да е проблем чрез официалния им вносител.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Мнениеот jivkonik » Съб Дек 23, 2006 1:08 am

Имам VDO-то от края на лятото - доста прилично се държи, нямам забележки! :banana:
Аватар
jivkonik
 
Мнения: 2600
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 29, 2004 9:59 pm
Местоположение: Bulgaria, Sofia

Мнениеот sstefanov » Съб Дек 23, 2006 8:57 am

Привет,

Значи по повод на велокомпютрите:

Ако искаш нещо наистина висок клас: Polar S725 (който и да е от модификациите). Има всички неща които можеш да се сетиш, вградена памет, върху която записва тренировъчните сесии, софтуер за анализи, web site с personal trainer и каквото там се сещаш. Има дори опция и за power meter. Цената му е малко солена. Разбира се имат и по нисък клас модели. Този горния е най, най.

Повече инфо на http://www.polar.fi/. Даже ги продава и една фирма в България - http://www.atamabg.com/

За GPS-ите. Ползвам GPS-и от няколко години. Опитът ме е научил на следното:
За 305: Garmin Edge 305 е с новите чипове SiRFstarIII - много чувствителен, колосална разлика с предишното поколение. Няма карта, което го прави с много ограничено приложение.

Това, което съм научил обаче е:
- GPS с карта е по-смислен от GPS без карта. Особено ако ще караш по маршрути, които не са описани.
- Винаги трябва да внимаваш с батериите на GPS-а. Garmin-ите издържат 12-15 часа с един батерии, но на по-студено време всички батерии губят капацитет. Този проблем с велкомопютър рядко седи, защото батериите издържат години.
- Показанията за изминато разстояние на GPS и Велокомютър се различават. GPS-а отчита по-малко. Това може да те обърка ако гледаш по GPS-а маршрут с ориентири по разстояние (като тези на Admin-а). Това идва от начина по който работят GPS-ите - свалят разстоянието като разстояние между точки.
- GPS-ът с карта има много други приложения, особено ако е с карта. Разходки в планина при мъгла, пътуване с кола в BG и чужбина и т.н.

Ако смяташ да инвестираш в GPS най-добре инвестирай в Garmin 60Cx 60Csx. Много здрав, добре работеши и удивително универсален.

Сега на конкретния въпрос - кое от двете. Аз карам и с двете, когато карам по непознат терен. Когато карам по обикновен маршрут (описан, познат) - само с велокомпютър. Носенето на GPS ми се струва излишно.

Стефан
sstefanov
 
Мнения: 101
Рейтинг: 1745
Регистриран на: Пет Апр 01, 2005 3:27 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот nikitzo » Пон Дек 25, 2006 12:28 pm

Малко :offtopic: ама бихте ли ми казали как въпросните велокомпютри изчисляват надморската височина?
Аватар
nikitzo
 
Мнения: 1602
Рейтинг: 1180
Регистриран на: Чет Мар 13, 2003 9:17 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот sstefanov » Пон Дек 25, 2006 5:11 pm

nikitzo написа:Малко :offtopic: ама бихте ли ми казали как въпросните велокомпютри изчисляват надморската височина?


Чрез промените в атмосферното налягане. Не е безкрайно точно (вклияе се от времето) и има нужда от калибрация - установяване с известна надморска височина.

Стефан
sstefanov
 
Мнения: 101
Рейтинг: 1745
Регистриран на: Пет Апр 01, 2005 3:27 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот jivkonik » Пон Дек 25, 2006 11:43 pm

sstefanov написа:
nikitzo написа:Малко :offtopic: ама бихте ли ми казали как въпросните велокомпютри изчисляват надморската височина?


Чрез промените в атмосферното налягане. Не е безкрайно точно (вклияе се от времето) и има нужда от калибрация - установяване с известна надморска височина.

Стефан

Хубавото е, че калибрацията става за секунди - караш си по маршрута, виждаш хижа с табелка за височината и си я вкарваш веднага в компютърчето - и така по целия маршрут за деня (така игнорираш промяната на атмоферното налягена в следствие промяната на времето). Друг е въпроса на хижите колко са точни табелките, но то пък и на теб не ти трябва супер точност! :^:
Аватар
jivkonik
 
Мнения: 2600
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 29, 2004 9:59 pm
Местоположение: Bulgaria, Sofia

Мнениеот MartinBG » Сря Дек 27, 2006 6:56 pm

Благодаря на всички за отговорите, особено на sstefanov и Admin! :beer:

Имам още малко въпроси...засега :)

sstefanov, с Garmin Edge 305CAD ли си забелязал разлики в отчетеното разстояние/скорост или с друг, "нормален" GPS? В ръководството му пише, че данните от одометъра, се използват само при слаб сигнал или при изключен GPS, но може би ги вземат под внимание и при изчисляването на разстоянието? (Дано!)
Липсата на карта не ме притеснява толкова, но за краткия живот на батерията не се бях замислял...
*EDIT: След повторно прочитане на Manual-a ми се изясни този въпрос. Постоянно се отчитат само оборотите на педалите. Скоростта от одометъра се записва и използва за изчисляване на разстоянието само при изкл. GPS :( *

jivkonik, ти си с VDO MC1.0+? Имаш ли проблеми с грешно отчитане при външни смущения (високоволтови проводници, GSM и др.)? Чух подобни отзиви - макар и не от "първа ръка", и това е основното, което ме притеснява в този велокомпютър.

Веломания ли е вносител на VDO и Сигма? :baby:
MartinBG
 
Мнения: 257
Рейтинг: 1757
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 11:38 am
Местоположение: София

компютри

Мнениеот Veteran » Чет Дек 28, 2006 11:25 pm

Преди доста време карах с един VDO 10 функции. Отчиташе неточно моментната скорост. Тогава нямаше никаква подръжка за тях. Поради тази причина и по препоръката на спецовете в магазина минах на Сигма. След време Сигмата започна да ми отчита моментни скорости от над 100 км/ч. Сега съм с безжична Сигма. Доволен съм. Понякога спира да отчита поради разхлабване на закрепването. Аз бих си купил и компютър с висотомер и GPS. GPS е идеален за записване на нови маршрути. Ако имаш финансова възможност и обичаш :basketb: приключенското каране екипирай се здраво!
Veteran
 
Мнения: 49
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Пет Апр 28, 2006 9:32 am

Мнениеот jivkonik » Пет Дек 29, 2006 5:23 pm

MartinBG написа:Благодаря на всички за отговорите, особено на sstefanov и Admin! :beer:


jivkonik, ти си с VDO MC1.0+? Имаш ли проблеми с грешно отчитане при външни смущения (високоволтови проводници, GSM и др.)? Чух подобни отзиви - макар и не от "първа ръка", и това е основното, което ме притеснява в този велокомпютър.

Веломания ли е вносител на VDO и Сигма? :baby:


VDO -то ми не е безжичното и не мога да ти кажа за подобни смущения, но във форума има поне 2-ма с безжичната версия и предполагам ще дадат мнение.
Аватар
jivkonik
 
Мнения: 2600
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 29, 2004 9:59 pm
Местоположение: Bulgaria, Sofia

Мнениеот MartinBG » Вто Яну 09, 2007 1:07 pm

Временно се сдобих с Garmin EDGE 305 CAD и засега имам изцяло положителни впечатления от работата му. Като велокомпютър предлага почти всичко, което има конуренцията - висотомер, одометър, каденс, маркиране на множество oтсечки (Lap), Auto timer, изразходени калории и т.н. + възможност за добавяне на пулсомер. Единствено не мери околната температура. :popcorn:
Има пълна свобода в настройките на дисплея. Има 2 основни екрана (превключват се с някой от 3-те десни бутона) всеки с до 8 параметъра по наш избор. Освен това има Map (с до 4 избираеми параметъра) и Altimeter (с 2 - Elevation и Totl Ascent).

Има софтуер, чрез който може да се свалят, анализират и съхранят на PC всички данни от карането - общо и за всяка маркирана отсечка по отделно - разстояние, средна и максимална скорост, каденс и пулс, изкачвания и спускания, надморска височина, час, изразходени калории. Има възможност за представяне в графичен вид на 4 избрани параметъра.
GPS-a няма вградени карти, но може да му се въвеждат точки/маршрути от компютъра или да се маркират/генерират такива директно от него. С няколко предварително въведени точки и обикновена карта не е кой-знае какъв проблем да се определи приблизителното местоположение в случай на загубване в непознат район, но все пак това не може напълно да компенсира липсата на вградени карти.
Данните от карането може да се "наложат" автоматично върху карта - например в MapSource, Google Earth или NASA World Wind и така да се проследи целия маршрут с доста добра точност. :)
GPS-a е достатъчно точен и чувствителен на повечето места в града, но му трябва около минута след първоначалното пускане докато си определи точно местоположението. Приятно ме изненада, че сам си сверява часовника и "казва" приблизителното време на изгрева и залеза на слънцето :agree:
Все още не съм имал възможност да го изпробвам на по-дълги разстояния и в планината, но скоро и това ще стане. Може да "помни" до 13 000 точки - около 3.5 часа при ежесекундно записване, но в Smart режим (записват се само точките, в които се е изменил драстично даден параметър) може да побере доста повече (над 6 часа в града и около 100км са към 4500 точки). При препълване на History-то започва да изтрива най-старите точки. Самото History е много подробно - може да изведе инф. за всички карания, за дадена седмица, ден, маршрут или участък (Lap) - разстояние, време, скорости, карта и т.н.

По отношение на точността на отчетеното разстояние нямам никакви забележки - отчитнето и записването става от одометъра, освен ако изрично не му кажеш да не го използва. У-во има възможност за ръчно въвеждане на обиколката на колелото, но може и само да си я изчисли (според моите измервания е 2016мм, според CatEye трябва да е 2013, а според Garmin към момента е 2006, но май я преизчислява периодично). Може да се настроят до 3 профила за велосипед (или за 3 велосипеда).

Има и доста допълнителни функции. Накратко:
Няколко режима за упражнения, отчитащи скорост, разстояние, време, пулс, калории.
Виртуален партньор - с него можеш да се "състезаваш" по време на някое от упражненията или по въведен предварително маршрут - например можете да се състезавате с ваше предишно постижение по същия маршрут. Определено полезна функция за тези, които често карат сами или са прекалено бързи и се нуждаят от допълнителен стимул! :beer:

Самото у-во е леко (88гр) и с изичистен дизайн. Чудесно се монтира на лапата или за кормилото. Водоустойчиво е. Малка забележка - страничните му бутони не са много лесни за натискане - особено зимата с ръкавици, заради гуменото уплътнение, но с времето им свиква човек.

От Garmin за около година са пуснали 5-6 ъпдейта за софтуера и Firmware на у-вото, които са инсталират много лесно. Има и 1-2 подобрения, които веднага ми влязоха в употреба. :)
Актуалните версии към момента са 2.90

Като единствени недостатъци мога да посоча само 3 - липсата на вградена карта, малко памет (13 000 точки) и продължителност на работа без презареждане (около 10-12 часа). На практика само последните 2 донякъде ме притесняват и то само в случай на няколко дневно каране из пущинаците, но това са много редки случаи, поне за мен :(
MartinBG
 
Мнения: 257
Рейтинг: 1757
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 11:38 am
Местоположение: София

Мнениеот MartinBG » Пет Сеп 14, 2007 3:17 pm

Ще съживя темата за да споделя информацията, на която попаднах преди малко :)

Garmin наскоро са анонсирали 2 нови модела на GPS-ите си за велосипед - Edge 605 и Edge 705!

Основните подобрения спрямо Edge 205/305 са следните: Цветен дисплей, възможност за работа с карти, удължен живот на батерията (15 срещу 12 часа). Работят и с SD карти (не са включени в комплекта). Edge 705 идва стандартно с пулсомер, а като опция може да се добави у-во за отчитане на каденса (обороти на педалите) и оборотите на задното колело, както и у-во за отчитане на вложената сила при педалиране за всеки крак + други параметри, които в момента дори не ги знам какво означават. :D
Друго предимство на 705 е възможността за безжично прехвърляне на информация м/у 2 такива у-ва :bowdown:, както и наличието на барометричен висотомер.
Теглото е леко увеличено - от 88г на 105г.
Двете у-ва ще се бъдат пуснати официално на пазара през декември, но вече се продават в Amazon.com. Препоръчителните цени на сайта на Garmin почват от около $400 за Edge 605 и от около $550 за Edge 705 (пълния комплект май беше към $750). Цените на които се продават са по-ниски от обявените на сайта, но все пак у-вата си остават скъпа придобивка.
От официалния вносител за България на Garmin (Геотрейд) не можах да получа никаква допълнителна информация в момента...

Аз очаквах появата на нов модел - предвид успеха на предишните 2, както и заради основните им недостатъци - липса на карта и прекалено малко памет, но все пак успяха да ме изненадат приятно с добавянето на още няколко функции. :)
Единствения сериозен недостатък си остава времето на работа без презареждане - около 15 часа (реално ще е по-малко), но може да се измисли начин за презареждане и при полеви условия. Отстранили са основния недостатък - млакото памет при 205/305, което ще позволи да се записват многодневни преходи без да се губи/презаписва информацията от предишните дни (при старите модели се записваха само около 13 000 точки).

Ето сравнение на основните параметри на 305, 605 и 705.

Все още няма истинско ревю на новите модели, а информацията в нета и на сайта на Гармин е оскъдна (дори няма PDF версия на manual-a), но отзвукът от появата им из форуми и блогове е сериозен и в най-скоро време ще може да прочетем и впечатления от "първа ръка". :)

:offtopic: Явно пак ще трябва да се "спестява от закуски"... :bawling: :)
MartinBG
 
Мнения: 257
Рейтинг: 1757
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 11:38 am
Местоположение: София

Мнениеот did » Пет Сеп 14, 2007 4:24 pm

@MartinBG:

Като гледам препоръчителните цени на тези нови устройства, веднага в главата ми се заформя следния въпрос: Какво е преимуществото им пред един по-универсален GPS като GPSMAP 60CSX например? Защото цените са съпоставими, като функционалност едва ли предлагат нещо повече, 60CSX също може да се монтира на кормилото и стойката е много добре измислена и стабилна, батериите му държат много повече... Е, вярно, не е само 100 грама, което си е кусур донякъде, но друг недостатък аз не му намирам.

Като лаик се чудя, какво би ме накарало да предпочета някои от специализираните за велосипед модели пред доказан универсален прибор, който може да се използва в много повече случаи?

ЕДИТ:

Уупс! Сега видях за "Edge 705 идва стандартно с пулсомер, а като опция може да се добави у-во за отчитане на каденса (обороти на педалите) и оборотите на задното колело, както и у-во за отчитане на вложената сила при педалиране за всеки крак + други параметри, които в момента дори не ги знам какво означават." и т.н.

Въпросът се оттегля! Обещавам другия път да чета повече, преди да пиша :)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот MartinBG » Пет Сеп 14, 2007 5:06 pm

@did

Това е въпрос, на който всеки сам трябва да отговори според нуждите и възможностите си. Не бих се наел да убеждавам когото и да е в избора на Edge пред друг GPS или велокомпютър, но ще се опитам да напиша основните разлики така, както аз ги виждам, без да предендирам за точност и изчерпателност.

Edge 305 наистина е с много ограничено приложение заради липсата на карта - пропуск, който в новите модели е оправен, но дори и той има предимства пред масовите модели на Garmin: отчитане на каденс, пулсомер, различни режими за тренировка, "виртуален партньор", изразходени калории, обиколки, съвместимост с различни софтуерни продукти за запис и анализиране на тренировките/пътешествията и т.н.... Дребни работи, но събрани накуп, успяват да осмислят избора за доста хора на това у-во пред стандартен GPS и/или велокомпютър.
Edge 705 с внесените подобрения може спокойно да се използва и като стандартен GPS от среден клас за по-кратки преходи (заради нуждата от презареждане), а като велокомпютър е просто без конкуренция в момента по функционалност, което също може да е причина за вискота му цена.

Аз лично - ако имах възможност, не бих се колебал дълго преди да си го взема, защото в него има заложени всички функции, които бих желал да притежава велокомпютърът ми, но от друга страна този ми избор не е напълно обективен, защото подобни "джунджурийки" са ми слабост :D


EDIT:

Едитнал си докато съм писал... Все пак ще си оставя съобщението :)
MartinBG
 
Мнения: 257
Рейтинг: 1757
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 11:38 am
Местоположение: София

Мнениеот jivkonik » Пет Сеп 14, 2007 5:44 pm

От май месец имам Polar 725x като освен стандратните в комплекта неща (датчик за пулса и оборотите на предното колело) съм си взел и допълнителен датчик за каданса. На тези, които карат велосипед на по-сериозни растояния със сериозни изкачвания и смятат, че отчитането на пулса е просто досада мога само да кажа, че това е до време! Разбира се, до една възраст понятия като пулс и физическа кондиция "просто нямат значение" .... е като се навъртят килата и годините и почват да имат! Лично аз не бих заменил системата на Polar с такава на Garmin, Полара ако ми записва данните на всеки 60 секунди паметта му събира данни за 99 часа каране!!! Което е доста, и мисля е непостижимо при Гармин с оглед на живота на батерията.
Светлина в тунела за феновене на GPS джаджите ядащи батерии (и притежатели на мобилни телефони желащи да са седмици в пущинаците без цивилизация) има! Препоръчвам това:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... :B:EF:US:2
един пириятел парапланерист го има от няколко месеца и си го приспособи с различни накрайници за различни PDA - GSM телефони. Зережда като змей, бавничко де, не дава ток като в контакта. Тежи 100-тина - грама май някъде. :D
Аватар
jivkonik
 
Мнения: 2600
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 29, 2004 9:59 pm
Местоположение: Bulgaria, Sofia

Мнениеот MartinBG » Пет Сеп 14, 2007 7:39 pm

Попадал съм само на положителни отзиви за велокомпютрите на Polar, а ако се вярва на писаното в интернет, много професионални състезатели ги използват при тренировките си. :agree:

Двете у-ва са много различни като възможности, а и като цена.

Polar 725x (както и всеки стандартен велокомпютър) има и друго предимство пред Edge 305 (може би и пред Edge 705 ?), освен дългия живот на батерията - отчитането на изминатото разстояние е по-точно, защото става само от одометъра, а при Garmin се отчита от точка до точка според координатите им. Има възможност да се изключи GPS-а и да се ползват само данните от датчика за оборотите, но тогава не се записват GPS координатите. :bawling: Дано в 605/705 да са помислили и за това!
99 часа запис през 60 секунди не е кой-знае какво постижение - 5940 точки, дори и да не отчитаме факта, че 60 сек. интервал е може би твърде голям при каране в планината... Edge 205/305 записват по около 13000 точки, но подозирам, че тази памет е споделена с паметта за заредените трекове. В Smart режим може да запишат 15-ина часа каране, което е повече от живота на батерията. :D Edge 605/705 са ограничени само от размера на SD картата, което е и най-големият им плюс за мен, спрямо старите модели.
GPS-а ти дава нещо друго - след като свърши карането и си качиш трека на РС-то, можеш да видиш откъде точно си минал и какви са ти били параметрите във всяка точка от маршрута, можеш да сравняваш с други карания по същия участък, а може и да си заредиш параметрите от предишно каране в GPS-a и да се "състезаваш" със себе си по същото трасе... Възможностите са много, но и цената не е малка.
MartinBG
 
Мнения: 257
Рейтинг: 1757
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 11:38 am
Местоположение: София

Мнениеот jivkonik » Съб Сеп 15, 2007 9:34 am

MartinBG :beer: :agree: И аз така като теб анализите на РС-то ги правя, ама само във вертикална посока на терена! ;)

Имаш ли преки наблюдения върху един широко дискутиран ефект на 305 - цата (поне според това, което съм чел във форума на www.mtbr.com ) за големи неточности в работата на GPS приемника в гори, дерета, градска среда с високи сгради? Аз понеже имам Sirf ІІІ приемник вграден в мобилния телефон HTC P3300 и често на градско при навигация ми е давал свирепи отклонения (макар и краткотрайни) в следстиве на някакви смущания от сгради ли от що ли? :dunno:
Как е при теб ситуацията?
Аватар
jivkonik
 
Мнения: 2600
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 29, 2004 9:59 pm
Местоположение: Bulgaria, Sofia

Мнениеот MartinBG » Съб Сеп 15, 2007 2:17 pm

Аз не притежавам лично Edge 305, но имах възможността да покарам няколко седмици с такъв :)

За това време не съм забелязал никакви сериозни отклонения (т.е. разсейки на отчетените координати) при каране в София и в планината, вкл. и в гористи местности и покрай високи сгради. Нямам база за сравнение с по-стари у-ва, но според мен точността и чувствителността на GPS-a са повече от задоволителни при почти всякакви условия. Разбира се, има дребни колебания от порядъка на 1-2 до 5-6 метра - например, ако съм спрял до висока сграда, през няколко секунди у-вото отчита движение, но при нормална експлоатация тези грешки спокойно могат да се пренебрегнат. Имах някои други, по-дребни проблеми с у-вото - няколко пъти по време на каране се изгаси само, въпреки че имаше заряд в батерията, а веднъж след препълване на паметта и малко "човъркане" през РС-то, успях да го ошашкам :D и се наложи да му възстановя заводските настройки. Въпреки тези проблеми и недостатъците, за които писах в предните си съобщения в тази тема, за Edge 305 като цяло мога да дам само положителна оценка.

EDIT:

Понеже стана дума и за софтуер, ще дам линк към една от най-добрите програми, които открих за съхраняване и обработка на данните от Edge 305 - [url=http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/]SportTracks.
[/url]
За момента все още е безплатна, но предвид популярността и възможностите й, е много вероятно скоро да стане платена. Поддържа следните у-ва и файлови формати:
Код: Избери целия код
Garmin Forerunner 201 via direct device import and import of Forerunner Logbook file.
Garmin Forerunner 301 via direct device import and import of .hst file export from Traning Center.
Garmin Forerunner 205 & 305.
Garmin ForeTrex
Garmin Geko
Garmin Edge 205 & 305 (GPS route and heart-rate only).
Garmin eTrex (active track only).
Garmin eTrex Vista C.
Garmin eTrex Legend C.
Garmin eTrex GPSMAP 76.
Garmin GPSMAP 60CS.
Timex Bodylink "GPS 3D".
Any GPS data can be imported via import a GPX file.
Polar heart-rate data via import of HRM files
Timex heart-rate data via import of Timex Trainer MDB file.
RunLog 5.0 activity data via import of RLI file.
MartinBG
 
Мнения: 257
Рейтинг: 1757
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 11:38 am
Местоположение: София

Мнениеот Bashmaistora » Съб Сеп 15, 2007 9:32 pm

АДМИН: Cateye аз лично не бих го взел (за съжаление не ми се отваря линка), защото, ако ще го ползваш в България, не знам доколко биха могли да се намерят резервни части за него при нужда, докато за VDO и Sigma не би трябвало да е проблем чрез официалния им вносител.


Ияяяя!? Бре админчо аз съм фен на кетай - даже си взех наскоро ново колло - Драг Онтрарио :D . Тва звънци, огладала, фарове - сичко е на Cateye - бива доволен съм кут напоен добитък.
И смятам да му зема един велокомпютър на Cateye. Например - Cateye Astrale 8 или Cateye Enduro 8 http://eshop.dimibike.com/index.php?cPa ... 3926e2f410. (нищо чей нисък клас)
Ма кат чета твойто ГЕНЕРАЛНО заключение нещо не моа да вдяна.
Я кажи кви пък резеврни части - демек кво им са разваля толкоз на компютрите на кетай???
(А ИНАК по темата аз съм ЗА КЕТАЙ - просто като фен)
Простакът е непобедим!
Bashmaistora
 
Мнения: 134
Рейтинг: 1120
Регистриран на: Чет Авг 30, 2007 8:29 pm

Мнениеот TOYAGA » Съб Сеп 15, 2007 10:33 pm

Polar s725 + Garmin GPSMAP 60Cx. Toчка по въпроса. :)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA
 
Мнения: 7138
Рейтинг: 1634
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2003 5:28 pm
Местоположение: София

Мнениеот jivkonik » Нед Сеп 16, 2007 6:27 pm

TOYAGA написа:Polar s725 + Garmin GPSMAP 60Cx. Toчка по въпроса. :)

:agree: :beer:
Аватар
jivkonik
 
Мнения: 2600
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 29, 2004 9:59 pm
Местоположение: Bulgaria, Sofia

Мнениеот Admin » Сря Сеп 19, 2007 10:14 am

не знам доколко биха могли да се намерят резервни части за него


Ма кат чета твойто ГЕНЕРАЛНО заключение


Къде видя генерално заключение?
Имал съм два компютъра Cateye и съм много доволен от тях във всяко едно отношение, обаче когато изгубих стойката на по-скъпия, нямаше откъде да си намеря такава като резервна част и добре, че имах късмет да намеря един простичък модел на старо, който е със същата стойка, та си го купих него. Ако знаеш къде има достатъчно велокомпютри Cateye и аксесоари към тях, ще се радвам да осветлиш мен и другите съфорумци по въпроса. Аз напоследък съм виждал само отделни бройки тук-там.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Мнениеот MartinBG » Чет Сеп 20, 2007 11:10 am

MartinBG
 
Мнения: 257
Рейтинг: 1757
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 11:38 am
Местоположение: София

Мнениеот jivkonik » Чет Сеп 20, 2007 11:39 am

Polar тези дни ми пратиха мейл, презентират нов модел уред от високия си клас - RS800 - ориентиран към общо спортуване, не е тясно специализиран за даден вид спорт. Към него опционално се предлага и G3 GPS приемник, но той се използва от уреда единствено за прецизно записване на движението (път, скорост) на трениращия, не може да се ползва за навигация.
Повече инфо тук: http://www.polar.fi/multisport_campaign/
Последна промяна jivkonik на Чет Сеп 20, 2007 12:17 pm, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik
 
Мнения: 2600
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 29, 2004 9:59 pm
Местоположение: Bulgaria, Sofia

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 20, 2007 12:16 pm

Тинтири-минтири...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA
 
Мнения: 7138
Рейтинг: 1634
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2003 5:28 pm
Местоположение: София

Мнениеот did » Чет Сеп 20, 2007 1:13 pm

добре...

прочетох сега повечко за новите революционни продукти и ... все още не съм убеден, че трябва да си продам 60CSX-а и да си купя вело-GPS.

Някак си функциите на един велокомпютър и един GPS ми се виждат твърде несъвместими, за да им правят кръстоски. Едното служи за анализ на параметрите на карането, на натоварването, на всичко, свързано със самото колоездене като спорт. Другото служи за навигация. Още не ми е ясно що трябва да са наедно, да си дублират функциите (разстояние да се мери и от колелото, и от GPS-а например...).

Но както и MartinBG писа, явно е въпрос на личен избор.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 20, 2007 1:15 pm

did написа:Едното служи за анализ на параметрите на карането, на натоварването, на всичко, свързано със самото колоездене като спорт. Другото служи за навигация.


Kратко. Ясно. Точно. Тчк.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA
 
Мнения: 7138
Рейтинг: 1634
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2003 5:28 pm
Местоположение: София

Мнениеот jivkonik » Чет Сеп 20, 2007 1:30 pm

TOYAGA написа:
did написа:Едното служи за анализ на параметрите на карането, на натоварването, на всичко, свързано със самото колоездене като спорт. Другото служи за навигация.


Kратко. Ясно. Точно. Тчк.

Ами от Polar явно са си направили и те този извод и не се "мешат между шамарите" с GPS навигации, от Гармин обаче се опитват да се "омешат в шамарите" с тези хибридни уреди, дето правят хем навигация, хем се пънат да ти следят параметрите на тялото и карането! Те си знаят де, имат си пазарната ниша, заемат си я, лошо нема..... :popcorn:
Аватар
jivkonik
 
Мнения: 2600
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 29, 2004 9:59 pm
Местоположение: Bulgaria, Sofia

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 46 госта


cron