х. Тъжа

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

х. Тъжа

Мнениеот null » Чет Сеп 07, 2006 1:13 pm

Здравейте,
Искам да попитам за пътя от с. Тъжа до х. Тъжа.
Смятам в събота и неделя да си направим една екскурзия със жената и детето ( то се вози на детска седалка).
Въпросите ми са:
- възможно ли е да го качим без предварителна подготовка
- и дали може до горе да се качи нормална кола (за някой дето да качи до горе всичко дето жената реши, че може да и потрябва :)

Дали ще тръгнем засега зависи само от времето - решили сме го, но се интересувам от някакви предварителни данни.
Прегледах форума и съм запознат с постиженията на наката :)
Нашата цел е доста по-скромна - да се любуваме на природата без да се преуморяваме :)
null
 
Мнения: 50
Рейтинг: 1230
Регистриран на: Пон Юни 12, 2006 4:08 pm
Местоположение: София

Мнениеот 4getcredo » Чет Сеп 07, 2006 1:29 pm

Доста е относително това "без подготовка"... Не се наемам да давам категорични съвети, още повече, че засягат и малко дете, но според мен може да се пробвате. На половината път има друга хижа - х. "Русалка" - тя е добър резервен вариант.

Ако тръгнете сутринта от с. Тъжа, дори и пеш, със сигурност ще стигнете х. Тъжа (около 35 км.) до края на деня. Пътят с колело се кара почти навсякъде (дори и с детето), а и за кола е достъпен, но по едно време има бариера, защото започва националния парк.. там не знам как стои въпроса с влизането на колата...

Но ако има и най-малката индикация времето да се развали, по-добре не тръгвайте! :):agree:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo
 
Мнения: 3174
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юли 08, 2003 2:53 pm
Местоположение: София

Мнениеот did » Чет Сеп 07, 2006 2:24 pm

Качвал съм се с VW Венто до х.Русалка преди около година. Кошмарно е, псуваш пътя през 5 метра, но се изтрайва. Ако качите колата до там, ще сте минали най-стръмното и после към х.Тъжа ще можете да си карате колелата по-лесно. Оставете колата на Русалка, защото няма да ви позволят да влезете с нея в националния парк!

Маршрутът е подходящ за хора без сериозна предварителна подготовка, но не и за хора без никакъв опит с колоездене или планински преходи. Все пак става дума за Стара Планина. Като карате нагоре непременно отделете време да се изкачите до Бабското пръскало, което е малко след бариерата вдясно над пътя. Вижда се отдалече и като го наближите трябва да подрапате нагоре, за да го видите, но си струва. Кадемлийското няма как да не го видите :)

Малко преди хижата ще стигнете разклон, на който не е ясно накъде да продължите. Трябва да пресечете реката (там е лесно) и да тръгнете покрай нея наляво без отново да я пресичате, както на дна пъти прави пътя. Просто карайте по десния бряг на реката срещу течението и, има отъпкана пътечка. Малко след този разклон се вижда хижата.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот null » Чет Сеп 07, 2006 3:33 pm

Благодаря за отговорите.
Колко километра са от х. Русалка до х. Тъжа?
Дали ще може да се кара с детска седалка?
Аз карам всеки ден по 15км до работата и обратно (в двете посоки общо 15км), но жена ми няма такъв опит.
Идеята беше да се качи един приятел до горе с колата като поддръжка, а ние с колелетата. Ама както разбрах няма да стане ...
null
 
Мнения: 50
Рейтинг: 1230
Регистриран на: Пон Юни 12, 2006 4:08 pm
Местоположение: София

Мнениеот did » Чет Сеп 07, 2006 4:09 pm

Точни километри не мога да кажа, но са поне 20-тина от Русалка нагоре, а и карането няма много общо с ходенето до работа и обратно. Става дума за планинско каране, макар и по добре поддържан път.

Аз доста бих се притеснявал, ако ЛИЧНО трябва да го мина с дете на колелото и преди това не съм карал по подобни трасета.

Защо просто не отидете с колата до Русалка и не останете да спите там, а през деня да си направите кратка велоразходка до водопадите? Те са близо до хижата, даже ако детето има колело може само да кара дотам. В близост до хижата има и други интересни места. Това ми се струва по-разумно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот nicky bike » Чет Сеп 07, 2006 7:33 pm

Здравеите и от мен.
Този маршрут съм го минавал доста пъти. Разтоянието от центъра на с. Тъжа до хижата [u]по пътя [/u] е 24 км. но както каза DID маршрута не е детски (зависи колко е голямо детето и каква подготовка има) по добре се качете до х. русалка с кола до там е около 7.5 км. и до там е голямата денивелация х. русалка е на около 1100 м н/в ,а х. тъжа е на 1540 м н/в. http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=14212 Тук ще намериш снимки на маршрута. от тази година.
Ако вали не тръгвайте там гръмотевиците падат яко.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike
 
Мнения: 959
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 20, 2006 8:49 pm
Местоположение: Bulgaria Габрово

Мнениеот null » Пон Сеп 11, 2006 8:54 am

Страхотно е.
Тръгнахме като поразбутахме малко плана, защото в петък вечер кучката ходи по мъже. Та в събота сутрин я водих на ветеринар.
Тръгнахме около 15ч. от с. Тъжа.
Наистина е голям зор изкачването. Денивелацията според картата е около 650м. А качването до х. Русалка около 10км. От там до х. Тъжа било 14км.
Докато се изкачвахме се срещнахме с други двама колоездачи. На другия ден пазача на бариерата каза, че били две момчета от Габрово. Тръгнали от х. Узана, спускат се до долу и пак се качават там.
Ние спахме на х.Русалка и на другия ден ходихме до Кадемлийското пръскало и се спуснахме надолу.
Времето беше хубаво. Маршрутът според мен е подходящ и за не толкова подготвени. Жена ми не беше се качвала на колело в планината - то и за това половината от изкачването бутахме :).
Дъщеря ми е на три годинки (13кг) и се вози на детска седалка на рамката пред мен.

[b]Download Attachment:[/b] [url=http://www.mtb-bg.com/forum/data/null/20069110320_lenko.jpg][img]images/icon_paperclip.gif[/img] lenko.jpg[/url]
11.64 KB
null
 
Мнения: 50
Рейтинг: 1230
Регистриран на: Пон Юни 12, 2006 4:08 pm
Местоположение: София

Мнениеот 4getcredo » Пон Сеп 11, 2006 9:26 am

Аз откъде ги бях измислил тия 35 км. - не знам!... Както и да е! :D
Изкарали сте си добре! :agree:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo
 
Мнения: 3174
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юли 08, 2003 2:53 pm
Местоположение: София

Мнениеот null » Пон Сеп 11, 2006 9:39 am

А по въпроса за бариерата - пазача каза, че тя била само за бракониери. Нямало проблеми да преминават туристи (стига да не са въоръжени).
Как ли ще ги познава ...
Тъй като мислехме да дойде един приятел, който има проблеми с ходенето и да качи до горе багажа ( с детето багажа нарасна мнооого - който не вярва да пита жена си). Но заради бариерата се отказахме и на самоход ( не, че беше зле). Та по тоя повод питах.
Иначе военните (няколко пенсонирани офицера и няколко действащи) бяха на х. Русалка въоръжени до зъби. Празнуваха 9 септември!!! Само гилзите сутринта можеха да ощастливят някой циганин (вторични суровини).
Не е прашка, не е лък - той е правен в Казанлък :)
null
 
Мнения: 50
Рейтинг: 1230
Регистриран на: Пон Юни 12, 2006 4:08 pm
Местоположение: София


Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта