Извивка на кормило

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Извивка на кормило

Мнениеот elfa » Вто Фев 21, 2006 9:26 pm

Здареите,
надявам се да ми помогнете! Смятам да си купувам кормило(незнам кога и точно какво), защото не ми се кара с ZOOM(и не само като марка и и като КАЧЕСТОВО)!!!Можете ли ди кажете как да определя каква извивка на кормилото ми трябва, КАК се определя имам предвид, а не като да ми говорите като медиуми:D!Дали се определя нещото от стила на каране,ръста на bikar-а;) или просто от това как ти е по-удобно!?Смятам, че това е вазна(характеристика на кормилото) и за това ви питам!?
elfa
 
Мнения: 591
Рейтинг: 1705
Регистриран на: Съб Юли 02, 2005 10:42 pm
Местоположение: Bulgaria, Sliven

Мнениеот GECKO » Вто Фев 21, 2006 9:46 pm

Ами то си е до удобство, аз съм фен на ниско и леко (е старая се да го постигам) за това съм Lo-Riser а сега имам план да скъквам вилката, но това не е по темата. Ако ще караш надолу, ще искащ да си изнесен максимално назад и малко нагоре, ако ще въртиш нагоре или ще караш технично ще ти е по-удобно с нисък център на гравитацията и може би малко по-централно разпределение на тежестта или по-напред. В края на краищата трябва да се чувстваш удобно с него... абе Потърси ли в FAQ?

Edit: ако става въпрос за извивката назад а не нагоре... :bigmout:
Аватар
GECKO
 
Мнения: 2688
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Чет Мар 03, 2005 1:22 am
Местоположение: GCB

Мнениеот Zozka » Вто Фев 21, 2006 9:47 pm

в 90% от случаите: колкото по-ниско, толкова по-добре
Идат кат овци, бегат кат Офци
Аватар
Zozka
 
Мнения: 2167
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Юни 02, 2003 2:46 pm
Местоположение: Cuba

Мнениеот elfa » Вто Фев 21, 2006 9:55 pm

Значи смятете, че ниското е по-добрия избор, аз пък защо съм останал с убеждението, че по-високото - по-добро!?А като се замислиш и при по-ниското шанса да се счупи теоритично погледнато май е по-малък.Абе и аз незнам какво точно карам.Обичам да карам надолу и не карам нагоре(а бутам), защото в Сливен лифт нема, но някога може и с кола:jump2:, но обичам да карам из града(скокчета,на задна и т.н.) и затова незнам точно какъв ми е стила....Абе още материял трябва да имам по темата за да реша:roll2:!!!
elfa
 
Мнения: 591
Рейтинг: 1705
Регистриран на: Съб Юли 02, 2005 10:42 pm
Местоположение: Bulgaria, Sliven

Мнениеот Admin » Вто Фев 21, 2006 10:06 pm

elfa, няма универсална рецепта.
Извитите кормила имат няколко показателя:

-издигане - ясно е какво е. По-ниско кормило ти дава по-ниска предница, малко повече тежест напред или пък по-състезателна стойка върху велосипеда. При високото кормило е обратно. Кое ще ти е по-удобно зависи от много неща - опит, начин на каране, други компоненти в предната част на байка. На мен например (и на много други) по-високо кормило ми дава повече сигурност и удобство при стръмни технични терени. Но познавам и хора (повечето доста добри като каране), на които предницата им е доста ниска и въпреки това нямат проблеми.

- извивка назад (гледано отгоре) - няколко градуса
- извивка нагоре - пак е няколко градуса
За тези двете няма универсално правило. Всеки производител твърди, че избраните от него извивки, са най-удобни, но хора различни, предпочитания всякакви.

- широчина на кормилото (макар че от друга гл.т. е по-правилно да се каже дължина, може би) - и тук няма твърдо правило. Колкото по-широки са ти раменете, толкова по-широко кормило ще ти е удобно, но и това е условно. Знае се, че по-широкото кормило "забавя" завиването, с което намалява повратливостта при по-остри завои и резки движения, но като цяло повишава стабилността в повечето ситуации - и на скорост, и през технични терени, защото управлението не е толкова "нервно". От друга страна, не на всеки му е удобно да разпери ръце с някое 72см кормило, а и по-трудно се минава през разни теснотии.

Ама тия неща май ги бях писал в една статия на сайта, за настройката на байка. Що не четеш, а? ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Мнениеот UVEX » Сря Фев 22, 2006 11:13 pm

[color=beige][size=67]fifo abe kvo pita6 vzemi si TRUVATIV HUSSELFELT ILI HOZZELFELLER ( neznam dali pi6a prailno imenata)[/size][/color]
For every day you don`t train there is somebody who trains to become better than you...
Аватар
UVEX
 
Мнения: 382
Рейтинг: 965
Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 8:38 pm


Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта