Проблеми с ушето на обтегача

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблеми с ушето на обтегача

Мнениеот Vampirez » Съб Фев 11, 2006 3:00 pm

Значи да започна от начало. Карам Sprint Camel добре известина shit на всияки, а ако някой не го е виждал не му и трябва. Отзаде съм с обтегач ( вие май му викате депла .. нещо сложно ) Shimano Acera от тиа дето са по 32 лева ако не греша. Вчера за 5-ти път си строших ухото и то от не голяма мъка, само скочих едни стапала. Преди 1 седмица като имаше сняг си бех дигнал скок висок към метър и ме изфърляше към 1 метър на пред при повдигане 1-1.10 метра. Паднах 4 пъти на него и не се кривна нито спука нито счупи. Последните 4 пъти като ходя в горгона да ми го правят ми казват или си го ударил или си го карал на много голяма скорост. Аз карам на 2 от преде на курбела и на 5 от зад на касетата там на обтегача. Не знам от къде се получава но и този път ще дам 20 лева за ремонт. Скоро ще си слагам курбели Duro-D с 32 зъба и към тях водач Truvativ Huseffelt (не съм сигурен така ли се пише ) дето е с 2-те ролки. Страх ме е че това чупене на охо ще става всеки ден. А ако го счупя още веднъж ще се самоубия. Моля кажете ми опасенията ми ще се сбъднат ли и ако да .. препоръчайте ми на коя скорост да карам най често и как ... и евентуално как да пазя ухото повече. Благодаря ви.
Just ride it ;)
Аватар
Vampirez
 
Мнения: 246
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 9:27 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Admin » Съб Фев 11, 2006 11:42 pm

Виж тази тема (има я и в ЧЗВ):
http://mtb-bg.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8014
Ако имаш допълнителни въпроси, питай, но първо погледни дали няма други теми в ЧЗВ, които може да са ти от полза. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Мнениеот Vampirez » Нед Фев 12, 2006 10:03 am

Здравей ! Значи искам да кажа че моя проблем не е такъв. На мен никога не ми се е случвало да ми влезе обтегача в спиците. Просто вече чупя 5 поредни уши. Прочетох темата и мисля че ще ми е от полза ако не дай си боже това ми се случи и на мен. Спецеалистите в Горгона - Велико Търново ми обясниха че чупенето на ухото ми става или ако съм го ударил много силно или ако съм карал на голяма скорост отзад на касетата да речеме 5 и отпреде на венците на 2 и веригата се била криввала и за т'ва ставало този проблем. И понеже аз сега ще си скагам курбели Duro - D и ще ми махат малката плоча т.е. ще карам на плоча с 32 зъба и ще сложа водач Truvativ BoxGuide се чудех дали това чупене на ухо няма да става по често. Защото предполагам че гокато се спускам от зад на касетата ще съм на 3 или на 5 а това ще ускорява чупенето. Ако найстина упасенията ми са верни ще си търся плоча 42 зъба за да мога като спускам от зад да съм на 3 за да не се чупи ухото.
Just ride it ;)
Аватар
Vampirez
 
Мнения: 246
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 9:27 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот El Camino » Нед Фев 12, 2006 10:32 am

Vampirez, не бих се съгласил с това за ъгъла на веригата, просто няколкото й градуса отклонение от идеалната права линия в статично положение са нищо в сравнение с усукването което се получава от мяткането й при нормално планинско каране - въпросния ъгъл има значение за износването на компонентите, както и за качеството на превключването, но не и за натоварването на ухото за дерейльора. Според мен проблемът Ви се състои в некачествената изработка на ушите които ползвате, повечето от тях са отливки и предполагам при тези на Sprint вътрешните напрежения не са снети както трябва. Бих Ви посъветвал да прегледате складовете за метали за малка дуралуминиева плоча с подходяща дебелина, да я занесете заедно с едно от старите ви уши на някой кадърен фрезист, и да го накарате да ви фрезова плочата до геометрия сходна с тази на оригиналното ухо. Така ще можете и да подсилите ухото чрез малки промени в геометрията му, но внимавайте да не се увлечете и да го направите прекалено кораво, защото при едно лошо падане не то, а рамката Ви може да пострада. По същата причина не Ви съветвам и да си изработвате ухо от стомана, освен ако не е сравнително мека и позволява огъване на малка дължина.
Semper Fi, mothafucker!
El Camino
 
Мнения: 77
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Чет Фев 09, 2006 7:58 am

Мнениеот Vampirez » Нед Фев 12, 2006 12:23 pm

Еми батка благодаря за съвета. И на мен отдавна ми се струваше така но не знам просто се бях овлякъл по това което ми казваха специалистите. Ще вида от каква сплав могат да ми направят ухо и .. ще си направя поне 2-3 резерви пък дано да не чупя повече. Надявам се всичко да ми излезе шпд 20 лева щото с тиа кинти много здраво ме друсат вече ;(
Just ride it ;)
Аватар
Vampirez
 
Мнения: 246
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 9:27 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот GOA » Нед Фев 12, 2006 10:26 pm

[quote="El Camino"]

Бих Ви посъветвал да прегледате складовете за метали за малка дуралуминиева плоча с подходяща дебелина, да я занесете заедно с едно от старите ви уши на някой кадърен фрезист, и да го накарате да ви фрезова плочата до геометрия сходна с тази на оригиналното ухо.
[/quote]

Аз пък ще използвам 2л. ед.ч. :)

Още първия път направих така. Резултата:
От скъсаното ушо не успяхме да скалъпим много точен чертеж (целта беше да не се дават толко кинти за ново). На фрезиста му се е*а майката, сравнително кадърен е. Втория път го поналучка (2 седмици по-късно). После се правих на шлосер и за около 2 часа го нагодих. Малко по-трудно се настройва депла... сложното нещо защото отлятото е леко осукано около по-дългата осева линия (ако си го представиш начертано може и да ме разбереш :) ). И най-важното: ако фрезиста не е някой познат ще ти излезе доста по-солено, а по-доброто качество не е гарантирано.

Ако горгонците пак ти кажат, че си го карал на голяма скорост им покажи неприличен жест ( [img]http://smilies.sofrayt.com/%5E/a0/boid.gif[/img] )
Счупването най-вероятно е заради скоците и се радвай че обтегача още не ти е влизал отзад, м/у спиците. Асера е тежко добиче за такива изпълнения. Ако можеш сложи по-лек.
Ушите за драг F4 са почти същите (ако не съвсем) и по-лесно се намират (и са с 2-4 лв. по-евтини). Смяната можеш и сам да си я няправиш колкото и да си **********, няма нищо сложно. Евентуално викаш на помощ тате/чичо/баба и слестяваш още 5 кинта от сервиз, освен че пестиш и доста време.

пс
И да не си пипнал зоом-а! Камилата е идеална с фабричен зум. Ако е нов - споко, ще омекне.
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA
 
Мнения: 732
Рейтинг: 1637
Регистриран на: Пет Окт 24, 2003 11:56 am

Мнениеот Vampirez » Вто Фев 14, 2006 7:16 am

Ха Ха Ха евала ти казвам пич. Този пост ме разби. Колкото до ушето ще ми го правят там щото не ми се занимава на мене пък евентуално ако пак го щчупя ще мисля за по лек обтегач и найстина ще им покажа неприличен знак. Еми все пак 5 уши сменям и съм с 100 лева за тях за сервизирането и там не знам как ги пилят да станат за мене ама .. те не са виновни. Просто аз съм близо 90 кила и обичам да скачам :) Какво да се прави лятото ще упитам да сваля някое кило .. или ще пусна съседското куче да ме поодяла малко че много ме мрази. Благодаря на всички за помоща.

П.С. В събота ще отида да ми сложат курбели Duro - D с водач Truvativ BoxGuide и да ми сменят ушето. Пожелайте ми усех в карането :)
Just ride it ;)
Аватар
Vampirez
 
Мнения: 246
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 9:27 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот axelmax » Вто Фев 14, 2006 8:47 am

успех:thumb:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax
 
Мнения: 7120
Рейтинг: 1614
Регистриран на: Сря Юли 23, 2003 9:09 pm
Местоположение: Столицата

Мнениеот Admin » Вто Фев 14, 2006 9:54 am

наскоро се втрещих, като прочетох за един чужд състезател по спускане (и то не от най-известните), че сменял по 10-15 задни дерайльора на година :bigeyes:, така че има и по-тежки случаи от теб:D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Мнениеот tailor » Вто Фев 14, 2006 10:55 am

[quote="Vampirez"]

Ха Ха Ха евала ти казвам пич. Този пост ме разби. Колкото до ушето ще ми го правят там щото не ми се занимава на мене пък евентуално ако пак го щчупя ще мисля за по лек обтегач и найстина ще им покажа неприличен знак. Еми все пак 5 уши сменям и съм с 100 лева за тях за сервизирането и там не знам как ги пилят да станат за мене ама .. те не са виновни. Просто аз съм близо 90 кила и обичам да скачам :)
[/quote]
GOA е абсолютно прав, така че не го игнорирай! Всеки фрезист първо казва, че е най-великия и ще ти го направи без проблем ... след това започват проблемите и накрая ( след месец) получаваш нещо като нищо.
Решението е дерайльор от по-висок клас.
Аватар
tailor
 
Мнения: 1181
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Чет Ное 14, 2002 8:27 pm
Местоположение: Соф

Мнениеот Vampirez » Вто Фев 14, 2006 4:34 pm

Еми да освен обтегач ще ми трябва и по голяма плочка за курбелите шото онази е 32 зъба хем ще ми е малка и хем нема да има добра настроика т.е. пълна с водача ( това Gecko го забеляза ) ;)
Just ride it ;)
Аватар
Vampirez
 
Мнения: 246
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 9:27 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот URNEST » Чет Фев 16, 2006 6:07 pm

Туй за Зума много ме искефи.Само,че един приятел кара такъв(на друго колело СПРИНТ)вече година и половина и си седи все твърд.Прави около 5см ход,което много малко за тази вилка.

Сори за :offtopic:
Аватар
URNEST
 
Мнения: 1998
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Дек 21, 2005 9:04 pm
Местоположение: София

Мнениеот GOA » Чет Фев 16, 2006 7:50 pm

[quote="BIKE BRAKER"]

Туй за Зума много ме искефи.Само,че един приятел кара такъв(на друго колело СПРИНТ)вече година и половина и си седи все твърд.Прави около 5см ход,което много малко за тази вилка.

Сори за :offtopic:
[/quote]

:offtopic: conti...
зависи.. вече има поне 3 вида zoom ch-650 dh от различните години. Вярно е че някои си остават дървета, но повечето се пооправят. (моя доста омекна след около 1000км ХС. спокойно ходи 8+ см и няма луфт при рязко дърпане на кормилото. На високи скоци може и повече да потъва, не съм го мерил.)
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA
 
Мнения: 732
Рейтинг: 1637
Регистриран на: Пет Окт 24, 2003 11:56 am


Назад към Веломеханик

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта